Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Korenje - Daucus carota L.
Saj me je ob vseh težavah, ki jih imate, kar sram povedati - moj korenček je spet lep . Pa nič posebnega ne delam. Sejala sem ga 14. maja v visoko gredo - na levi je Amsterdam 2, na desni pa Nantes 2 clodia, ki sem ga kupila na traku. V eni visoki betonski cevi, ki je ostala od nekega projekta, imam pa še Flaake. Tisti je še bolj majhen, sejan kasneje.
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Bravo, Copatka. Tudi pri meni letos dobro kaže. Zanima me, kdaj ga pospravite z grede in kako ga shranjujete za čez zimo.
Pri nas ga največ pojemo surovega. Zato bi ga rada obdržala čim dlje sočnega. Saj ga dam v kozarec in v hladilnik, kjer se odlično ohrani zelooo dolgo. A za večje količine v hladilniku ni prostora.
Shranjevala sem ga v orehovemu listju, a tu dobi nekakšen priukus. V pesku se sčasoma izsuši. Če ga pustim na vrtu, se ob hudih zimah zgodi, da povrhnica odstopi in postane nekako porozen.
Razmišljam, da bi ga nekaj presadila v lonce in hranila zunaj, v zavetju. Ali ima kdo s tem izkušnje?_________________naredimo svet lepši
Pri nas ga največ pojemo surovega. Zato bi ga rada obdržala čim dlje sočnega. Saj ga dam v kozarec in v hladilnik, kjer se odlično ohrani zelooo dolgo. A za večje količine v hladilniku ni prostora.
Shranjevala sem ga v orehovemu listju, a tu dobi nekakšen priukus. V pesku se sčasoma izsuši. Če ga pustim na vrtu, se ob hudih zimah zgodi, da povrhnica odstopi in postane nekako porozen.
Razmišljam, da bi ga nekaj presadila v lonce in hranila zunaj, v zavetju. Ali ima kdo s tem izkušnje?_________________naredimo svet lepši
Karkoli sem delala mi je rdeči vedno predčasno pričel gniti. Še najmaj, ko sem ga v malih šopih zavila v papir in hranila v veliki plastični škatli na hladnem podstrešju. Je delikaten: ali se izsuši, ali pa vlaga potegne nase gnilobo. Za zimo shranjujem samo rumenega. V prejšnjih časih v mini domači zasipnici, zadnja leta v "kevdru". Rdečega za sveže grickanje pa čez zimo kupujem, ni druge.
Če ga pustiš na gredi, jo na debelo prekrij, da zemlja ne bo zmrzovala. Tak bo lepo počakal. Ampak to velja le za poznega. Zgodnji naredi jeseni vse polno drobnih koreninic, na škodo korena.
Če ga pustiš na gredi, jo na debelo prekrij, da zemlja ne bo zmrzovala. Tak bo lepo počakal. Ampak to velja le za poznega. Zgodnji naredi jeseni vse polno drobnih koreninic, na škodo korena.
Na recimo pol cm bi še šlo, če sušiš v sušilniku. Režema ali na ploščice ali na palčke ali na debele rezine za juho ali na kockice.......
Enako peteršiljevo korenino, pastinak, sušim por, kdaj tudi šampinjone, Tajana je sušila papriko, se super obnese.
Pred uporabo debelejših koščkov te namočim, v juho dam suhe, za rižoto je treba prej namočiti.
Enako peteršiljevo korenino, pastinak, sušim por, kdaj tudi šampinjone, Tajana je sušila papriko, se super obnese.
Pred uporabo debelejših koščkov te namočim, v juho dam suhe, za rižoto je treba prej namočiti.