Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Pozeba 2021

Odgovori
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Na moje veliko presenečenje (in kontra literaturi) sta pri meni edini dokončni žrtvi letošnje pozebe, torej trupli, 2 grma kosmulj.

Vse ostalo je začelo nekako delat. Kaže pa se že tudi prva kolateralna škoda: imam 2 šmarni hrušici, vedno bogato obrodita, tudi letos je kazalo tako, saj pozeba plodovom ni škodila. A ker drugega sadja letos ni, so ju "kooončno" odkrili ptiči, tako da ne dobim niti ene zrele jagode zase :(
Pričakujem identično z ostalim sadjem >> če ga ne bomo zaščitili pred njimi, pač ne bo pridelka (murve, ribez, borovnice, kosmulje, grozdje...).

PS
Naokrog vidim, da marsikje cvetita kaki in kivi. Pri meni na srečo ne, saj izplena ni pričakovati - jaz bi potrgal že cvetove...
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

sibirke smo pojedli, malo jih je bilo, ribes, josta dobijata barvo, breskev nekaj bo jabolkov samo za vzorec, hrušk nič.
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

Lahko odpremo novo temo: suša 2021 Confused_________________NM
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Spet ti Smile

Lej, pač pogoji so nekolko sizifovski. Tak je. So področja sveta, kjer je takšno dogajanje od vedno, ni bilo treba čakati kakšnih sprememb. Ljudje pa kar živijo in gojijo, pa dajmo še mi....

- več jagodičevja
- drevje na nižjih, vendar trpežnih podlagah
- s čebel na deževnike
- rastlinske (in živalske) vrste s čim širšo toleranco na raznolike življenjske pogoje
- ...
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Tako mislim tudi jaz, Črt. Vremenskih razmer ne bomo spremenili, gojenje neprimernega rastlinja je, vsaj občasno, Sizifovo delo, lahko se pa preusmerimo (ali pač nadaljujemo) s prilagojenimi in trpežnimi rastlinami in živalmi._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Nič ne bo s sušo... - v naslednjem letu štartamo s "Katastrofe 2022" ! Laughing Laughing
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tale "suša" mi je prav všeč. Sicer kakšno vedro vode je treba odnesti na vrt, ampak ni panike ...
100x bolje kot tisto vsakodnevno močenje z neba !
noam

Odgovor Napisal/-a noam »

Kaj pa tisti, ki nimamo vrta čisto pri roki, ampak na bolj oddaljeni lokaciji? Jaz grem lahko vsakih par dni malo pogledat. Zalijem najbolj žejne in to je to. Suša se pa že zelo pozna. Recimo jagode praktično ne ratajo večje kot kake srednje velike češnje. Dokler je bilo še nekaj vlage, so bile pa slonovske. Bi moral po dvakrat na dan zalivat, če bi hotel, da kaj raste. Paradajzi so zelo ubogi, krompir se tudi matra, ostalo je pa večinoma še tako majhno, da vprašanje, če bo kaj ob tako suhem in vročem vremenu. Sad
tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

Zaliva se itak na nekaj dni, pa takrat obilno, pa zastirka, pa gre. Tudi jaz vesela sonca, čeprav moram tudi zalivat. Pa vse znosim s kanticami, ker s šlavfom nimam kontrole, koliko vode je steklo. V eni rundi spraznim dve 300-litske kadi. Namakalnega sistema še ni. Do sedaj sem zalivala šele dvakrat, še en par rund, pa bo že jesen._________________Naj raste
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Vedno stokam zaradi suše, ker sem tudi jaz odvisna samo od neba, ampak ko tistih 3 cm prahu suhe zemlje odgrnem, imam spodaj blato (vsaj imela sem še prejšnji teden). Pol fižola sem prejšnji vikend zastrla, ta vikend še paprike, paradižnike na prostem in čebulo s senom.

naslednji teden obetajo do 35 stopinj, ampak mi smo vajeni tudi 40. morajo pa rastline poskrbeti zase, torej s koreninami iti v globino in ne biti samo scrkljane.

Ne razumem sosedov, ki vsak drug dan obilno zalivajo svoje vrtove, če vsak dan ne dežuje, pa v žireh dežuje vsaj 1 x tedensko._________________Lp, Živa
Odgovori