Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bolezni in škodljivci paradižnikov
Pravkar je bilo objavljeno, da imamo virus rjave grbančavosti tudi v Sloveniji, saj so ga odkrili pri enem pridelovalcu.
https://www.24ur.com/novice/slovenija/prva-najdba-virusa-rjave-grbancavosti-v-sloveniji.html
https://www.24ur.com/novice/slovenija/prva-najdba-virusa-rjave-grbancavosti-v-sloveniji.html
Zna biti, da je tole (ToBRFV) doletelo tudi mene. En teden sem bil odsoten in kakšnih vmesnih faz seveda nisem videl. Če je dejansko virus, mi ni jasno kako bi prišlo do nas. Pojav je viden na plodovih Polarbear iz lastnih semen, ki so seveda bila fermentirana. Raste na prostem brez strehe. Moram še pogledati v zapiske kateri letnik so, ker sem posejal več generacij. Tudi listje je precej zdelano, a težko rečem zaradi česa, saj tudi zalivanja kakšnih 10 dni ni bilo nobenega. Se pozna tudi pri drugih sortah. Zaenkrat je videti, da so na udaru ene 3 do 4 rastline. Poleg Polarbear ima začetne simptome še ena Coure de Bue od dveh, tudi lastno seme. Bom videl kako se bo razvijalo naprej.
PS. Še dobro, da nisem prišel na Paradajzomanijo!
PS. Še dobro, da nisem prišel na Paradajzomanijo!
Bom še malo počakal, da vidim kako/če se bo razvijalo. Okužene plodove sem že dal v vreči med odpadke.
Med možne vzroke lahko štejem tudi preventivno jutranje škropljenje z Ortivo v kombinaciji s kasnejšo vsakodnevno visoko vročino in nič zalivanja. V primeru daljše odsotnosti se z bio sredstvi ne da dovolj zanesljivo zavarovati rastlin. Že s tem, ki ima karenco le 3 dni, je bolj tako/tako.
Zaenkrat je zadeva v dokaj omejenem obsegu, zato še ne bom delal panike, bom pa redno vsakodnevno spremljal (do naslednje daljše odsotnosti). Tudi na isti rastlini mlajši plodovi še ne kažejo znakov okužbe. Prav podrobno pa še nisem utegnil pregledati.
Med možne vzroke lahko štejem tudi preventivno jutranje škropljenje z Ortivo v kombinaciji s kasnejšo vsakodnevno visoko vročino in nič zalivanja. V primeru daljše odsotnosti se z bio sredstvi ne da dovolj zanesljivo zavarovati rastlin. Že s tem, ki ima karenco le 3 dni, je bolj tako/tako.
Zaenkrat je zadeva v dokaj omejenem obsegu, zato še ne bom delal panike, bom pa redno vsakodnevno spremljal (do naslednje daljše odsotnosti). Tudi na isti rastlini mlajši plodovi še ne kažejo znakov okužbe. Prav podrobno pa še nisem utegnil pregledati.
Tole me spominja na rezultat mojega začetniškega poskusa dozorevanja nezrelih paradižnikov.
Pobrane plodove sem razporedila v gajbice in jih dala na sonce, na mojo teraso, kjer je peklensko vroče. Sem mislila, da bodo hitro in dobro dozoreli . Rezultat pa je bil nadvse podoben tem tvojim na slikah. Bili so opečeni, skuhani. Mogoče je bilo tudi tvojim samo peklensko vroče..._________________naredimo svet lepši
Pobrane plodove sem razporedila v gajbice in jih dala na sonce, na mojo teraso, kjer je peklensko vroče. Sem mislila, da bodo hitro in dobro dozoreli . Rezultat pa je bil nadvse podoben tem tvojim na slikah. Bili so opečeni, skuhani. Mogoče je bilo tudi tvojim samo peklensko vroče..._________________naredimo svet lepši
Bicikel, če poguglaš, dobiš kar nekaj zadetkov fotk, ki niso podobne tvojim paradižnikom.
Velja pa prebrati tole, vir je relevanten:
https://www.nib.si/bolezni/1387-virus-rjave-grbancavosti-plodov-paradiznika-tomato-brown-rugose-fruit-virus-tobrfv
Velja pa prebrati tole, vir je relevanten:
https://www.nib.si/bolezni/1387-virus-rjave-grbancavosti-plodov-paradiznika-tomato-brown-rugose-fruit-virus-tobrfv
Bicikel, si preveril tudi slike iz linka, dodanega v uvodni prispevek te teme? Meni se zdijo poškodbe na tvojih paradižnikih zelo podobne temule: Bi bilo lahko zaradi toče? Ima mogoče Polarbear nežnejšo kožico in ga prej prizadene?