Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa- škodljivec - figova muha

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Še dobro mfranc, da si nas usmeril semle. Takoj bom pobrala vse odpadle figice in jih uničila, da se hudički ne bodo razvili v naslednjo generacijo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Danes sem preverila vse odpadle fige. Črvička nisem našla nobenega, večinoma so bile sledi rovov v dolžini okrog 1 cm tik pod lupino, vsi drugi znaki so podobni opisu posledic obiska smokvine muhe. Razviti se in zapustiti ploda še ni mogla, tudi ni sredina nič izjedena. Suzukii ni, ker so bili vsi odpadli sadeži še drobni in zeleni.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Andrej Banko je napisal/a:
mfranc je napisal/a:

Ob mojem razmišljanju sem imel v mislih letošnjo havarijo pri figah, ko je drugi rod zdesetkala smokvina muha. Začelo se je bolj nedolžno, in naivno Cool , ker sem mislil da je figic toliko, da jih bo dovolj za vse nas - domače in smokvino muho. In sem šele proti koncu sezone ugotovil, da je muha napadla vse močne plodiče, pred koncem sezone so ostali in večinoma tudi dozoreli neki rahitični plodovi ..... Rolling Eyes

A ta žival je tudi v Ljubljani ?! Confused

Pa še kje drugje tudi, pri meni je zdesetkala oba rodova violetke.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Sem že letos začel z zbiranjem plastenk za drugo leto... Very Happy
Letos sem nastavil dve plastenki - ˝pasti˝in se je v parih dneh napad unesel, fige in figce pa so nehale odpadati. Drugo leto jih nastavim preventivno - računam, da bo mir.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Kopirano od tukaj
Andrej Banko je napisal/a:
Ups, malo malo prehitro sem bil kritičen do svetovalcev. Gospa iz KZ NG mi je odgovorila, vendar je Gmail njeno sporočilo prepoznal kot "nevarno" in ga je vrgel v predal med vsiljeno pošto.

Upam, da ni nič narobe, če njen odgovor objavim tule ?!

”Pozdravljeni,

črna figova muha (Silba adipata) se pojavlja zlasti v letih ko imamo zmerno toplo poletje z veliko količino padavin.
Prvi rod muhe leti v juniju, drugi pa običajno začetek avgusta, odvisno od temperaturnih razmer. V toplih poletjih, ko temperature
daljše obdobje presegajo 30°C, večjih težav s figovo muho ni. Biologija škodljivca v slovenskih razmerah še ni popolnoma poznana.

Obvladovanje č. figove muhe je težavno, predvsem zato, ker nimamo popolnih podatkov o času njenega pojava ter ustreznih sredstev za zatiranje.
Spremljanje muhe poteka s pastmi, ki vsebujejo privabilo heksanol in amonijev sulfat), žal niso komercialno dostopne.
V lanskem letu se je II. rod figove muhe na Primorskem začel pojavljati začetek meseca avgusta, vrh pa je dosegel sredi meseca avgusta.

Edini insekticid, ki ima sicer samo izjemno dovoljenje za uporabo na figi, je pripravek ASSET FIVE (aktivna snov; naravni piretrin). Registriran za namen obvladovanja marmorirane smrdljivke (H. halys),
stransko pa bi morda lahko deloval tudi na figovo muho.

Pojav figove muhe in poškodbe plodov lahko zmanjšate z doslednim odstranjevanjem in uničenjem napadenih plodov.
Ličinke (žerke) muhe zlezejo iz napadenih plodov in se zabubijo v tleh pod drevesi.
Potencial figove muhe lahko še dodatno zmanjšate s plitvo obdelavo tal ( 5-10 cm), s tem uničite ličinke in bube.”
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Letos mi je figova muha uničila cel prvi rod Violete.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

babaco: boš za drugi rod uspel kaj poskrbeti? Z rumenimi lepilnimi ploščami, vabami ...?

Jaz imam obešene vabe kot za Suzuki, a za tele muhe najbrž ne zaležejo? Prvi rod je obstal, kako bo z drugim, se bo šele izkazalo.
babaco

Preizkušeno, delujejo le bele lepljive plošče. Na njih se kar dobro lepijo.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Hvala za tale podatek. Bom poiskala bele. Če strokovni opis drži, se bodo spet pričele pojavljati nekako v avgustu, torej je še pravi čas za preventivo.
babaco

Muhe že letajo, se mi kar dobro lepijo na plošče.
Odgovori