Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Katera rastlina je to?
Prosim za pomoč, tale rastlina mi je zrastla, lansko leto sem na tem mestu sejal razne začimbe, jaz sumim da je navadni komarček, eni trdijo da ni, ni se še razvilo seme, en del rastline se suši ter tudi cvetovi in se ni oblikovalo seme. Ne znam ocenit.
Takšno je sedaj stanje:
slika 1
slika 2
slika 3
slika 4
to je pa bilo 4. julija:
slika 5
slika 6
Takšno je sedaj stanje:
slika 1
slika 2
slika 3
slika 4
to je pa bilo 4. julija:
slika 5
slika 6
laksikon je napisal/a: |
Prosim za pomoč, tale rastlina mi je zrastla, lansko leto sem na tem mestu sejal razne začimbe, jaz sumim da je navadni komarček, eni trdijo da ni, ni se še razvilo seme, en del rastline se suši ter tudi cvetovi in se ni oblikovalo seme. Ne znam ocenit. Takšno je sedaj stanje: slika 1 slika 2 slika 3 slika 4 to je pa bilo 4. julija: slika 5 slika 6 |
Sladki janež, koromač,.... Foeniculum vulgare. Uporaben podobno kot janež. Semena dajejo v ržen kruh, .....
O hvala po latinsko mi najde to rastlino. Ampak se mi zdi ena velika zmeda tule, ko iščem opis sladkega janeža (Pimpinella anisum) piše, da so beli cvetovi, potem recimo za sladki komarček (Foeniculum vulgare) pri nas opisujemo gomoljni komarček oziroma z drugim imenom sladki janež Ufff . No nato najdem na drugi strani, da je to navadni komarček s tem latinskim imenom.
A uporabni del je pa potem takem tole:
A uporabni del je pa potem takem tole:
Citiram: |
V zdravilne namene uporabljamo plodove grenkega navadnega komarčka. Plod grenkega navadnega komarčka - nabiramo še ne čisto zrela socvetja, ki jih dobro posušimo in nato posmukamo plodove s pecljev. |
če pogledam koper - Anethum graveolens,https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadni_koper se mi zdi popolnoma enaka rastlina.
laksikon je napisal/a: |
če pogledam koper - Anethum graveolens,https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadni_koper se mi zdi popolnoma enaka rastlina. |
No, pa ni, že vonj je povsem drugačen, pa nekateri morfološki znaki so različni. Morda neuko oko ne opazi, a tako pač je.
Ker se rastlini ločita že na nivoju rodu, je znakov, ki ju ločujejo (pa jih zdajle ne poznam), očitno kar nekaj.