Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2021
kate je napisal/a: |
Posredujem objavo na FB: Pregled substratov https://www.zps.si/index.php/dom-in-vrt/pohitvo-in-oprema/10381-deklaracije-praviloma-ne-omogocajo-pravilne-izbire-trzni-pregled-substratov-za-gojenje-zelenjave-6-2020?fbclid=IwAR091JaMTCEMJBd5fLjQ7AM-sXxvH0rwavbAQ76r0gzwrWQry0GjmxFvvIo[url][/url] |
Kate, hvala za tale lanski link! Mislim da bom z njegovo pomočjo našel izgubljeni članek od dr. Vrščja; govori konkretno o tem kakšna naj bi bila "vrtičkaska zemlja" predvsem koliko humusa naj ima za trajno rodnost.
Grem na brskanje, čim najdem čas ._________________mfranc
Letos sem odkrila nov (vsaj zame - mogoče vi že to popčnete) način za hranjenje svežih paradižnikov.
Ker pravijo, naj paradižnikov ne hranimo v hladilniku, sem jih naložila v steklen kozarec in zaprla. Tako so se odlično obdržali vsek 14dni počitnic, zato jih tako hranim tudi doma. Seveda dam v kozarec samo zdrave plodove.
Tule sem kozarec slikala poleg ene "runde" shrankov..._________________naredimo svet lepši
Ker pravijo, naj paradižnikov ne hranimo v hladilniku, sem jih naložila v steklen kozarec in zaprla. Tako so se odlično obdržali vsek 14dni počitnic, zato jih tako hranim tudi doma. Seveda dam v kozarec samo zdrave plodove.
Tule sem kozarec slikala poleg ene "runde" shrankov..._________________naredimo svet lepši
Super brbr,tudi mi tako rešujemo na dopustu,za doma jih pa itak nabiramo sproti.
Pa še na kratko o letošnji sezoni.
Letos sem posejala 80 sort manj kot lani ,na začetku setve smo prebolevali covid 19 in enostavno nihče od nas ni imel ne volje in ne moči za setve,prenašanje loncev,piskrov ,korit.
Tako je terasa ostala prazna ,ravno tako jih je bilo pol manj na balkonu(kasneje se je izkazalo da je nošenje vode za zalivanje na balkon prava nočna mora in dejansko so stradali vode,zalivalni sistem je sicer deloval,vendar je vmes prišlo do zatajitve.Ravno tako sem uporabila zemljo prejšnje sezone ,skratka ni se izšlo kot sem pričakovala).
Posejala sem precej dwarf sort,
belih sort (Mfranc je spraševal na začetku sezone o njih) ,
nekaj bicolor in
pa indigo sort
in pelatov.
Z vsemi dobrimi nameni sem popisala bele (svetle) sorte in jim celo namenila posebni del rastlinjaka,ostali so samo nameni.Jaz upam da bo do večje zmage prišlo naslednjo sezono.
Rastlinjak sem letos tudi malo spremenila in z dvignjenimi gredami(uporabila sem zemljo iz posod prejšnjih sezon) ter z dobro zastirko poskrbela da ga v tej hudi vročini niti nismo zalivali,sadike pa je mož samo 1x blagoslovil z sodinim pripravkom.
Pognojila sem 2x in sicer kar z klasično biogreno (raztopina 1/10).
Več slik sem dala v moj album,nekako mi noče avtomatsko povečat in povezat
https://mojalbum.com/valentinas2/vrt-2021
Težav razen z sušo niti ni bilo.Našla sem samo 1 sadiko ki jo je načela plesen,hroščki so se mi polatili malicat na 1 plodu ,sem pobrala in sanirala.Dobila sem tudi neko glino v prahu za preventivo,ki jo bom uporabila naslednje leto če bo potreba.
So pa zdaj v zadnjem tednu začele gosenice svoj pohod,sem našla kar ene 3 plodove načete.
Ker druge zelenjave za solato čez poletje ne sadim (razen kumar) smo paradižnik jedli cca 2x na dan in še če nam bo vreme naklonjeno bomo paradižnik konzumirali še 1 mesec.Torej lahko napišem,da smo se ga dodobra najedli.
Omako sem kuhala 3x ,kar je občutno manj kot prejšnja leta,računam pa da jo bo dovolj.
Če strnem,letos razen z zalivanjem balkona nisem imela z paradižnikom nobenega dela (niti nisem imela kakšne posebne volje in ne moči) .
In še moj letošnji favorit:srednje drobni in izredno sladki,mislim da tako sladki sadežev še nisem imela :Gayo de Melon.
_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Pa še na kratko o letošnji sezoni.
Letos sem posejala 80 sort manj kot lani ,na začetku setve smo prebolevali covid 19 in enostavno nihče od nas ni imel ne volje in ne moči za setve,prenašanje loncev,piskrov ,korit.
Tako je terasa ostala prazna ,ravno tako jih je bilo pol manj na balkonu(kasneje se je izkazalo da je nošenje vode za zalivanje na balkon prava nočna mora in dejansko so stradali vode,zalivalni sistem je sicer deloval,vendar je vmes prišlo do zatajitve.Ravno tako sem uporabila zemljo prejšnje sezone ,skratka ni se izšlo kot sem pričakovala).
Posejala sem precej dwarf sort,
belih sort (Mfranc je spraševal na začetku sezone o njih) ,
nekaj bicolor in
pa indigo sort
in pelatov.
Z vsemi dobrimi nameni sem popisala bele (svetle) sorte in jim celo namenila posebni del rastlinjaka,ostali so samo nameni.Jaz upam da bo do večje zmage prišlo naslednjo sezono.
Rastlinjak sem letos tudi malo spremenila in z dvignjenimi gredami(uporabila sem zemljo iz posod prejšnjih sezon) ter z dobro zastirko poskrbela da ga v tej hudi vročini niti nismo zalivali,sadike pa je mož samo 1x blagoslovil z sodinim pripravkom.
Pognojila sem 2x in sicer kar z klasično biogreno (raztopina 1/10).
Več slik sem dala v moj album,nekako mi noče avtomatsko povečat in povezat
https://mojalbum.com/valentinas2/vrt-2021
Težav razen z sušo niti ni bilo.Našla sem samo 1 sadiko ki jo je načela plesen,hroščki so se mi polatili malicat na 1 plodu ,sem pobrala in sanirala.Dobila sem tudi neko glino v prahu za preventivo,ki jo bom uporabila naslednje leto če bo potreba.
So pa zdaj v zadnjem tednu začele gosenice svoj pohod,sem našla kar ene 3 plodove načete.
Ker druge zelenjave za solato čez poletje ne sadim (razen kumar) smo paradižnik jedli cca 2x na dan in še če nam bo vreme naklonjeno bomo paradižnik konzumirali še 1 mesec.Torej lahko napišem,da smo se ga dodobra najedli.
Omako sem kuhala 3x ,kar je občutno manj kot prejšnja leta,računam pa da jo bo dovolj.
Če strnem,letos razen z zalivanjem balkona nisem imela z paradižnikom nobenega dela (niti nisem imela kakšne posebne volje in ne moči) .
In še moj letošnji favorit:srednje drobni in izredno sladki,mislim da tako sladki sadežev še nisem imela :Gayo de Melon.
_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Da,se strinjam.
Najbolj poln pa je bil letos Madagaskar,nekje 5 izredno polnih etaž.Vrhnji dve se niti nista še obarvali do konca._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Najbolj poln pa je bil letos Madagaskar,nekje 5 izredno polnih etaž.Vrhnji dve se niti nista še obarvali do konca._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Danilo, tile moji so kar čvrsti, že po naravi. Tako se ne deformirajo. Seveda jih ne moreš hraniti ne vem kako dolgo, 14dni pa vreverjeno...
Verjetno tudi dozorevajo. Lani sem tako hranila zelene čilije, ki sem jih pobrala pred zmrzaljo. Kar precej se jih je v kozarcu obarvalo..._________________naredimo svet lepši
Verjetno tudi dozorevajo. Lani sem tako hranila zelene čilije, ki sem jih pobrala pred zmrzaljo. Kar precej se jih je v kozarcu obarvalo..._________________naredimo svet lepši