Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

metuljc: slike z vira so v enem delu enake moji situaciji. Mogoče se ne vidi, pa še nekaj plodov je šlo že stran. Prva slika z vira odgovarja mojemu nezrelemu plodu na sliki. Tudi prelivanje barv "šekavost" je vidna pri nekaterih.
Bom probal še kaj poslikati. Nekaj skoraj zrelih plodov dal v "izolacijo" v vrečke.

muha: Ne ni od toče. So vsi pod protitočno mrežo. Pa saj tudi padavin sploh ni bilo prejšnji teden.
Bicikel

Pri levi se vidi rahla pisanost, pri desni pa svetlorjava področja, ki niso ožig, saj je bil plod na tej strani tik ob steblu. Oboje je raslo na eni rastlini.

Omenjene so tudi paprike. Našel sem tole:

Podobnosti s slikami iz vira https://www.nib.si/bolezni/1387-virus-rjave-grbancavosti-plodov-paradiznika-tomato-brown-rugose-fruit-virus-tobrfv so kar velike. Edino takih listov nisem videl.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tole pa res ne izgleda dobro._________________naredimo svet lepši
dašabina

Odgovor Napisal/-a dašabina »

podobno pri meni...._________________sonček je in .....
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Bicikel, imaš ta pojav na eni sorti?
Bicikel

Pretežno na eni sorti, a ne na vseh rastlinah, videl pa sem tudi na drugi sorti. O tem sem že pisal na prejšnji strani. So pa vse sumljive rastline blizu skupaj, na levi in desni pa po ena iste sorte (vsaj na videz še) zdrava.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

https://www.mojprihranek.si/wp-content/uploads/2021/04/Razbarvanja-na-plodovih-paradiznika-kot-posledica-okuzbe-s-ToBRFV-696x392.jpg
Podobna razbarvanja imam v spominu že iz preteklih let, ampak kot pomanjkanje kalija. Če se tole razširi, bo kriza.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

https://www.zurnal24.si/slovenija/potrjen-virus-pri-paradizniku-ukrepati-je-treba-takoj-371850

Tule piše, naj vrtičkarji ob sumu obvestijo strokovnjake javne službe zdravstvenega varstva rastlin. Škoditi ne more.
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Ne vem, kaj je z nekaterimi mojimi paradižniki. V zgornem delu ostanejo rumenkasti, meso pa je tam trdo, neužitno

Lepo bodimo, Mil
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Še

Upam, da bo slikica

lepo bodimo, Mil
Odgovori