Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2021

Odgovori
eta

Odgovor Napisal/-a eta »

Tako, sem dočakala prvega zrelega😊maskotka ga ima. Imam prvič in tako polnega povešavega paradižnika še nisem imela. 42 days mislim, da ni pravi, da se je seme zamenjalo, rastlina je polna, o zorenju ni sluha, pa bi že moral rdečeti od začetka junija. Veranda in Vilma sta polni in kažeta začetke barvanja, ju gojim prvič. Vrt pa... Upam, da ne bom urekla... Tako lepih in polnih paradižnikov nisem še nikoli imela😳nimam pojma, kaj se je zgodilo... Noro cvetijo in so polni plodov. Prva je nastavila Marianna, nato Earls Faux, prekrasen je Cerise. Dwarf Boronia in Sarandapity sta polna cvetov in mislim, da vidim tudi plodove... Sta gosta, ne obtrgujem. Daj Bog, da tako ostane. Res bi rada enkrat uživala v tako bogatih in zdravih pridelkih, kot so vaši in vam jih že leta zavidam. Aja, imam pa na nekaterih polno uši-rdečih. Sem škropila z Neem tonikom, pa ne kaže, da bi jih kaj zmotilo
eta

Odgovor Napisal/-a eta »

No ja, pa je moje veselje malce skopnelo... Vroče in odvrženi-odmrli cvetovi😢zanimivo je, da se na češnjevcih pa ne sušijo tako zelo. Ker mi zadeva ne da miru, sem malce raziskovala in naletela na posnetek gojitelja, ki cvetove škropi s postano vodo. Je kdo to poskusil, oziroma bi bila to mogoče pomoč v vročini, da ne bi bilo tolikšnega odmiranja?
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

s čim boste po dežju škropili? s sodo in mlekom, samo s sodo, preslico? Verjetno bo treba tistega, ki je na prostem brez strehe._________________Lp, Živa
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

V soboto z Ortivo.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moji so že dobili sodino kopel. Bodo pa še mleko in preslico tudi._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Andrej Banko je napisal/a:
V soboto z Ortivo.

Se ti zdi to potrebno? Deževalo je le kratek čas, mogoče bo še enkrat, potem bodo pa temperature spet narasle.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Paradižnike na prostem vsako leto 1x, oziroma največ 2x preventivno poškropim z resnim fungicidom.
Tako sem vsaj miren, da bo nekaj pridelka; preveč dela je vloženega v vzgojo sadik in oskrbo rastlin.
Pa se kljub temu plesen potem običajno enkrat avgusta vseeno pojavi.

Ampak morda res ta tretma še malo zamaknem, če bo naslednji teden res spet glivično neugoden.
Rastline so za zdaj še izjemno lepe in zdrave, resda manjše kot pretekla leta, ker so bile tudi pozno sajene.
Do zorenja prvih plodov je zagotovo še en mesec ( karenca Ortive je pa 3 dni ).
Se bom odločil v soboto ...

Tiste pod streho pa poškropim le s Protifert Kalcij ! Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nevarnost za plesen je menda šele takrat, ko se listi v 8 urah ne posušijo. To je navadno, ko nastopi megla ali daljše obdobje neprestanega dežja. Prijateljici, ki jih ima tudi na prostem, škropljenja še ne bom svetovala. Čeprav: sistemiki kasneje najbolje delujejo, če jih uporabimo na še popolnoma zdravih rastlinah.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

AB, se strinjam s teboj. Lani sem zaradi neškropljenja bila ob vse paradižnike na prostem že junija. Na prostem nimajo strehe. Nekaj sadik sem dobila podarjenih s fungicidom škropljene že v lončku, pa so tudi te šle.
zato je bolje preventiva s fungicidom in imamo potem mir. Včeraj je bilo zvečer zelo malo dežja in ponoči se rastline niso posušile. 8 ur vlage je zagotovljenih. Jutro ima 12 stopinj.
če bi pa imela njivo blizu doma, bi pa raje z naravnimi pripravki._________________Lp, Živa
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ker na Paradižnik 2021 ni nič novega, sem pokukal na Paradižnik 2020

V glavnem, vidim, da letos pozabljate limati fotke zrelih paradižnikov! Cool Wink_________________mfranc
Odgovori