Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Cepljenje sadnih dreves

elstar

Odgovor Napisal/-a elstar »

Misoo, hvala za idejo!, Prej nisem nikoli razmišljal o tej kombinaciji, češnja na višnjo. Ob prvi priliki to poskusim.
DavidJ

Odgovor Napisal/-a DavidJ »

Z leti je razlika v debelini debla vse večja. Kasneje ga rado na mestu cepljenja odlomi.

Dobro je cepiti na rešeljiko, da dobimo manjše drevo, samo ta raste bolj na primorskem in je težko dobiti sejanec.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Kaj mi je storiti?

Cepil sem lateralno, jablano, s "palčko", odrezano na tri brste. En od njih je napravil cvet, dva brsta sta ostala "na čakanju". Ker nisem bil redno v kontroli, je cvet že v fazi osipanja.
Naj cvet odstranim, da imata brsta več možnosti, ali naj pustim, tako kot je, pa naj narava reši po svoje?
(prav lahko, da sem ugodni trenutek že zamudil...)
elstar

Da, cvetove kirurško odstrani, saj ti so velik potrošnik hranil.
mravlja

Hvala za odgovor.
Vseeno bi te prosil, če pogledaš še enkrat fotko - se mi zdi, da niso zrasli samo cvetovi.
Oz. - odstranim naj tri cvetke, poganjek (saj je poganjek, kajne?) iz katerega izraščajo, pa pustim?
(veja je na skrajnem dosegu mojih rok, fotografiral sem lahko, ogledati si pa to pot brez lestve nisem mogel...)
elstar

Saj zato sem pa napisal "kirurško" odstrani, da odstraniš res samo cvetove, ker poleg njih je tudi vegetativni poganjek, tako, kot si tudi sam opazil. Najbolje jih je odščipniti, vsakega posebej (štirje so) . Lahko nekje na sredini peclja, če ne gre z nohti, pa s kakšnim pripomočkom.
mravlja

Pa so res štirje. Bom našel orodje Laughing .
Hvala ti za odgovor.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tak primer sem imel tudi jaz lani. S škarjicami sem odrezal cvetove ( že odprte ), potem do jeseni sta pa iz cepiča pognala dva pol metra dolga poganjka.
Letos so že plodiči gor, morda bo celo kakšno jabolko za pojest !
mravlja

Zanima me, na kaj vse ste cepili nashi in kakšni so bili rezultati.
Hvala za odgovor.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Na hruško/-e in na Benito. Brez težav in posebnosti. Vržeš, pa se prime ... Razz
Odgovori