Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Odgovori
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

ali kdo pozna to rastlino. nekoč soseda kupila na Primorskem z opozorilom "saj to ne bo v Lj. rastlo". pa raste in se razrašča, tako da sem še jaz lonček pristavila za odvečni del rastline. lpvoda

voda

Muha, ali je potem na sliki ob kateri omenjam šetraj, origano?
z namenom, da ugotovim kaj je tisto zelišče samoniklo v kamnu sem kupila lonček z napisom, (nalepljenim)- šetraj. a meni bolj diši in ima okus po origanu. pravzaprav niti ne vem kako šetraj diši. oz. lažem nekaj dni nazaj sem probala enoletni šetraj pri sosedi katerega si pravkar definirala, a ga še nisem vzela za domačega. bom počasi uganko rešila- lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

voda je napisal/a:
samonikli šetraj (na slikah) in kupljeni šetraj imam pod naslednjo podobo. okus je zelo podoben origanu. cvetove imajo pa vsi zelo podobne.

lpvoda

Nak, voda, tole je materina dušica, timijan (Thymus).
metuljc

voda je napisal/a:
neznanka v Istri, kupljena v Sloveniji se že nekaj let dobro drži. torej prenaša vročino uz minimalno vodno nego. ali cveti se sedaj niti ne spomnim. zraste do 50 cm. ali mogoče kdo ve kako ji je ime. na drugi sliki v kombinaciji levo zgoraj perovskije (če se tako reče) in trave perjanke na sredi. lpvoda

Ima rumene cvetne koške, kajne? Mislim, da je eden od grintov (Senecio).
metuljc

voda je napisal/a:
ali kdo pozna rastlino na fotografiji. kupljena je bila v Tolminu na trgu pred nekaj leti. prodajalka me je takrat opozorila, da ko jo enkrat posadim jo ne morem več presajati (pojma nimam zakaj). kot prejšnja leta je tudi letos imela na pomlad samo šop suličastih listov iz katerih so prvič zrasli (po 4 letih) zanimivo oblikovani poganjki-vejice brez listov. ima bele male cvetove. listov skoraj nič in je majhen grmiček kateri deluje bodičasto pa mislim, da ni. saj te nekako ne mika tipati ga. ko bom šla na vrt preverim.

Bi rekla, da gre za eno od vrst rodu Limonium (ponekod uporabljajo sinonim Statice), mrežica. Gotovo poznaš oni dve vrsti, ki rasteta na slanih tleh ob morju, ena izrašča iz skal in se kot drobna mreža razpreda po kamnu, druga je visoka, stasita, modrovijolično cvetoča, značilna za soline in s prstjo malo bolj bogate razpoke v kamnih ob obali. Prodajajo jo v suhih šopkih na tržnicah.
Obstajajo tudi bolj bogato in v raznih bnarvah cvetoče okrasne vrste, ki jih tudi prodajajo za suhe šopke.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

@voda, metuljc, tako je, to so statice.

Presajanja pa ne prenaša zaradi močne in slabo razvejane glavne korenine.
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

kaj je grm na sliki ? Ga niti ne bi opazil, a se občasno sliši kot bi nekdo vrgel kamenček v zid ali v nekaj kovinskega in zgleda, da tale grm izstreljuje semena

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

križnolistni mleček (Euphorbia lathyris)
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

hvala; zgleda po slikah, da je res. Še ena strupena reč, pa krte bi naj odganjal. So pa zanimivi tile izstrelki.____________________
voda

hvala za statice, ja tisti ob morju rečemo mrežica in je baje dobra na solati. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori