Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2021
Da ne bo tema zastala prilagam sliko od tega tedna z njive. Letina je obilna in nič ne ne kaže da jo bo konec. Sorta Giant of Siebenburgen me je zelo presenetila. Oblike volovsko srce na sadiki pa verjetno 10kg plodovi pa vsi po vrsti med 500 in 800g.Paul Robeson in Black from Tula sta zelo pokala. San Marzano standardno prepoln, prav tako Sprite. La Carotina pa je dokaj delikatna sorta in ji bolj ustreza zavetje rastlinjaka. Portugal sem jih pred dežjem prve v ponedeljek še skoraj zelene a so v enem tednu dozoreli do barve na desni strani slike. Levi so pa od včeraj. 🤠
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
dašabina je napisal/a: |
To mi je novo v množici informacij - zakaj potrgati plodove pred ohladitvijo? A da ne pride bolezen na njih ali kaj drugega? |
Zato, ker bo zunaj ponoči, če napovedi držijo, le okoli 10 °C ali le še manj, notri na toplem pa 24 ur dnevno na 20°C ali več. Pa nič šuštarjev, nič rose .... Več možnosti, da plod lepo zdravo dozori. Pa še tisti, ki so ostali na rastlini, bodo zato morda malo pohiteli, ker bodo imeli vso hrano zase.
Potrgati ail ne pred dežjem?
Zunaj kjer imam nepokrite poberem vse ki se dotikajo tal(miši in druga zalega), prav tako tiste sorte za katere vem, da bodo razpokale, ker pa sem tam le enkrat do dvakrat na teden oberem še preostale. Seveda to počnem šele od druge polovice septembra dalje.
Opazil sem tudi, da več kot ga je skupaj hitreje dozoreva, zraven pritaknem pa še kakšno jabolko ali dve. Ni pa to univerzalno pravilo, če ga zjutraj ne dobi megla mu tudi hladnejše vreme ne škodi, ker se bolezni prav zaradi tega ne morejo pojaviti ali pa se le v manjšem obsegu.
Zunaj kjer imam nepokrite poberem vse ki se dotikajo tal(miši in druga zalega), prav tako tiste sorte za katere vem, da bodo razpokale, ker pa sem tam le enkrat do dvakrat na teden oberem še preostale. Seveda to počnem šele od druge polovice septembra dalje.
Opazil sem tudi, da več kot ga je skupaj hitreje dozoreva, zraven pritaknem pa še kakšno jabolko ali dve. Ni pa to univerzalno pravilo, če ga zjutraj ne dobi megla mu tudi hladnejše vreme ne škodi, ker se bolezni prav zaradi tega ne morejo pojaviti ali pa se le v manjšem obsegu.