Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci

Moderator: Melona

Odgovori
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Elstar, hvala! Nimam pojma, ali je cepljena ali ne. Vem pa, da se te ti trni tako oprimejo, da se komaj rešiš. In ker je nad njo polica s češnjevčki, ki jih moram zalivati, bom poganjke porezala Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Poganjki nikakor niso divjaki iz podlage, saj so ti vedno šipki in so povsem drugačne rasti. Take vrtnice so praviloma vedno cepljene, ker imajo tako boljši koreninski sistem.
Priporočam, da, če boš že porezala, porežeš kake 20 cm nad tlemi, da daš možnost ali ponovne rezi spomladi ali pa, da se razvijejo novi stranski poganjki.
Pametno bi jo bilo potem spomladi strokovno obrezati.
Nikakor pa ne puščaj le starega poganjka, ta bo moral kmalu stran.
Če v Google vtipkaš niz: Matjaž Mastnak obrezovanje vrtnic, imaš 4 YouTube zadetke, pa še kaj. Več kot priporočam, Matjaž je res profi, ki zna povedati in pokazati tako, da razume tudi laik.
copatka

Hvala, Metuljc! A veš, raste pod paradajzki in me vedno, ko jih zalivam, ujamejo trni, sem vsa popraskana in ranjena Rolling Eyes . In naj bi zrasla le do enega metra (zato je takšno kupil), zdaj ima pa že več kot dva metra ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
copatka

Prosim za pomoč. Kaj je to za ena ličinka in kaj se da storiti, da ne uniči vseh popkov? Hvala!

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Ličinke ne poznam, a zadnjič je na FB bilo vprašanje glede uničevanja popkov na vrtnicah (podobno kot na tvoji drugi sliki) in je Slavko Zgonec napisal, da je škodljivec jagodni cvetožer. Preveri, če je mogoče ta tudi pri tebi. Napisal je tudi, kaj se uporabi proti njem, a si nisem zapomnila, tistega zapisa pa ne bom našla. Tudi meni vsako leto nekaj uniči del popkov na vrtnicah, a zaenkrat še nisem reagirala.
copatka

Hvala, Plamenka! Malo sem poguglala tega jagodnega cvetožera, a pri meni je drugače. Prav luknjo naredi v popek, prej se pa listi zvijejo in notri je ličinka.

Zgleda, da bo tole Rolling Eyes :
Zavijači
Popki so navrtani, včasih najdemo v popku črvička, podobno kot v značilno zvitem listu. Škropimo s Celaflor Careo sistemičnim insekticidom._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
noam

Odgovor Napisal/-a noam »

Jaz imam pa eno vprašanje, ki je sigurno že bilo odgovorjeno, ampak je že toliko strani, da ne najdem več. Kaj je to zaena žival, ki vrta luknjo po sredini veje in požre stržen, da potem cela veja propade? Dokler se veja ne posuši in/ali prelomi, se nič ne vidi, potem je pa že prepozno. Na ta način sem izgubil že par sadik, ker je hudič izdolbel kar glavno deblo, zdaj ko so dreveščki že malo večji, pa izgubljam posamezne veje. Loteva se v glavnem samo jablan in hrušk. Neka ličinka je, po izgledu bi rekel, da od kakega hroščka. Slike pa žal nimam.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

na to ti bodo znali odgovoriti strokovnjaki na Sadju._________________Lp, Živa
noam

Odgovor Napisal/-a noam »

Ups, šele zdaj vidim, da sem pisal v napačni sekciji. Se opravičujem. Very Happy
Odgovori