Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus Mochetous

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Cora Alba tudi pri meni še ne cveti. Toliko pa se popek napenja, da že vidim barvo.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Plamenka je napisal/a:
Muha, imam enega tvojega, ostali so od MFranca. Bili naj bi:

Plamenka, tole lahko kar izpustiš Very Happy . Dobila si klone, 100% enake!

So pa morda nekje na sredini med poznimi in zgodnjimi sortami, in zaprmej je njihova zgodnost odvisna tudi od sonca, oziroma toplote.
So pa še drugi momenti, ravno tule se pogovarjamo o raznih stvareh. Tudi sam sem že razmišljal o raznih pristopih. Pa nič naredil Embarassed*
Verjetno koristi jeseni ali zgodaj spomladi dodati kakšen kompost, ali dober, zrel gnoj. Pognoji in greje.

V začetkih sem hibiskuse v loncih zgodaj spomladi prenesel iz zunanjosti na zaprto teraso. Zunaj so bili zaščiteni samo toliko, da je preživel koreninski del. Notri so bili poganjki bistveno bolj zgodnji.

Zadnja leta mi delajo težave trije hibiskusi v rondoju. Lani sem komaj dočakal, da so se prikazali poganjki od dveh; celo nadomestne sem že vzgojil iz potaknjencev, za vsak slučaj.
Posajeni so pred hišo, na severovzhodni strani in predvsem spomladi jim manjka toplote, ker je takrat sonce zelo nizko in se hitro skrije za hišo.

* V planu je majhen tunelček, ali kaj sličnega, da pospešim prihod poganjkov na plano_________________mfranc
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Danes sem mu vzela mero: pri zemlji 80cm, zgoraj cca 230cm.
Za lažjo predstavo prilagam še eno slikico...

_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

MFranc, popravljam: imam: Fancy eye, Red sky, Kora alba in Malvelous. Very Happy

Brbr, o, to je pa ogromen grm. Čudovit!

Danes sem končno dočakala prvi cvet. Zacvetel je letošnji sejanec. Je pink barve, podoben Malvelousu, za katerega upam, da bo pravočasno zacvetel, da bom lahko primerjala cvetova. Premer cveta je 23 cm, kar je najbrž za prvi cvet kar v redu. Ima pa sejanec liste bolj narezljane v primerjavi z Malveousom in ostalimi hibiskusi, ki sem jih imela do sedaj. Semena niso moja.

To so listi tega sejanca. V desnem zgornjem kotu pa so od drugega, ki še ne cveti.

mfranc

Vrtni, Malvelous, je že (skoraj) v polnem cvetju. Letos jih nisem friziral, in bodo zopet preko dva metra višine. Sicer pa kapitalci, kar precej jih je 30 cm in več.
Na levi strani letos en grm sabotira, pomeni 1,5 m krajša živa meja.

Štirje lončni so škrofulozni, v rondoju slabokrvni Evil or Very Mad Rolling Eyes_________________mfranc
mfranc

mfranc je napisal/a:
..... v rondoju slabokrvni Evil or Very Mad Rolling Eyes

Bolj točno, roza in beli se mučita, rdeči štrajka Cool

_________________mfranc
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ne bodi preveč zahteven, no. Saj sta cortkana._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Plamenka

Tudi pri meni začenjajo s cvetenjem. Pet barv že cveti, še štirje letošnji sejanci pa so v popkih in čakam še kakšno novo barvo.

Kora alba

Fancy eye

Malvelous - ta je naredil najlepši grmiček, vsi ostali so bolj pokončni. Obrezovala nisem nobenega.

Ta sejanec je prvi zacvetel, imenovala ga bom kar Magenta

Red sky je zacvetel zadnji
mfranc

Brbr, tole je optična prevara Cool - no ja, sta pa fotogenična Wink .

Plamenka, tale Magenta je pa zelo lepe barve. Kdo je (so) pa starš?_________________mfranc
Uporabniški avatar
Plamenka

Res je, MFranc, Magenta kar žari. Wink
Semena mi je dala ena gospa in ne vem, od katerih močvirskih hibiskusov. Iskala sem (še vedno ga) namreč hibiskus, ki je podoben Luna pink swirl in lani septembra mi je dala vejice takega, a se niso prijele in še nekaj različnih semen.
Odgovori