Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
BOB - nekaj receptov
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
BOB - nekaj receptov
(Prenos iz arhiva)
Moja kulinarična prijateljica, priseljena na novogoriški konec, mi je pred časom, ko sem v EuroSpinu našla zamrznjen bob, poslala nekaj receptov, bolj napotkov za pripravo, no. Danes sem se ob prebiranju prispevka brbr o letošnjem njenem 1,5 m visokem bobu spomnila nanje.
Naj pridejo še komu prav.
Pa dober tek!
Pire: skuhaš bob in krompir, malo več krompirja kot boba, ma malo, ju odcediš in osušiš (lahko na minimalnem ognju, ali na papirju) in narediš pire, dodaš olivno olje. Aja, že prej v vroči smetani stopiš parmezan, ličnice (ali kerikoli špeh) narežeš na kocke in ga hrustljavo zapečeš. Smetano in špeh daš na pire in poješ.
TestenineI: na prepražen por daš malo česna, ko zadiši, še bob, malo pokuhaš, daš na pašto, gor obilo parmezana (pecorino, grana) in potreseš z malo sveže mete, nabrane na vrtu.
TestenineII: kuhan bob, mandlje, parmezan in česen zmiksaš skupaj in daš na prepraženo klobaso, ki si jo prej olupila in razkosala, čisto malo popražiš, če je suho, daš mal vode od pašte, gor pašto in potreseš s svežim timijanom.
Rižota iz boba in graha, zalita z jušno osnovo in potreseno s svežim rožmarinom. Pa tud na pašto gre, če daš zraven še artičoke, je pa odlično.
Priloga: na špehu prepražiš čebulo, česen, peteršilj in meto, čez kakšno minuto dodaš bob, podliješ z belim vinom, malo juhe in kuhaš cca 20 minut, posuješ s tabo
Gosta mineštra iz čebul, česna, pancete, artičok, krompirja, boba, graha, solate romano in peperončina.
Naj pridejo še komu prav.
Pa dober tek!
Pire: skuhaš bob in krompir, malo več krompirja kot boba, ma malo, ju odcediš in osušiš (lahko na minimalnem ognju, ali na papirju) in narediš pire, dodaš olivno olje. Aja, že prej v vroči smetani stopiš parmezan, ličnice (ali kerikoli špeh) narežeš na kocke in ga hrustljavo zapečeš. Smetano in špeh daš na pire in poješ.
TestenineI: na prepražen por daš malo česna, ko zadiši, še bob, malo pokuhaš, daš na pašto, gor obilo parmezana (pecorino, grana) in potreseš z malo sveže mete, nabrane na vrtu.
TestenineII: kuhan bob, mandlje, parmezan in česen zmiksaš skupaj in daš na prepraženo klobaso, ki si jo prej olupila in razkosala, čisto malo popražiš, če je suho, daš mal vode od pašte, gor pašto in potreseš s svežim timijanom.
Rižota iz boba in graha, zalita z jušno osnovo in potreseno s svežim rožmarinom. Pa tud na pašto gre, če daš zraven še artičoke, je pa odlično.
Priloga: na špehu prepražiš čebulo, česen, peteršilj in meto, čez kakšno minuto dodaš bob, podliješ z belim vinom, malo juhe in kuhaš cca 20 minut, posuješ s tabo
Gosta mineštra iz čebul, česna, pancete, artičok, krompirja, boba, graha, solate romano in peperončina.
BOB je stalnica na mojem vrtu,predvsem na spomin na mojo bloško staro mamo ki pa ga je res veliko gojila.
Posajenega je imela tudi vedno na začetku vrta,ker je privabil uši in je bil potem na vrtu mir z njimi.
Sama ga je uporabljala bolj ali manj suhega v enolončnicah,meni kot mladi smrkli pa je mlade stroke skuhala (drugače mi je bil pregrenek) in potem sem še te tople stroke odprla in posrkala ven drobno zrno.
Sama pa pobiram srednje zrele stroke,za cca pol ure jih dam v mešanico olivnega olja,česna in soli in potem spečem na žaru.
Vse pa kar ne spečemo pravočasno,potem zrnje zamrznem in uporabim v enolončnicah._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Posajenega je imela tudi vedno na začetku vrta,ker je privabil uši in je bil potem na vrtu mir z njimi.
Sama ga je uporabljala bolj ali manj suhega v enolončnicah,meni kot mladi smrkli pa je mlade stroke skuhala (drugače mi je bil pregrenek) in potem sem še te tople stroke odprla in posrkala ven drobno zrno.
Sama pa pobiram srednje zrele stroke,za cca pol ure jih dam v mešanico olivnega olja,česna in soli in potem spečem na žaru.
Vse pa kar ne spečemo pravočasno,potem zrnje zamrznem in uporabim v enolončnicah._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/