Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Nashi

Odgovori
papasmrk

Odgovor Napisal/-a papasmrk »

Nashi trenutno v polnem cvetu medtem ko se hruške še niso čisto zbudile. Kolikor se spomnim so prejšnje leto hkrati cvetele....
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hojla,
vam nashi-ji, ki so cepljeni na hruško (tudi plemenito), še vedno dobro rastejo in uspevajo?
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Ja še vedno._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
mravlja

Rabijo posredovalko?
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Pa naj bo nov post, ker mi je letos nashi Benita prvič rodil. Resda le en plod, a izvrsten.
Imam že nekaj let Shinsseiki, podlaga hruška sejanec, letos pa je obrodil kot še nikdar, recimo 300 sočnih, lepih plodov. Danes sem ga obiral, ker sršeni delajo raztur, pa se je zlomil vrh :(
Obe sorti sta mnogo manjši kot sadje v trgovinah, a meni neprimerno boljši. Trgovinski mi sploh ni všeč, domač pa njami.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Imam polno drevo Benite, pa me kar še ne prepričajo nekaj ekstra.
Zdaj, ko so še hrustjave, se mi zdi, da jim manjka sladkobe, če jih pa pustim dlje na drevesu, pa postanejo notri kar mehke ( bolj hruškaste ),
ampak mi tudi ni presežek od okusa. So pa potem take dobre za sušenje. Posušene so mi potem bolj okusne.

Shinseiki ( imam tri veje na Benito nacepljene ) mi je bolj okusen, bolj aromatičen.
Nisem še poskusil plodov letos. Se mi zdi, da jim še manjka rumene barve ?!
mravlja

Nashi sem letos prvič cepil, se je prijel.

Saj bi bil lahko tudi tiho, ampak, takole, Gorenjcem za tolažbo, naj povem, da bi tudi jaz precej boljše izgledal, če bi bil celo leto v Dolenjskih Toplicah Very Happy .
GrGr

Hahaha, komentar na mestu, saj sem rojen Gorenjec, a že 3 dekade na Dolenjskem. Še kar pogosto hodim v Kr, tako da zlahka primerjam med regijama/lokalitetama in ni dileme: vsaj naša dolina je glede na Kr bolj topla in na srečo tudi namočena, v 90% zim je bilo tu precej več snega. Res pa tudi močnega vetra, hudih nalivov in podobnih radosti.
Dozoreva tudi po par tednov prej.
Nashi je tako že pretežno rumen in ni boljšega, kot ugriz v zrel, sočen, okusen plod direkt z drevesa, ohlajen od sveže noči. Seveda pa enako/podobno velja za ostalo sadje, grozdje denimo. Imam 10 namiznih trt, pa so pretežno že passe.
GrGr

Sem napisal par postov nazaj, da je bilo na našiju kakih 300 plodov. Recimo, da je bilo 100 kala (gniloba, sršeni&ose), 100+ poraba doma, 100- sem razdelil. Čist neverjetno mi je, da od denimo 30. prejemnikov 2/3 nista vedeli za naši sploh. Leta 2022. Noro! :-o
mravlja

Hm, imam problem... No nimam ga še, raje vprašam:

Bi lahko "šel" naši na kutino MC? Kako bi to izgledalo, bo osnova prešibka?
Nekam ga moram precepiti.
Odgovori