Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Grah - Pisum sativum

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Bi znalo biti, da sumiš prav. Pokoplji na začetku vrste, ti bo kmalu jasno. Meni se je to zgodilo vsakič, ko sem prehitevala in je bila zemlja še premrzla.

Moj je bil sajen 4.4., ven je prilezel pred slabim tednom.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Copatka, sem mislila, da si vse zapisujem, pa ni res... Embarassed

O letošnji setvi vem tole:
grah sem sejala v platoje 7.3.. Do vznika je bil v hladnem prostoru v hiši, potem sem ga prestavila v toplo gredo na terasi. Kar se klitja tiče, vems amo, da je kalil precej neenakomerno - eno zelo kmalu, drugi dosti kasneje. Tudi zato sem ga na vrt presajala dokaj pozno (7.4.), ko so ene rastline že delale vitice...
Izgledal je takole:

IMG-20220407-111437

Glede na to, se bojim, da je tvoj res zgnil, ker bi v enem mesecu že moral priti vsaj kakšen na svetlo._________________naredimo svet lepši
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Moja prijazna dekleta, hvala za trud!

Nekaj moram priznati Rolling Eyes . Očitno sem zjutraj gledala tablice za označevanje brez očal ali pa pod vplivom kakšnih substanc Laughing . Ko sem jih kasneje hotela nekaj odkopati, sem z začudenjem in z očali prebrala, da je sejan 14. aprila - in, lej ga vrabca, prve tri kalčke sem tudi opazila Laughing Laughing Laughing .

Na srečo torej ni zgnil Wink . Gnila sem očitno jaz Embarassed. In očala delajo čudeže tudi v vrtnarstvu ...

Res pa je, da stročji grah Hendriks, sejan isti dan, pa tudi z očali še ni prišel ven Laughing ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Copatka, pošteno si me nasmejala Laughing. Vesela sem, da je vse pod kontrolo._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Kako kaj grah letos pri vas?
Mene je to sezono prvič zmerno razočaral.
Domnevam , da mu visoke majske temperature niso ustrezale.
Pa še dokaj pozno sem ga sejal, ker je bilo v začetku marca še kar mrzlo in nisem imael pripravljene gredice ...
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Moj za zrnje je bil do tega nočnega viharja kar lep, sladki stročji pa zelo lep. Zdaj je pa itak vseeno, ker ga je precej polomilo Crying or Very sad_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Andrej Banko je napisal/a:
Kako kaj grah letos pri vas?
Mene je to sezono prvič zmerno razočaral.
Domnevam , da mu visoke majske temperature niso ustrezale.
Pa še dokaj pozno sem ga sejal, ker je bilo v začetku marca še kar mrzlo in nisem imael pripravljene gredice ...

Sem ravno brala sporočilo pridelovalca v okolici Sneberij, da je grah letos pobralo in ne bo kaj posebej veliko pridelka (beri: skoraj nič).
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Kar v redu, eno gredico sem malo prezgodaj pobral, ker se mi je res mudilo za prostor, drugo bom pa te dni in na oko je videti OK.

Za naslednje leto sem razmišljal o sorti Maestro https://territorialseed.com/products/pea-maestro
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Zanimivimo. Bi bil vesel še kakšnega predloga kake zanimive, trpežne sorte.
Pri nas po trgovinah se žal dobijo le tri ali štiri ...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Letos sem z mojim malim provansalcem nekaj eksperimentirala. Gredice nisem pognojila, češ, saj grah in fižol nista tako zelo lačna gnojil. Rezultat: mini provansalec, ga ni čez 20 cm, strokov temu primerno malo. Ni pa ušiv, tudi nizki fižol ne! Wink Laughing Laughing
Odgovori