Pozeba 2022
-
- Prispevkov: 5240
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
-
- Prispevkov: 5240
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Ja, brez dvoma je tole kar drag način reševanja pridelka. Je pa najlažji in najbolj "eleganten".
V bistvu bi na tvojem mestu, če bi imel svoja drva in bil sam svoj šef s fleksibilnim delavnikom raje stavil na kurjenje običajnih ognjev.
Ne vem, kako je to sploh izvedljivo, ker vem, da imaš kar precejšnjo površino, pa celo noč vzdrževati toliko kurišč ?!
Ne vem, težka odločitev. Vseeno sem osebno zainteresiran za kakšnih 10 kosov.
Zdaj, če pride le ena mrzla noč in s temi "svečami" rešiš recimo 2 gajbi plodov / drevo, potem se morda še splača.
Če bi moral kuriti več dni, pa se človek že vpraša po rentabilnosti ... ?!
V bistvu bi na tvojem mestu, če bi imel svoja drva in bil sam svoj šef s fleksibilnim delavnikom raje stavil na kurjenje običajnih ognjev.
Ne vem, kako je to sploh izvedljivo, ker vem, da imaš kar precejšnjo površino, pa celo noč vzdrževati toliko kurišč ?!
Ne vem, težka odločitev. Vseeno sem osebno zainteresiran za kakšnih 10 kosov.
Zdaj, če pride le ena mrzla noč in s temi "svečami" rešiš recimo 2 gajbi plodov / drevo, potem se morda še splača.
Če bi moral kuriti več dni, pa se človek že vpraša po rentabilnosti ... ?!
Po moje v situaciji, ko je površina velika in gostota redka, najbolj učinkovito kaj dosežemo tako, da imamo širok nabor vrst in sort (kar lahko potem še malo detajlistično obdelamo z iskanjem ugodnih mikro-lokacij in izrazito trpežnih rastlin). Tak je dosedanji praktični vtis, ki seveda ne bi prestal situacije "mi smo pridelovalci X in moramo to imeti vsako leto".
Blizu vaše lokacije je znanec lani poskušal s kurjenjem, ampak so bile T res prenizke, ni se izšlo. še par let nazaj je bilo treba v akcijo 1x, mogoče 2x. Lani/predlani, ne spomnem se več, ker je postalo vse skupaj že deprimirajoče, pa so bili kar zaporedni valovi pozebe in T prenizke. Domače češnje sem jedel 1x v 6 letih . Borovnice in ribez pa k sreči (še) vedno uspejo._________________NM
Lani je bilo glavno drevo vilijamovke videti pomladi tako, kot da je preživelo morda 5 plodov, na koncu jih je bilo 100+. Prav tako so presenetile asimine, ki so bile pomladi videti prazne, jeseni pa plodov res veliko. Na nekaterih breskvah ni bilo nič, na eni na ugodni legi vse polno. Fige polne. Češnje zelo skromne. Slive smo že malo pozabili, njim vremenske spremembe tukaj res ne grejo. Jablane skoraj normalne. Jagodičevje seveda OK, robide in črne maline celo ekstra odlično. Skratka kot rečeno - imeti čim bolj raznovrstno robo in tudi na čim bolj raznovrstnih mikro legah.
-
- Prispevkov: 5240
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale