Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Lep pridelek. Imaš tu plodove dveh dreves ali samo Mičurinske-10 ?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Z dveh dreves. V pravokotni škatli so ( skoraj vse ) z Michurinske-10, v okrogli posodi za z "Živex" fige, za katero še vedno ne vem, katere sorte natančno je.

Imam še vedno shranjen listek z oznako, ki je bil gor ob nakupu, ampak sem skoraj prepričan, da to ni to.

No, Chicago Hardy pa letos skoraj zagotovo ne bo dozorela, razen če se vremenu naslednji teden strga in gremo v kakšne nenavadno visoke temperature za ta letni čas ...
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Začuda so fige tudi tu: so seveda pomrznile, pozno odgnale, šele poleti nastavile, a zdaj jih je pooolno, tudi zrelih, okusnih. Dež bo seveda naredil svoje, da ptičev ne omenjam...
Andrej Banko

Kljub dežju in mrazu sem danes spet nabral kar nekaj fig.
Za ta čas in tako vreme se mi zdijo res prav okusne. Nekaj jih je bilo že tudi na tleh.
V nedeljo bom pa moral kar s košaro na "trgatev". Morda celo naredim malo figove marmelade.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Tu v soseščini stoji večja figa, a plodovi z nje množično odpadajo - prav zaradi deževnih dni jih je polna cesta. Okus je več ali manj že zvodenel...
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Tudi pri nas še ena runda Violete.

Vendar ... danes vidim, da je v zadnji rundi dežja nekako prišlo do tega, da je razklano in to prav nizko nad zemljo najmočnejše deblo na sicer grmasto rastoči figi, tako da bom moral oba kapitalna kosa odrezati. To je že praktično za drva.

Ne znam si razložiti, kako je prišlo do tega, ker teden nazaj ni bilo videti nagnjenosti h kakšnemu hudemu razvešanju. So pa po tleh tudi nekatere veje vrtnice plezalke, tako da ugibam o kakšnem res virtuoznem lokalnem udaru vetra... ne vem.

Violeta se je sicer letos praktično podvojila, z malo čez 2 m na skoraj 4 m višine in podobna eksplozija v širino. Poleti sem parkrat pustil prek noči cev iz vodnjaka in to je strašno dobro sprejela.

Morda moja napaka, da nisem tega sproti krotil - vendar ne vem, kako bi vplivalo na rod, verjetno ne ravno super.

V vsakem primeru bom glede na to izkušnjo moral še pred zimo kaj pokrajšati po celotni rasti, ker če po nekem čudežu pride dosti snega ali pa četudi ga je malo, a je težek, bodo dodatni problemi.

Torej - fige rezati močno in na kratko...

Pozitivni prispevek pa je, da sta se dva lanska zimska potaknjenca zelo lepo prijela in imamo dve mladi violetici.

No, zdaj ob čiščenju tega razklanega debla bo potaknjencev res za izvoz...
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Se ti je zgodila klasična V rogovila skoraj enako močnih poganjkov? *

Meni se je zgodila na mladi sadiki kakija - pravzaprav sem naredil tako vzgojno (ploščato) obliko. Takrat še nisem vedel kako rad se kaki razkolje. Razkol sem pravočasno opazil in oba vrhova povezal skupaj z močno žico. Problema ni več, se pa ta trenutek ne spomnim ali se je ta žica zarastla v deblo ...
Sicer pa je takšna rogovila nevarna na vsakem drevesu

Pri vzgoji Violete sem pravi čas našel nasvet kako rast fige spremeniti v obliko grma. Če figa sama noče postati grm Wink . Malo sem ji pomagal z krajšanjem in dobil osem poganjkov, ki so se približno enakomerno spiralno razvrstili navzgor po deblu. **

Sedaj je na vrtu samo figa Petite Negri, ki pa je sama v štartu naredila stranske poganjke. Vse na isti višinski točki, kar je najslabša varianta. Vendar sem to pustil tako kot je, izgleda da so poganjki dobro vraščeni.
Sicer pa ima figa oporo; vertikalno cev v središču, na katero lahko vežem "rodne veje" ko je /bo figa dobro obložena s plodovi.

*
sosedje so imeli fantastično marelico, rodila je "ko pr norc" . V polni rodnosti in obremenjena s plodovi se je razklala do tal. Če bi jo kdo takoj povezal, bi verjetno to preživela ....

**
figa naredi zelo lep grm potem, ko pomrzne do tal Cool_________________mfranc
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Ja, naša je nekajkrat pozebla do tal, postala košat grm in zdaj smo tu...Saj se bo obraslo hitro glede na dosedanje izkušnje.
Andrej Banko

Je bilo toliko sadežev, da sem včeraj scumpral tole:

------
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Mljask.
Figova je res dobra.
rožica
Treba je it v naravo. 8-)
borutl