Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Zelje - Brassica oleracea L.
ne vem odgovora. koničasto zelje ima letos rjave kroge cca 3 ali več mm premera, medtem ko okroglo ni tako poškodovano.
Zelje je dobro, ko je glava na otip trda. Obrežeš vse liste, ki niso zeleni, običajno je treba olupiti par prvih listov, sredina je ok. včasih je na sredini "glista", vsaj pri meni so v zelju in solati zelo rade._________________Lp, Živa
Zelje je dobro, ko je glava na otip trda. Obrežeš vse liste, ki niso zeleni, običajno je treba olupiti par prvih listov, sredina je ok. včasih je na sredini "glista", vsaj pri meni so v zelju in solati zelo rade._________________Lp, Živa
crtj je napisal/a: |
v čem je štos tega, da se pri zelju hkrati sušijo nekateri listi in gnijejo glave, ki se počasi oblikujejo? |
Mogoče najdeš tule kaj, kar bi se dalo primerjati s tvojo situacijo. Sama sem imela enake težave obakrat, ko sem gojila zelje, predvsem s plastmi suhih listov sredi glave, sicer je šlo za pozne sorte. Zato sem obupala in zelje raje kupujem.
crtj je napisal/a: |
... v čem je štos tega, da se pri zelju hkrati sušijo nekateri listi in gnijejo glave, ki se počasi oblikujejo? Čisto enostavno gledano mi to ne gre skupaj (sušenje ponavadi od premalo vode, gnitje od preveč - če bi bil to edini faktor). ... |
Moja "šefica" pravi - rahlo razgrneš zemljo in pogledaš za kapusovo muho oz. njenimi "črvički". Ti povzročajo gnilobo, a če jih je (pre)več po koreninskem vratu, povzročajo sušenje listov, lahko pa tudi cela rastlina v rasti zaostaja ali nazaduje. Pozorno si jih oglej zlasti zjutraj, takrat zelje ne trpi posledic suše, uveli pa so samo napadeni deli rastlin.
Če ti bo kaj pomagalo...
Včeraj sem v lonec presadila rastlino zelja "Zufovega strica", ki mi je zelo všeč. Tako bi naslednje leto rada pridelala seme.
Vse, ki se spomnite, kako so včasih shranjevali zelje za pridelavo semena, sprašujem, kako naj ga negujem. Za začetek mu moram odstraniti vse načete liste, a ne?
Trenutno izgleda takole.
Razen tega, da je to zelje ene stare sorte, je rastlina posebna tudi potem, ker je bila posejana kot zimsko sejanje lani decembra, ko nas je Zuf povabil k setvi v času Saturnalij (17.december). To je edina rastlina, ki je vzklila in se potem tudi lepo razvila in naredila čvrsto galvo._________________naredimo svet lepši
Vse, ki se spomnite, kako so včasih shranjevali zelje za pridelavo semena, sprašujem, kako naj ga negujem. Za začetek mu moram odstraniti vse načete liste, a ne?
Trenutno izgleda takole.
Razen tega, da je to zelje ene stare sorte, je rastlina posebna tudi potem, ker je bila posejana kot zimsko sejanje lani decembra, ko nas je Zuf povabil k setvi v času Saturnalij (17.december). To je edina rastlina, ki je vzklila in se potem tudi lepo razvila in naredila čvrsto galvo._________________naredimo svet lepši
Muha, hvala za tvoje spomine. Nisem takoj odgovorila, ker sem upala, da se bo oglasil še kdo drug in bi se potem vsem naenkrat zahvalila. A izgleda, da je šla ta veščina že v pozabo, ali pa smo v Gartlcu zbrani sami mladi meščanski otroci, ki se s takimi rečmi nismo nikoli srečali
Kakorkoli. V tem času sem našla kar nekaj zapisov o načinu prezimovanja zeljnatih glav. Najbolj obširen zapis sem tudi tokrat (kot že pri paradižnikih) našla pri ruskih zapisih. Seveda so prevodi takšni, da ti tudi najbujnejša domišljija ne pomaga dosti. Na srečo pa je poleg precej slik, ki pomagajo k razumevanju zapisanega.
Pravijo takole:
rastline zelja je potrebno izkopati tako, da se kar najmanj poškodujejo korenine. Otrebimo vse zunaje liste, do glave. Potem rastline obesimo s koreninami navzgor. Hranimo v suhem mrzlem (1-2st) prostoru. Važno je, da so na mrzlem, ker se le tako uspešno pripravijo na semenitev naslednje leto.
Spomladi, pred saditvijo na prosto, je potrebno korenine oživiti. Postopek oživljanja se mi je zdel kar zahteven, zato sem se odločila, da bo moj zeljček ostal kar v loncu. Glavo sem očistila, lonec pa postavila v kartonasto škatlo, ga obdala z ovčjo volno in vse skupaj postavila na suh zaveten prostor ob hiši. Če bo napovedan silen mraz, bom vse skupaj začasno umaknila v notranjost, ali dodatno zaščitila.
Trenutno izgleda takole:
V biodinamični literaturu o pridelavi semen pa sem našla nasledje. Spomladi se rastlina posadi nazaj na vrt, malo globje, kot je rastla. Glavo je optrebno na vrhu zarezati na križ, ali pa se poreže vse liste in se pusti samo vrh.
V nadaljevanju rasti je potrebno odstranjevati stranske poganjke, da rastlina na glavnem steblu naredi kar največ semena. To seme je najkvalitetnejše tudi v smislu ohranjanja sortne značilnosti._________________naredimo svet lepši
Kakorkoli. V tem času sem našla kar nekaj zapisov o načinu prezimovanja zeljnatih glav. Najbolj obširen zapis sem tudi tokrat (kot že pri paradižnikih) našla pri ruskih zapisih. Seveda so prevodi takšni, da ti tudi najbujnejša domišljija ne pomaga dosti. Na srečo pa je poleg precej slik, ki pomagajo k razumevanju zapisanega.
Pravijo takole:
rastline zelja je potrebno izkopati tako, da se kar najmanj poškodujejo korenine. Otrebimo vse zunaje liste, do glave. Potem rastline obesimo s koreninami navzgor. Hranimo v suhem mrzlem (1-2st) prostoru. Važno je, da so na mrzlem, ker se le tako uspešno pripravijo na semenitev naslednje leto.
Spomladi, pred saditvijo na prosto, je potrebno korenine oživiti. Postopek oživljanja se mi je zdel kar zahteven, zato sem se odločila, da bo moj zeljček ostal kar v loncu. Glavo sem očistila, lonec pa postavila v kartonasto škatlo, ga obdala z ovčjo volno in vse skupaj postavila na suh zaveten prostor ob hiši. Če bo napovedan silen mraz, bom vse skupaj začasno umaknila v notranjost, ali dodatno zaščitila.
Trenutno izgleda takole:
V biodinamični literaturu o pridelavi semen pa sem našla nasledje. Spomladi se rastlina posadi nazaj na vrt, malo globje, kot je rastla. Glavo je optrebno na vrhu zarezati na križ, ali pa se poreže vse liste in se pusti samo vrh.
V nadaljevanju rasti je potrebno odstranjevati stranske poganjke, da rastlina na glavnem steblu naredi kar največ semena. To seme je najkvalitetnejše tudi v smislu ohranjanja sortne značilnosti._________________naredimo svet lepši