Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki

Odgovori
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ej Metuljc, bravo. To je pa lepo število._________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Tu se počasi barvajo._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Zadnje dni pa res kar dobro pridobivajo barvo, tudi dokaj lepo vreme nam obetajo.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Razmišljam, da bi jih konec tega tedna kar pobral. Skoraj vsi so že vsaj delno obarvani. Predvčerajšnjim sem 4 najbolj oranžne že odvzel za prvi "šnopc tretma".

Saj me mika, da bi pustil, da listje odpade, ker potem res lepo izgledajo te oranžne krogle na golih vejah,
ampak potem jih znajo hitro tudi ptiči zavohati ...
Nazadnje urejal/a Andrej Banko 31 Okt 2021 10:50; skupaj popravljeno 1 krat
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

AB, imaš sladke težave Wink , pri meni bo plodov mogoče do dvajset komadov. Mogoče, vidim jih okrog deset, in računam da se jih še nekaj skriva v šavju.

Letos ga bom tudi jaz obiral malo pred oranžno barvo. Zanimivo, iskal sem podatke kakšne barve naj bo ob obiranju, pa kaj hudo strokovnega nisem našel.
Bojim se namreč, da sem jih lani predolgo držal na drevesu. V mislih imam Tipo, lani so bili plodovi ena sama katastrofa.

Obrani so se zelo hitro omehčali, vsi po spisku. Omehčani skoraj do tekočega stanja, zraven pa še vedno trpki Shocked Confused Shocked Confused Shocked Confused_________________mfranc
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Pri cepljenju sem pomešal cepiče dveh anonimnih sort tako da sedaj pojma nimam kaj imam. Obe naj bi bili užitni že ko so še čvrsti, seveda mehki. Nekaj najbolj rumenih sem danes porezal, enega smo pa že pred cca 14 dnevi, do danes se je na rumeni strani zmehčal in tam je bil, brez kožice, za silo užiten, le minimalna trpkost, na trši strani pa tudi olupljen nevzdržno trpek.
Najbolj me skrbi, da imam dve sorti, vsaka s svojimi značilnostmi kdaj je zrela. Je kje kak vodič po sortah, da bi ju določil.
mravlja

Oldi, sort je toliko, da si ne boš mogel prav veliko pomagati. Najbolje, da povprašaš pri viru - tam kjer si cepiče dobil, mogoče se še ve, kaj gojijo.
Boš pa letos, zaradi vsesplošne "vremenske zamude", po plodovih težko določil sortne lastnosti, po katerih bi iskal naprej.

Če ti bo lahko kaj v pomoč... http://www.drevesnica-bilje.si/sredozemske-rastilne/kaki
mravlja

mfranc je napisal/a:
...
Obrani so se zelo hitro omehčali, vsi po spisku. Omehčani skoraj do tekočega stanja, zraven pa še vedno trpki Shocked Confused Shocked Confused Shocked Confused

Zmrzal mi pride na misel.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Zmrzal, pozeba - 110% ne. V pomanjkanju drugih obrazlag razmišljam, da sem jih obral prezrele ... da premislim

Variantno, definitivno kaki pri meni nekje najde preveč dušika; hudič je v detalju da je Nikita`s Gift bližje gredam, pa so bili plodovi OK.

Pred leti sem že imel neokusnost Tipo sorte, samo v blažji obliki. Po spominu je še en naš forumaš imel slabe izkušnje s Tipo sorto ..._________________mfranc
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Včeraj sem potem nabral dobra dva platojčka - okoli 45 plodov. Kakšnih 30 sem jih še pustil gor. Sem jih pa malo zaščitil z mrežo, ker so trije bili že malenkost pokljunčkani.

Pojedel tudi že prvega iz "šnopc komore". Po šestih dneh je bil že razgrenjen in lepo okusen.
Odgovori