Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Krompir - Solanum tuberosum L.
V petek sem na njivi pobrala krompir Romano za ozimnico. Milo rečeno katastrofa. Iz cca 20kg posajenega sem pobrala slabih 32kg krompirja. Od tega je 26kg solidno velikega, ostalo pa je drobiž. Bile so rastline, ki so imele tudi do 15 gomoljev, a vsi so bili velikosti oreha in manj.
Če bi imela puško, bi jo vrgla v koruzo. Ker pa je nimam, mi ne preostane drugega kot da vztrajam naprej. Upam, da imate vi neprimerno boljše rezultate..._________________naredimo svet lepši
Če bi imela puško, bi jo vrgla v koruzo. Ker pa je nimam, mi ne preostane drugega kot da vztrajam naprej. Upam, da imate vi neprimerno boljše rezultate..._________________naredimo svet lepši
Brbr, moj iz lanskega pridelka Arrow, zgodnji, sajen v začetku marca, je bil izredno lep in samo tega bom imela za ozimnico. posajenega samo par kg, 4 vrste po cca 4 metre, vendar tam cca 40 kg.
glavno sajenje Alouette v začetku aprila pa je obstal v rasti maja in tak je bil konec julija. tudi cca 20 kg semena, frnikule, ki sem jih pobirala, da ne redim miši.
za nas ga bo dovolj, varčno bo treba delati z njim in drugo leto moram kupiti semenski krompir.
lani sem na isti površini pridelala čez 350 kg krompirja, sedaj pa lahko rečem, da je bilo vseh frnikul 15 kg.
moje lastno navodilo za naslednje leto je, da krompir posadim med prvimi vrtninami na njivi, ker ni občutljiv na hladna tla, odvisno od vremena konec februarja oz. v začetku marca oz. ko bom lahko kupila seme. Slednje bo najpomembnejši datum._________________Lp, Živa
glavno sajenje Alouette v začetku aprila pa je obstal v rasti maja in tak je bil konec julija. tudi cca 20 kg semena, frnikule, ki sem jih pobirala, da ne redim miši.
za nas ga bo dovolj, varčno bo treba delati z njim in drugo leto moram kupiti semenski krompir.
lani sem na isti površini pridelala čez 350 kg krompirja, sedaj pa lahko rečem, da je bilo vseh frnikul 15 kg.
moje lastno navodilo za naslednje leto je, da krompir posadim med prvimi vrtninami na njivi, ker ni občutljiv na hladna tla, odvisno od vremena konec februarja oz. v začetku marca oz. ko bom lahko kupila seme. Slednje bo najpomembnejši datum._________________Lp, Živa
Moj zgodnji (Colomba) se, žal, ne skladišči dobro. Pri meni začne odganjati že v septembru. Tako, da z njim za čez zimo ne morem računat. Po navadi sem tega hitro spravila od hiše. Letos pa ga bomo jedli doma, dokler bo uporaben. Potem bo treba preživeti z velepridelkom z njive.
Je pa ena dobra stran letošnjega krompirja: zelo je zdrav, brez strun. Mogoče so pomagali kostanji, ki sem jih polagala v jamice ob sajenju in bela gorjušica, ki sem jo posejala hkrati s sajenjem krompirja in še mlado požela in pustila ob krompirju. Ali pa so strune samo obupale nad zanikrno ponudbo in se odpravile drugam...
Čudno mi je, ker je izgledalo, da krompir uspešno kljubuje suši - ni ovenel ali se posušil.
To, z zgodnjim sajenjem se zna obrestovati kljub temu, da pravijo, da mora biti zemlja topla. Njivski sosed ga je sadil konec februarja in je imel zelo dober izplen. Ga je pa gojil na vrtu in, jasno, dobro zalival..._________________naredimo svet lepši
Je pa ena dobra stran letošnjega krompirja: zelo je zdrav, brez strun. Mogoče so pomagali kostanji, ki sem jih polagala v jamice ob sajenju in bela gorjušica, ki sem jo posejala hkrati s sajenjem krompirja in še mlado požela in pustila ob krompirju. Ali pa so strune samo obupale nad zanikrno ponudbo in se odpravile drugam...
Čudno mi je, ker je izgledalo, da krompir uspešno kljubuje suši - ni ovenel ali se posušil.
To, z zgodnjim sajenjem se zna obrestovati kljub temu, da pravijo, da mora biti zemlja topla. Njivski sosed ga je sadil konec februarja in je imel zelo dober izplen. Ga je pa gojil na vrtu in, jasno, dobro zalival..._________________naredimo svet lepši
živa je napisal/a: |
moje lastno navodilo za naslednje leto je, da krompir posadim med prvimi vrtninami na njivi, ker ni občutljiv na hladna tla, odvisno od vremena konec februarja oz. v začetku marca oz. ko bom lahko kupila seme. Slednje bo najpomembnejši datum. |
Kot pravijo in pišejo, to ni docela res. Zemlja naj bi ob sajenju krompirja imela vsaj 8, raje več stopinj. V premrzli zemlji menda rad "zacukne" in kali še bolj pozno. Tudi koprena k ogrevanju zemlje menda ne pripomore kaj dosti. Če pa je zemlja težka in pomlad mokra, lahko tudi zgnije.
Druga zgodba so peščene prisojne lege. V takih pogojih se da prehiteti.
Jaz sem se letos bolj študijsko lotil gojenja krompirja.
Namen je bil medsebojna primerjava različnih sort.
Posejal sem deset sort, kar je zneslo 52 kg semenskega krompirja na 110m2.
Skupni izplen je bil cca 300 kg, torej šestkratnik posajene količine.
Na količino je zelo vplivala suša in podzemni škodljivci.
Površina je bila jeseni pognojena in zorana ledina, spmladi je bilo dodano še nekaj gnoja (obakrat leto star konjski gnoj). Rast je potekala brez dodanih mineralnih gnojil in brez kakršnegakoli škropljenja.
Še nekaj statističnih podatkov o posameznih sortah:
Večina je bila posajenega 30. oz. 31. marca. Kaliber semena 35/55mm.
ARROW - 3x (pridelek je bil trikratnik posajene količine), čas rasti: cca 80 dni
ADORA - 8X, cca 110 dni
MARIS BARD - 3X, cca 95 dni
MASAI - 9X, cca 100 dni (seme je bilo kalibra 28/35mm, sajen 19. 4.)
MANITOU - 5X, cca 125 dni
SAVINJA - 8X, cca 120 dni
KRKA - 5X, cca 125 dni (seme je bilo E (elita)
MONALISA - 10X, cca 115 dni (seme je bilo kalibra 28/35mm)
CARLINGFORD - 5X, cca135 dni (zelo droben, z veliko nastavki - suša ga je najbolj prizadela!)
DESIREE - 6X, cca 135 dni (malo gomoljev, a dokaj debeli)
Zgodnje sorte so rabile kar precej več časa za dosego zrelosti, kot sicer, kar je gotovo vpliv hladnega obdobja v mesecu maju.
Proti koncu rasti se je pojavila rja, hrošče pa smo sproti pobirali ročno.
Moja taktika bo ostala pri sajenju večih sort, ker se različne sorte ob raznolikih vremenskih pogojih, ki vnaprej niso predvidljivi, različno odzivajo.
Če bo le možno, bom nabavljal gomolje drobnejšega kalibra.
Nekaj ga bom pa poskusil vzgojiti sam, iz semena in z okulacijo.
Namen je bil medsebojna primerjava različnih sort.
Posejal sem deset sort, kar je zneslo 52 kg semenskega krompirja na 110m2.
Skupni izplen je bil cca 300 kg, torej šestkratnik posajene količine.
Na količino je zelo vplivala suša in podzemni škodljivci.
Površina je bila jeseni pognojena in zorana ledina, spmladi je bilo dodano še nekaj gnoja (obakrat leto star konjski gnoj). Rast je potekala brez dodanih mineralnih gnojil in brez kakršnegakoli škropljenja.
Še nekaj statističnih podatkov o posameznih sortah:
Večina je bila posajenega 30. oz. 31. marca. Kaliber semena 35/55mm.
ARROW - 3x (pridelek je bil trikratnik posajene količine), čas rasti: cca 80 dni
ADORA - 8X, cca 110 dni
MARIS BARD - 3X, cca 95 dni
MASAI - 9X, cca 100 dni (seme je bilo kalibra 28/35mm, sajen 19. 4.)
MANITOU - 5X, cca 125 dni
SAVINJA - 8X, cca 120 dni
KRKA - 5X, cca 125 dni (seme je bilo E (elita)
MONALISA - 10X, cca 115 dni (seme je bilo kalibra 28/35mm)
CARLINGFORD - 5X, cca135 dni (zelo droben, z veliko nastavki - suša ga je najbolj prizadela!)
DESIREE - 6X, cca 135 dni (malo gomoljev, a dokaj debeli)
Zgodnje sorte so rabile kar precej več časa za dosego zrelosti, kot sicer, kar je gotovo vpliv hladnega obdobja v mesecu maju.
Proti koncu rasti se je pojavila rja, hrošče pa smo sproti pobirali ročno.
Moja taktika bo ostala pri sajenju večih sort, ker se različne sorte ob raznolikih vremenskih pogojih, ki vnaprej niso predvidljivi, različno odzivajo.
Če bo le možno, bom nabavljal gomolje drobnejšega kalibra.
Nekaj ga bom pa poskusil vzgojiti sam, iz semena in z okulacijo.
elstar je napisal/a: |
Površina je bila jeseni pognojena in zorana ledina, spmladi je bilo dodano še nekaj gnoja (obakrat leto star konjski gnoj). . |
Ledina je za krompir nekaj najbolj idealnega. Tvoj pridelek pa nad pričakovanji.
Adora naj bi bil eden zgodnejših krompirjev, a pri tebi je bil med bolj počasnimi. Zanimivo. Pri moji preskrbovalki s krompirjem je bila Adora letos zelo slaba, drobna, ampak zgodnja. Na peščeni njivi, je dejala.
Elstar, zanimiva analiza.
Jaz mečem glede krompirja puško v koruzo že par let, pa me mož vedno prepriča, da spet sadimo..pa menjamo njive, letos iz travnika naredili novo njivo - je čist strunast krompir, količina premajhna glede na vloženo (cca. 70 semenskega materiala), gnojimo, okopavamo ročno, pa ogrebamo strojno...p ni da ni...dobila ven cca 300 kg...vendar veliko drobnega - za v "oblicah" ga bo dost...sorte pa Desiree, Adora, Kis, kifeljčar in primerki od Junglansa...
Mi je pa letos v naši zadrugi rekel, da naj jemljem debelejši semenski material, da dobiš večji izplen ...pa bodi pameten..._________________sonček je in .....
Jaz mečem glede krompirja puško v koruzo že par let, pa me mož vedno prepriča, da spet sadimo..pa menjamo njive, letos iz travnika naredili novo njivo - je čist strunast krompir, količina premajhna glede na vloženo (cca. 70 semenskega materiala), gnojimo, okopavamo ročno, pa ogrebamo strojno...p ni da ni...dobila ven cca 300 kg...vendar veliko drobnega - za v "oblicah" ga bo dost...sorte pa Desiree, Adora, Kis, kifeljčar in primerki od Junglansa...
Mi je pa letos v naši zadrugi rekel, da naj jemljem debelejši semenski material, da dobiš večji izplen ...pa bodi pameten..._________________sonček je in .....