Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Buče - Cucurbita
Praktično vprašanje:
katere zimske buče gojite, da imajo okusno meso, dobro držijo IN se jih da dovolj zlahka lupiti?
Ne gre tolko za da sem komot, temveč se bojim, da se bom enkrat resno urezal.
Ja, razumem, da sta nežna / tenka lupina in dolgo skladiščenje malo skregana cilja. Ni pa škoda vprašati.
Hvala!
katere zimske buče gojite, da imajo okusno meso, dobro držijo IN se jih da dovolj zlahka lupiti?
Ne gre tolko za da sem komot, temveč se bojim, da se bom enkrat resno urezal.
Ja, razumem, da sta nežna / tenka lupina in dolgo skladiščenje malo skregana cilja. Ni pa škoda vprašati.
Hvala!
Hvala obema!
Rezanje je večinoma kar potrebno, ker buče pri nas tipično nastopajo v zbirki druge zelenjave, ki se pomeša, poduši-popeče in potem združi z nekim poljubnim mesom.
Res je sicer, da če bi recimo imel bučo tipa butternut, bi lahko naredil kar rezine in potem njih naprej razparceliral, že sama oblika bi poenostavila zadevo.
To s paro-vročino je za poskusit... Naše iz te sezone sicer niso hokaido, so pa tudi neke Japonke, futsu black in lupina ni nič manj prepričljiva.
(Zdaj berem, da je za Američane, ker teh pač Google največ prinese, normalni pristop to, da daš bučo za 3 minute v mikrovalovko)
Idealno bi bilo najti sorto, kjer je koža naravno bolj uporabniku prijazna, pa da je še vedno zadeva uporabna za skladiščenje -- to je glavni cilj.
Rezanje je večinoma kar potrebno, ker buče pri nas tipično nastopajo v zbirki druge zelenjave, ki se pomeša, poduši-popeče in potem združi z nekim poljubnim mesom.
Res je sicer, da če bi recimo imel bučo tipa butternut, bi lahko naredil kar rezine in potem njih naprej razparceliral, že sama oblika bi poenostavila zadevo.
To s paro-vročino je za poskusit... Naše iz te sezone sicer niso hokaido, so pa tudi neke Japonke, futsu black in lupina ni nič manj prepričljiva.
(Zdaj berem, da je za Američane, ker teh pač Google največ prinese, normalni pristop to, da daš bučo za 3 minute v mikrovalovko)
Idealno bi bilo najti sorto, kjer je koža naravno bolj uporabniku prijazna, pa da je še vedno zadeva uporabna za skladiščenje -- to je glavni cilj.
crtj je napisal/a: |
Idealno bi bilo najti sorto, kjer je koža naravno bolj uporabniku prijazna, pa da je še vedno zadeva uporabna za skladiščenje -- to je glavni cilj. |
Nekaj imam v spominu, da je imela ena od buč, ki sem jih pred leti poskusno gojila, dovolj mehak olupek. Zdi se mi, da je bila Jaspee de Vendee. Pripisano imam: "sladka, okusna". Vse so bile "zimske". Seme sem dobila od "bučarke".
Ja, do te sem med drugim doslej prišel tako teoretično in jo dal na seznam... Zima je, lahko vsaj beremo in gledamo, če že gojiti ne moremo....
Zdi pa se mi obetavna tudi Violina, sicer ne po tenkosti lupine, temveč po prej zapisani ideji, da bi podolgovate verjetno lažje narezal, plus zelo hvaljen okus in aroma.
Zdi pa se mi obetavna tudi Violina, sicer ne po tenkosti lupine, temveč po prej zapisani ideji, da bi podolgovate verjetno lažje narezal, plus zelo hvaljen okus in aroma.
Pri nas ni terorja bučk. Danes smo porabili 4. in 5. bučko. Samo toliko jih je namreč letos zraslo, pa imam tri kupčke. So pa dobre kot rezanci.
https://odprtakuhinja.delo.si/recepti/buckini-rezanci-s-piscancjim-filejem/?fbclid=IwAR0-QWiZgte0zFJ3J62cLA3L7wZyV2-wlam_3djuBx4vDDmIrM7Aii_9u8g
Je pa dobro imeti rezilo za te rezance. 'Handheld Spiralizer Vegetable Fruit Slicer' - iz Aliexpressa, na primer.
https://odprtakuhinja.delo.si/recepti/buckini-rezanci-s-piscancjim-filejem/?fbclid=IwAR0-QWiZgte0zFJ3J62cLA3L7wZyV2-wlam_3djuBx4vDDmIrM7Aii_9u8g
Je pa dobro imeti rezilo za te rezance. 'Handheld Spiralizer Vegetable Fruit Slicer' - iz Aliexpressa, na primer.
Tudi pri meni ni letos nobenega "terorja" bučk. Doslej sem jih pridelala komaj za sproti zase, kolikor jih pojem za zajtrk. Te dni, ko se je otoplilo, so pričele občutno bolje delati. Imam le dva kupčka po 2 sadiki. En kupček svetlozelenih in en kupček rumenih, oboje so cukete. Rumene so bolj kompaktne in nekoliko manj sočne.