Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2013
Marijav mogoče je pa brandywinw orange - mi deluje zelo podobno mojemu, bolj skromen s plodovi ampak ti so lepi kot sam pa okusni se kar stopi v ustih. No naj omenim še to, da ga je še moj mož pohvalil seveda rdečega, ker ne mara barvnih paradižnikov pa sploh mu je malokateri všeč. Sicer pa najbolje da še Ivčk pogleda zadevo ona bo pa sigurno vedela. _________________lp
Lera
http://lera.moj-album.com
Lera
http://lera.moj-album.com
Jaz pa sem ena 'buča'!!!
Včeraj sem dočakala mojega absolutnega zmagovalca po teži - debeli pero, teža: 764 g
Toliko se mi je mudilo s pripravo vložene solate, da sem pozabila pobrati seme, preden sem ga zrezala vmes
Od paradižnika je notri samo ta, tako da sem prišla na idejo, da bi seme pobrala iz solate, ko bomo odprli kozarček
Samo se mi zdi čisto nora ideja, da je seme, ki se je kuhalo med zelenjavo in nato prestalo še pasteriziranje v kozarčku, lahko še kaljivo
No, če kdo kaj ve o tem, z besedo na dan, sicer bom pa jaz to kmalu preverila in delila z vami
Včeraj sem dočakala mojega absolutnega zmagovalca po teži - debeli pero, teža: 764 g
Toliko se mi je mudilo s pripravo vložene solate, da sem pozabila pobrati seme, preden sem ga zrezala vmes
Od paradižnika je notri samo ta, tako da sem prišla na idejo, da bi seme pobrala iz solate, ko bomo odprli kozarček
Samo se mi zdi čisto nora ideja, da je seme, ki se je kuhalo med zelenjavo in nato prestalo še pasteriziranje v kozarčku, lahko še kaljivo
No, če kdo kaj ve o tem, z besedo na dan, sicer bom pa jaz to kmalu preverila in delila z vami
mislim si Irenca da se ne trudiš. obstaja pa pregovor "neumnemu kmetu krompir še na betonu zraste". bili živi pa videli. lpvoda
(PS: čisto po tiho, ali si ti želiš palme?)_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
(PS: čisto po tiho, ali si ti želiš palme?)_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
lera je napisal/a: |
Sicer pa najbolje da še Ivčk pogleda zadevo ona bo pa sigurno vedela. |
Nikakor ne morem vedeti, podobnih oranžnih sort je ogromno. Saj poznam resnično veliko sort, a na pogled ne morem kar nekaj poimenovati.
Še pri Gold Heart-u ne morem biti popolnoma prepričana, da je to Zolotoe Serdtse, je kvečjemu najbližje, kar sem našla, da lahko pridemo bližje izvoru. Torej še vedno nič ni zagotovo, dokler nekdo ne potrdi izvora.
Zato je vedno najbolje, da No Name paradižniki to tudi ostanejo - brezimenski _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Imam občutek, da je tale Golden Heart tole, ker se na tem forumu veliko tam kupuje:
http://www.seemnemaailm.ee/eng/index.php?GID=3994
Pa če pogledate na paketku na sliki, bi po ruskih črkah sodeč to bilo Zolotoe Serdtse.
Tudi Tatiana's Tomatobase pravi, da je ta paradižnik Zlato srce 'spravila ven' firma Aelita, ki je dejansko proizvajalec teh semen na estonski strani:
http://tatianastomatobase.com/wiki/Zolotoe_Serdtse
Torej:
Zolotoe Serdtse ali Golden Heart ali Gold Heart ali Heart of Gold: to je pa samo stvar prevoda in prevajalca.
http://www.seemnemaailm.ee/eng/index.php?GID=3994
Pa če pogledate na paketku na sliki, bi po ruskih črkah sodeč to bilo Zolotoe Serdtse.
Tudi Tatiana's Tomatobase pravi, da je ta paradižnik Zlato srce 'spravila ven' firma Aelita, ki je dejansko proizvajalec teh semen na estonski strani:
http://tatianastomatobase.com/wiki/Zolotoe_Serdtse
Torej:
Zolotoe Serdtse ali Golden Heart ali Gold Heart ali Heart of Gold: to je pa samo stvar prevoda in prevajalca.
V soboto sem imela čistko med paradižniki. Stran so šli vsi zalistniki, vsi vrhovi s cvetovi, vsi listi pod spodnjo še zorečo etažo plodov. Pod Indigo Rose sem se pa na hrbet ulegla, da sem lahko videla, kateri so zreli . Nabrala sem lepo bero, samosevce, ki so po tleh brez opore in še polni zelenih plodov, sem pokrila s tunelom zaradi napovedanega dežja in ohladitve
Letošnje leto je bilo pri nas kar zadeva paradižnikov plesen zelo milostno. Do danes še nobene sledi o njej. Res pa sem ob zadnjih deževjih tiste pod milim nebom vestno škropila s sodinimi škropivom. Bom videla, kaj bosta naredila jesenska mraz in megla. Zelenih plodov je še ogromno, pravzaprav se mi je prava bera pričela šele s septembrom.
Letošnje leto je bilo pri nas kar zadeva paradižnikov plesen zelo milostno. Do danes še nobene sledi o njej. Res pa sem ob zadnjih deževjih tiste pod milim nebom vestno škropila s sodinimi škropivom. Bom videla, kaj bosta naredila jesenska mraz in megla. Zelenih plodov je še ogromno, pravzaprav se mi je prava bera pričela šele s septembrom.
pika je napisal/a: |
Imam občutek, da je tale Golden Heart tole, ker se na tem forumu veliko tam kupuje: http://www.seemnemaailm.ee/eng/index.php?GID=3994 Pa če pogledate na paketku na sliki, bi po ruskih črkah sodeč to bilo Zolotoe Serdtse. Tudi Tatiana's Tomatobase pravi, da je ta paradižnik Zlato srce 'spravila ven' firma Aelita, ki je dejansko proizvajalec teh semen na estonski strani: http://tatianastomatobase.com/wiki/Zolotoe_Serdtse Torej: Zolotoe Serdtse ali Golden Heart ali Gold Heart ali Heart of Gold: to je pa samo stvar prevoda in prevajalca. |
Pika, saj zato sem omenila Zolotoe Serdtse, ker sem ga našla na estonski strani
Ivčk je napisal/a: |
AHEM... Našla!!!! Zolotoe Serdtse Se mi je kar zdelo, da mora biti originalno seme iz Estonije, ker veliko ljudi zdaj že od tam naroča: http://seemnemaailm.ee/index.php?GID=3994 Je pa veliko govora o tej sorti tudi čez lužo, pa tudi prodajajo jo: http://heritagetomatoseed.com/heirloom-and-op-tomato-seeds/zolotoe-serdtse/ |
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Glede na zgoraj dane linke:
Če je to ruska sorta, pa imamo lepo priliko, da ga iz cirilice lepo poslovenimo v Zlato srce. Da ne bo vse po "merikansko" .
Vidim pa, da tudi američani mimogrede napišejo Heirloom Tomato - domač paradižnik, čeprav imajo prav oni stroga merila. To je paradižnik, ki se najmanj 50 let goji nespremenjen.
Za tega pravi Tatiana da je: A Russian commercial variety from Aelita. Zolotoe Serdtse translates to Gold Heart or "Heart of Gold"
LP_________________mfranc
Če je to ruska sorta, pa imamo lepo priliko, da ga iz cirilice lepo poslovenimo v Zlato srce. Da ne bo vse po "merikansko" .
Vidim pa, da tudi američani mimogrede napišejo Heirloom Tomato - domač paradižnik, čeprav imajo prav oni stroga merila. To je paradižnik, ki se najmanj 50 let goji nespremenjen.
Za tega pravi Tatiana da je: A Russian commercial variety from Aelita. Zolotoe Serdtse translates to Gold Heart or "Heart of Gold"
LP_________________mfranc
Prav rada bi preizkusila drugo leto eno ali dve sadiki originalnega semena iz te estonske vrečke, če ga mogoče še ima kdo in seveda mojega pobranega iz letošnjega smena, da bi lahko rastlini in okus primerjala skozi celo sezono. Pote bi lahko odkljukali, da je ta sorta to iz Estonije.
Imam pa letos še eno napol NN sorto oziroma pelate imenovane Firenze, katere seme mi je poslala forumašica še na potopljenem forumu, kamor ne morem več, da bi se zahvalila še za eno letošnje presenečenje (Muhi? vodi? spraskale ste semena mislim iz sušenih pelatov ??). Pelat raste dobesedno na tleh, vsega skupaj je en tak dober kupček, poln izjemno odpornih plodov: zreli se valjajo po tleh, ne gnijejo, zelo dolgo zdržijo zreli na rastlini, ne pokajo, okusni, mesnati, velikosti kot približno San Marzano) v glavnem fina stvar tudi za prekritje komposta, gnoja. Med zunanjimi še nič bolan, je pa tole nabirka iz ene rastline, gori je pa še nekaj na pol zrelih in zelenih;
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Imam pa letos še eno napol NN sorto oziroma pelate imenovane Firenze, katere seme mi je poslala forumašica še na potopljenem forumu, kamor ne morem več, da bi se zahvalila še za eno letošnje presenečenje (Muhi? vodi? spraskale ste semena mislim iz sušenih pelatov ??). Pelat raste dobesedno na tleh, vsega skupaj je en tak dober kupček, poln izjemno odpornih plodov: zreli se valjajo po tleh, ne gnijejo, zelo dolgo zdržijo zreli na rastlini, ne pokajo, okusni, mesnati, velikosti kot približno San Marzano) v glavnem fina stvar tudi za prekritje komposta, gnoja. Med zunanjimi še nič bolan, je pa tole nabirka iz ene rastline, gori je pa še nekaj na pol zrelih in zelenih;
_________________Živeti na podeželju je najlepše!