Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Mavrični kotiček

Moderator: Melona

Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

V Arboretumu jo lahko vidiš, v Rozariju, na levi strani blizu vhoda. Drugače pa mislim, da jo ima zaenkrat le redkokdo.
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Poznam jo tudi jaz in ker jo imaš ti. Narava je ustvarila enkratno lepotico._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Plamenka

Danes sem iz Poljske dobila Rosa de Cisterciens, ki me je očarala v Arboretumu. Cvetu manjka nekaj cvetnih lističev, saj je vrtnica potovala skoraj en teden, videti pa je, da je dobro prestala potovanje. Posadila sem jo v večji lonec, hrati pa potaknila še eno odlomljeno vejico.

Hkrati sem naročila tudi Cream Babylons eyes, ki ima številne popke in jo bom poslikala enkrat kasneje.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Bonbon!
Uporabniški avatar
Plamenka

Smith's Parish ima majhne bele cvetove, v katerih je del cveta obarvan rožnato ali rdeče, lahko je tudi samo mala črta. Vsak cvet je malo drugačen, a ni se še zgodilo, da bi bil kateri čisto rdeč. To je verjetno sport. Na tak način je nastala tudi vrtnica Red Smith's Parish.
Vejico z rdečim cvetom bom potaknila v zemljo. Upam, da se bo prijela.

Običajen cvet

Nasjbrž sport
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Zanimivo, mislim da me je ravno ta očarala pred leti. Vse kar imaš je posebno._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Uporabniški avatar
Plamenka

Bom pa še jaz pokazala del letošnjih vrtnic. Po evidenci imam 68 različnih. Masquerade climber sta dve, prav tako The Queen Elizabeth, torej jih je zaenkrat 80, kar je za malo parcelo, kjer si morajo deliti prostor z zelenjavo in številnimi drugimi rožami, več kot dovolj. Okoli 10 jih imam v loncih. Nekatere so zaživele ravno v loncih, na primer Kristov jubilej, pa Cafe.

Tole je Cafe, ki jo imam že nekaj let in sem jo naknadno posadila v lonec, ker na gredi ni uspevala. Ugotavljam, da ni floribunda Cafe, kot sem prvotno mislila in želela, ampak hibridna čajevka Cafe au lait.

Summer song se je po nekaj letih, ko sem že obupavala, da bo samo palčka, obrasla in postaja lep grmiček.

Golden Gate je bila kupljena predlani jeseni in se je že začela vzpenjati.

Belle de Segosa - rada opazujem posamezne cvetove, ker je vsak malo drugačen.

Aspirin - bujna, zdrava

Tole je cvet Camelot ali pa Kir Royal, ne vem več, katero sem slikala pred nekaj dnevi. Cvetovi so si podobni, le da je Camelot malo temnejša.

Grace se lepo obrašča, prva leta je bila majhna.

Silezia - ena mojih najljubših vrtnic je bila dve leti v loncu, ker sem iskala prostor zanjo, od jeseni pa je v gredi in je videti, da se tam dobro počuti.

Black Gold

Masquerade je v polnem cvetenju, zdi pa se mi, da letos ne bo tako močnih kontrastov med rumeno in temno rdečo, kot lani.

Ob loku rasteta Kir Royal in Fourth of July. Močno se usipa, saj cvetovi Kir Royal (in Camelot) ne zdržijo niti en dan.

Souvenir de Baden Baden sem morala precej obrezati, ker se je zelo razrasla, a je spet bujna.

Mozart, lani kupljena v Arboretumu, se razrašča.

Ferdinand Pichard je letos zacvetela prva.

TANJA TT

Odgovor Napisal/-a TANJA TT »

Lepa zbirka, Plamenka, ali Camelot in Kir ROyal rasteta skupaj? Oba sem nekako pikirala za v bodoče, pa praviš, da se cvetovi takoj osujejo? Tudi jaz sem imela nekatere v loncih, pa mi nekako ne uspevajo, čeprav so nekatere Angležinje kar pravšnje, npr Grace, imam občutek, da jih je treba precej zalivati in gnojiti, sicer nimajo hrane? In kadar je teh loncev prevec Confused, pozabis Confused Kje si pa nabavila Camelot?
Uporabniški avatar
Plamenka

Hvala, TanjaTT. Camelot in Kir Royal rasteta vsaka posebej, samo slikala sem pred nekaj dnevi in ne vem več, katero. Obe imata zelo bujno rast, zelo dolge poganjke in ju moram rezati, ker nimam toliko prostora. Imata zelo zdrave liste, ker sta ADR in listi ne odpadajo. Glede cvetov sem bila pa res presenečena, ker zdržijo tako malo časa.
Vrtnice imam v loncih s premerom 45 cm in jim zaenkrat zadostujejo. To pomlad sem vse vrtnice samo enkrat zalila z gnojilom Haifa polyfeed 9/12+36+Mg+Me. Ravno včeraj sem razmišljala, da jih bo treba spet. Jeseni pa ne vem, če sem te v loncih sploh pognojila.
Imam jih pa v senci, zato jih ni treba tako pogosto zalivati, a začuda vseeno lepo cvetijo. Niso pa še dolgo v loncih, ene dve, tri leta, kakšna tudi štiri.

Zalivati ne pozabim, ker vsakodnevno zalivam tudi čilije, paradižnike in ostale rože, ki so v loncih.
Kje sem nabavila Camelot, se ne spomnim, nisem si pa zapisala. Bilo je v nekem skupnem naročilu na Gartlcu, a ne vem več, kdaj in iz katere spletne trgovine.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Lepo ti uspevajo, dobro skrbiš zanje.
Odgovori