Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Moja balkonska Violeta je pozimi zgoraj pomrznila in nato odgnala nizko spodaj zelo na gosto. Ampak to raste silno počasi !?! Doslej (dve leti) je pognala le liste, po vsem steblu in na vrhu, in to je raslo zelo hitro. Tole zdaj je čisto spodaj, vendar ne iz korenine, in raste počasi. Mogoče veje pač odganjajo počasneje kot listi in je vse v redu?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Letos ločim fige na dve "vrsti": na tiste, ki so ušle pomladni pozebi in na "posmojene". "Posmojene" se zelo počasi obraščajo, ali bolje - ne rastejo nikamor.
Kaže, da je v Loki isto kot v Kranju.
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Mogoce so jim voluharji pozrli korenine._________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Moja je v loncu na balkonu, kamor voluhar nima dostopa._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 24 Jun 2021 10:15; skupaj popravljeno 1 krat
mravlja

... kot tudi moje, o katerih sem pisal.
Voluharja tu v naselju ni (naj tako ostane), ima pa korenine fige strašansko rad.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Naša Violeta je letos zelo lepo obložena, kar presenečenje glede na pomladno dogajanje. Skozi njo pleza stara trta - jurka, tako da je kot tisti srbski pregovor "kad na vrbi rodi grožđe", samo brez vrbe Smile Zdaj sem ravno naštimal, da se prek noči dobro namoči ona in dve bližnji vrtnici plezalki. Črpalka dela zdaj mislim da četrti dan brez prestanka.

Odlično delajo tudi potaknjenci Violete v sodih (porezano mislim da februarja), se pa je prek zime posušila ena od Little miss Figgy, ki sta bili lani na hitro postavljeni v taiste sode na južni strani hiše.

Bolgarka kot kaže ni preveč zamerila brutalne preselitve že lepo debelega dreveščka, sicer je malo trajalo, vendar zadnjih par tednov solidno poganja mlado listje.
mravlja

En dež, pa ne velik, pa imam "problem" na eni figi...

Resized-20210701-141658

Resized-20210701-141906

... praktično čez noč so se pojavili zajedalci po celi lončnici.
Kaj bi to bilo, kako se jih znebiti?
.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Prvi rod čakam, da dozori. Pozeba je vzela kakih 3/4 pridelka, plodovi so le na eni tretjini, ki je maksimalno v zavetju.

Drugi rod lepo obeta, če.....
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Lani sem takle čas nabirala zrele fige, letos so še temno zelene, trde. Se pa kaže 2. rod sem danes opazila. Je pa zanimiva, ker se zdaj vidi, da vejice, niti najbolj izpostavljene, niso praktično nič pomrznile.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Michurinska je polna. Izgleda zelo obetavno, ne vem pa, kako bo kaj letos s figovo muho ?!
Tudi ostali dve sta obetavni, ampak ne tako polni.
Bele lepljive plošče sem nastavil, kaj drugega pa žal ne vem. Pisal svetovalcem na KZ NG ( lani in letos ) ter svetovalcu KIS za osrednjo Slovenijo, pa nisem dobil nobenih odgovorov. Rolling Eyes

--------
Odgovori