Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paprika 2021
Konec dober, vse dobro!
Kozarce (sem jih še dokupil) in ustrezne mrežice sem dobil v Leclercu. Mrežice z distančniki izgledajo takole:
distančnik naredi 25 mm distance od pokrova; za take paprike ki jih močno tlačim navzdol zaradi dolžine,
bom drugo leto dal skupaj kar dva distančnika, razdalja se poveča na 30 mm
Poleg kozarcev in mrežic seveda še papričice
Napolnil sem dva kozarca 21 cm, 1,5 L, enega višine 17 cm; za ostanek paprik je zadoščal en "domač" kozarec.
_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 17 Sep 2021 09:25; skupaj popravljeno 1 krat
Kozarce (sem jih še dokupil) in ustrezne mrežice sem dobil v Leclercu. Mrežice z distančniki izgledajo takole:
distančnik naredi 25 mm distance od pokrova; za take paprike ki jih močno tlačim navzdol zaradi dolžine,
bom drugo leto dal skupaj kar dva distančnika, razdalja se poveča na 30 mm
Poleg kozarcev in mrežic seveda še papričice
Napolnil sem dva kozarca 21 cm, 1,5 L, enega višine 17 cm; za ostanek paprik je zadoščal en "domač" kozarec.
_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 17 Sep 2021 09:25; skupaj popravljeno 1 krat
Dašabina, upam da bo poplačan moj trud; upam da sem vlagal čili
Sweet Pepper Corno di Toro Orange, ima lahko od 0 (na žalost) do 1000 skovilov. Letos so bolj na ničli; 500 - 1000 skovilov
(kar je deset do dvajsetkrat manj kot jih ima jalapeno), prav lepo požgečka po grlu. In je primerna papričica tudi za neljubitelje čilija .... _________________mfranc
Sweet Pepper Corno di Toro Orange, ima lahko od 0 (na žalost) do 1000 skovilov. Letos so bolj na ničli; 500 - 1000 skovilov
(kar je deset do dvajsetkrat manj kot jih ima jalapeno), prav lepo požgečka po grlu. In je primerna papričica tudi za neljubitelje čilija .... _________________mfranc
mfranc je napisal/a: |
Sweet Pepper Corno di Toro Orange, ima lahko od 0 (na žalost) do 1000 skovilov. Letos so bolj na ničli; 500 - 1000 skovilov (kar je deset do dvajsetkrat manj kot jih ima jalapeno), prav lepo požgečka po grlu. In je primerna papričica tudi za neljubitelje čilija .... |
Se bo dalo dobiti kaj semen, mfranc? Se priporočam.
Nobenih izkušenj nimam s temi kozarci. Sem pač iskal visoke kozarce, 20 cm in več, pa ne preveč široke, z litražo tam krog tri litre navzgor.
Ko si pod presijo kako po odprtju kozarca čim hitreje vse pojesti. Smo že imeli nekaj takšnih kozarcev ....
Tile pokrovi so aluminijasti, eloksirani; mogoče zahtevajo malo bolj natančno zapiranje - več moči? Bomo videli.
Če se res dogaja kaj zoprnega, je možnost zamenjave z jeklenimi, upam da se dobijo, saj so vse dimenzije standarizirane.
Sicer sem od iste firme nabavil tudi kozarce s patent pokrovi; istih dimenzij. Prva runda teh paprik, tudi štirje kozarci, je bila vložena v patent kozarce.
Pa na žalost brez mrežic ..._________________mfranc
Ko si pod presijo kako po odprtju kozarca čim hitreje vse pojesti. Smo že imeli nekaj takšnih kozarcev ....
Tile pokrovi so aluminijasti, eloksirani; mogoče zahtevajo malo bolj natančno zapiranje - več moči? Bomo videli.
Če se res dogaja kaj zoprnega, je možnost zamenjave z jeklenimi, upam da se dobijo, saj so vse dimenzije standarizirane.
Sicer sem od iste firme nabavil tudi kozarce s patent pokrovi; istih dimenzij. Prva runda teh paprik, tudi štirje kozarci, je bila vložena v patent kozarce.
Pa na žalost brez mrežic ..._________________mfranc
Mrežice so fina stvar, še zdaleč pa ne nujne.
Sam dajem v kis le še čilije Jalapeno, ki so se mi po letih zanimivo izrodili, tako da so zdaj dolgi 10-20cm (predvsem 20), pa še vedno mesnati, sočni in okusni.
Čilije dam na pol, očistim, naložim na tesno v kozarec, zalijem z vrelim kisom do vrha (1:3, čisto malo soli in sladkorja), zaprem in za dan obrnem na pokrovček.
Nikoli še nič pokvarjenega, niti oksidiranega, čiliji pa ostanejo povsem hrustljavi leta dolgo.
Sam dajem v kis le še čilije Jalapeno, ki so se mi po letih zanimivo izrodili, tako da so zdaj dolgi 10-20cm (predvsem 20), pa še vedno mesnati, sočni in okusni.
Čilije dam na pol, očistim, naložim na tesno v kozarec, zalijem z vrelim kisom do vrha (1:3, čisto malo soli in sladkorja), zaprem in za dan obrnem na pokrovček.
Nikoli še nič pokvarjenega, niti oksidiranega, čiliji pa ostanejo povsem hrustljavi leta dolgo.
saj jih imam skupaj posajene in zastirko spodaj. skupaj eno vrsto. baje koruzna vešča rada obiskuje paprike. Rdeče so občutljive na pomanjkanje kalcija (kalija), se kaže kot gnila mesta na papriki, oranžne in babure pa gostje obiskujejo.
letos paradižnik in paprika bogato delata._________________Lp, Živa
letos paradižnik in paprika bogato delata._________________Lp, Živa