Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Repnjača

crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Repnjača

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Na zadnjem Zoomu smo se menili o tej jedi iz sveže repe

https://okusno.je/domace/repnjaca-stara-prekmurska-jed-ki-se-je-nekdaj-pripravljala-ob-dnevu-mrtvih.html

Včeraj sem jo pripravila. Moram reči, da smo bili vsi jedci nad njo navdušeni in jo bomo v bodoče še kdaj pripravili.

Sta me pa v receptu begali dve stvari:

1. testo, pripravljeno po receptu, je bilo zelo mehko, lepljivo in se ga ni dalo oblikovati v hlebček. zato sem dodala še kar nekja moke, da je bilo za silo obvladljivo. Sicer je na koncu vse dobro izpadlo - testo sem lahko lepo razvaljala, sem ga pa morala pred valjanjem močno posuti z moko.

2. glede nadeva sem imela pomisleke, da je količina mleka prevelika, da bo nadev prevč tekoč. Zato sem dodala polovično količino mleka. V maso pa sem dodale tudi eno jajce, ker se mi je zdelo, da se drugače nadev med peko ne bo povezal...

Zdaj sprašujem, ali je kdo od vas že prirpavljal repnjačo in akkšne sp vaše izkušnje z zgoraj navedenimi zadregami/pomisleki.

Bi rada vedela za naprej, kako in kaj..._________________naredimo svet lepši
dašabina
Prispevkov: 1099
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a dašabina »

Brbr, bom tudi jaz probala, nisem še delala..._________________sonček je in .....
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Uh, 2,5 dl tekočine + eno jajce na 300 gramov moke - to je blizu recepta za palačinke. Wink S 400 grami bi se verjetno ravno še izšlo.

Tale je bolj realen
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Dašabina, gotovo vredno truda. Si nisem mislila, da bo tako dobro.

Muha, tudi tega sem gledala, a se zanj nisem odlolčila, ker je pripravljena s kvašenim testom.

Po dodajanju moke, mislim, da je tudi moje testo vsebovalo ene 400g moke._________________naredimo svet lepši
dašabina
Prispevkov: 1099
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a dašabina »

ja, edino jaz imam že kislo repo Rolling Eyes , ta pa zahteva frišno...mogoče še kje kakšno ujamem Wink_________________sonček je in .....
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

A nisi kakšne bolj zanikrne pustila/pozabila na njivi?_________________naredimo svet lepši
dašabina
Prispevkov: 1099
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a dašabina »

sem ;)_________________sonček je in .....
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Včeraj sem ponovno pripravila repnjačo. Tokrat sem testo zamesila samo z 1dcl mleka in je bilo kot se šika. Tako mislim, da v osnovnem receptu med količino vode in mleka manjka beseda "ali" , torej se lahko testo pripravi bodisi z mlekom ali vodo.
Tudi tokrat sem v nadev dodala jajce. Repnjača je bila odlična. K njej se odlično poda smetanov hren, skleda solate in jogurt/kefir.

Recept sem že prepisala v družinsko knjigo receptov, kar pomeni, da se je jed uvrstila med jedi, ki bodo še kdaj na mizi._________________naredimo svet lepši
Odgovori