Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paprika 2021

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Ker gre za gosenice, bi morda pomagal Lepinox Plus ( Bacillus thuringiensis ), biotični, prosto dostopen pripravek.
Na kapusnicah odlično deluje. Proti jabolčnemu zavijaču žal ne tako dobro, oziroma bi najbrž moral res zadeti točno pravi čas.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

hvala._________________Lp, Živa
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Živa, si tesno za petami Plamenki Wink . Kakšno sorto pa imaš? Ampak s svojimi Ljubov dlan sem čisto zadovoljen, čeprav niso dolžinske rekorderke!

Gosenice: letos sem jih preklinjal na paradižnikih, prvič da so mi naredile večjo škodo.
Jezim pa se lahko samo na sebe, po izkušnjah jih fenta skoraj vsak navaden, dotikalni insekticid - samo uporabiti ga je potrebno.
Seveda so najbolj hinavske te zelene barve, ki so dobro "skrite"_________________mfranc
mfranc

GrGr je napisal/a:
Mrežice so fina stvar, še zdaleč pa ne nujne.
Sam dajem v kis le še čilije Jalapeno, ki so se mi po letih zanimivo izrodili, tako da so zdaj dolgi 10-20cm (predvsem 20), pa še vedno mesnati, sočni in okusni.
Čilije dam na pol, očistim, naložim na tesno v kozarec, zalijem z vrelim kisom do vrha (1:3, čisto malo soli in sladkorja), zaprem in za dan obrnem na pokrovček.
Nikoli še nič pokvarjenega, niti oksidiranega, čiliji pa ostanejo povsem hrustljavi leta dolgo.

Uporabljava zelo različne filozofije shranjevanja. Vlagam cele plodove, da niso "kislinsko preparirani" še znotraj. V njih ostane zrak in jih vzgon stalo tišči navzgor; ustavi jih šele pokrov.
Za razliko od razrezanih, se rad pojavi kak notranji zrak, lahko pušča kakšna paprika - zrak je tudi pri pokrovu in so lahko paprike zgoraj na suhem.
Ni nujno da se pokvarijo, ni pa niti okusno niti "apetitlih" .... Cool_________________mfranc
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Še nekaj pobranih paprik. Največja med njimi je Largo de reus, dolga je preko 20cm. Lahko bi še malo počakala, a ker je plod ležal na zemlji, me je skrbelo, da bo začel gniti. Najti moram kako spletno trgovino, kjer prodajajo semena, ker jih nisem izolirala. Zraven so 3 paprike Karamela, za tisto na levi pa nisem pogledala na označevalec.

Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ja letos je vreme za paprike in bučke. Velikosti so tiste trgovinske, ko se čudiš kako so jih nafilali s hranili. Pa izgleda, da morajo biti pogoji za rast tudi idelani.

Konec avgusta je bilo takole:

Večina je šla v razrez in v zmrzovalnik. Tile ta dolgi sta iz pred leti vzetih semen trgovinske paprike.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Letos je res izjemno leto za papriko ( če so že drevesa bolj prazna ).
živa

AB, paprikam rečem avjaruše, ker so vse za peko in ajvar. Ne vem, lahko so mešanica Kurtovske kapije inSlonovega ušesa (če imam prav). Ljubov dan mi je letos podarila seme original Brbr, vendar so bile posajene drugje (ne sadim vseh paprik skupaj, samo eno sorto skupaj) na njivi, kjer je struktura zemlje drugačna in so navkljub obilni zastirki trpele sušo. Ljubov dan ima malo paprik na rastlini, te rdeče pa imajo veliko paprik.

Podolgovata rdeča je Sladka palena.
Lahko dobiš seme, če hočeš._________________Lp, Živa
živa

MFranc, oprosti, sem te preimenovala v Andreja. Embarassed tebi je bil namenjen odgovor o paprikah._________________Lp, Živa
mfranc

Živa, kaj bi ti zameril, saj je AB fant od fare Wink .

Semen ne rabim, hvala - še kupljena semena ne pridejo na vrsto. Se pa tudi strinjam, letos je skoraj južnobalkansko leto Very Happy ; se je izgleda vse lepo izšlo za papriko.

Naša Ljubov dlan sicer ne rodi več tako kot pred mesecem in več, vendar jih je preko glave za sproti. Še sreča, da jih ima rada tudi hči, in vsakih nekaj dni pride po sveže.

040-1

Ker so široke prek ramena, se ne vidi da so tudi dolge; desna je nekaj čez 20 cm._________________mfranc
Odgovori