Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Šipek
sem dobila šipek. berem po spletu in naj bi dlačice odstranili skozi več vrst sit. eni vse kuhano zmiksajo in naj ne bi bilo čutiti dlačic.
kakšne izkušnje na temo skuhanega celega šipka in zmiksanega? se res ne čuti dlačic v marmeladi?
vem, je prezgodaj, ni ga še dobila slana, ampak podarjenemu konju se pač ne gleda na zobe._________________Lp, Živa
kakšne izkušnje na temo skuhanega celega šipka in zmiksanega? se res ne čuti dlačic v marmeladi?
vem, je prezgodaj, ni ga še dobila slana, ampak podarjenemu konju se pač ne gleda na zobe._________________Lp, Živa
muha je napisal/a: | ||
Kot razumem tale članek, bi bilo škoda odstranjevati semena šipku, namenjenemu za čaj. |
Itak da ne! Sam šipek posušim v sušilniku (ker se v pečici preveč), ga zelo na hitro zdrobim v mlinčku za kavo in to je to. Tudi kupljen za čaj je komplet, "polnozrnat"
Za nabiranje je letos seveda še krepko prezgodaj, saj se okus še razvija...
Šipek uporabljam za čaj. V ta namen šipek najprej na grobo sesekljam v sekljalniku, maso razporedim v sušilnik in posušim.
Če bi delala marmelado, bi ga najprej izsočila v sokovniku (Emo) in potem iz soka skuhala marmelado. Tega nisem še probala, zato je to samo razmišljanje. Mogoče se ne bi obneslo, ker se mi zdi šipek precej suh..._________________naredimo svet lepši
Če bi delala marmelado, bi ga najprej izsočila v sokovniku (Emo) in potem iz soka skuhala marmelado. Tega nisem še probala, zato je to samo razmišljanje. Mogoče se ne bi obneslo, ker se mi zdi šipek precej suh..._________________naredimo svet lepši
Lepim objavo Matjaža Mastnaka, ki sem jo našla na njegovem FB profilu.
"Češnje septembra
Šipek je bil v posodi videt kot rdeče češnje. Nabral sem ga v začetku septembra, pa bi ga lahko že dva tedna prej. Šipek mora namreč biti za predelavo trd.
Čvrste sadeže sem zmlel v multipraktiku in jih posuši na 40 stopinjah v priprti pečici. Zdaj si iz posušenega šipka kuham čaj tako, ga pustim na malem ognju vreti četrt ure, da dobi okus po sadju, morda celo po kompotu. Brez sladkorja, da ne bo pomote.
Šipkovi sadeži so dolgi dobre 3 cm in mesnati. Gre za sadjarski šipek sorte 'Karpatia'.
Kako zraste grm, vidite na fotografiji. Arboretum Volčji Potok ima v svoji zbirki tudi tovrstne šipke, da preverjamo, kako uspevajo pri nas. Po štirih letih lahko rečem, da odlično."
"Češnje septembra
Šipek je bil v posodi videt kot rdeče češnje. Nabral sem ga v začetku septembra, pa bi ga lahko že dva tedna prej. Šipek mora namreč biti za predelavo trd.
Čvrste sadeže sem zmlel v multipraktiku in jih posuši na 40 stopinjah v priprti pečici. Zdaj si iz posušenega šipka kuham čaj tako, ga pustim na malem ognju vreti četrt ure, da dobi okus po sadju, morda celo po kompotu. Brez sladkorja, da ne bo pomote.
Šipkovi sadeži so dolgi dobre 3 cm in mesnati. Gre za sadjarski šipek sorte 'Karpatia'.
Kako zraste grm, vidite na fotografiji. Arboretum Volčji Potok ima v svoji zbirki tudi tovrstne šipke, da preverjamo, kako uspevajo pri nas. Po štirih letih lahko rečem, da odlično."
Melona hvala za tole.
Matjaža sicer bolj občasno spremljam.
Sama imam 2 šipka Rosa Rugosa,kupljeno pri naši članici z vrtnicami.
Čedalje bolj pa si želim kupit eno gmajno ,kjer bom lahko nasadila vsaj 20 sadik šipkov in glogov,ter kakšne leske.
Vrt ob hiši je čist premajhen za moje želje._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Matjaža sicer bolj občasno spremljam.
Sama imam 2 šipka Rosa Rugosa,kupljeno pri naši članici z vrtnicami.
Čedalje bolj pa si želim kupit eno gmajno ,kjer bom lahko nasadila vsaj 20 sadik šipkov in glogov,ter kakšne leske.
Vrt ob hiši je čist premajhen za moje želje._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/