Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Narcissus - narcisa

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

muha je napisal/a:

Še goliški šopek, spomin na Sanjarko Ano

Ja, naša Mojca Sanjarka Ana ...
Bom ob prvi priliki pogledala, kaj je brez nege še ostalo na njeni pisani Luni tik ob cesti._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 02 Maj 2022 10:09; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Krasne narcise. Napadalci so mogoče polži ali pa zelene gosenice.
tajci

Odgovor Napisal/-a tajci »

Zadnjič so bili na mojih narcisah eni hroščki, ki so jedli cvetne lističe. Kot eni kozlički. Škoda, da jih nisem slikala._________________Naj raste
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Narcissus poeticus Pheasant's eye, zadnje v seriji.

Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

lpmami je napisal/a:
muha je napisal/a:

Še goliški šopek, spomin na Sanjarko Ano

Ja, naša Mojca Sanjarka Ana ...
Bom ob prvi priliki pogledala, kaj je brez nege še ostalo na njeni pisani Luni tik ob cesti.
Na dveh mestih nekaj grmičkov sivke, vse ostalo je trava z regratom, pa eno drevesce tam, kjer je bila predvidena voda.
Brez njene nege je zelo veliko šlo v nič, a je vseeno precej boljše kot pred njenimi posegi: prej je bilo tam šavje in smeti.
Bom pa še pozorna, lahko se kaj še pokaže._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Z narcisami do letos nisem imela nobenih izkušenj, razen občudovalskih, seveda.
Zdaj oskrbujem nekaj cvetličnih korit med bloki. Začela sem lani sredi avgusta, ko sem ugotovila, da bo vse rastlinje v kakšnih desetih koritih propadlo brez vode izpod neba, pa sem jih začela zalivati.
Letos, ko sem spomladi šla malo na obhod, da ugotovim stanje po zimi, me je skoraj kap: v šestih na eni lokaciji divje polno belih narcis!
Lani avgusta so bile seveda skrite globoko v zemlji, letos spomladi so pa izbruhnile Smile
Korita so prepolno zasajena in bo treba narcise malo razredčiti. Kljub mogoče manj primernemu času bom to naredila zdaj. Poleti, ko bi bile res polno zrele, jih bo nemogoče izkopati. Laže rečeno kot storjeno! Ko sem začela v prvem koritu, sem ugotovila, kako res globoko so zlezle in sem komaj dobila ven en grmiček. V drugem koritu so spomladi pognale ravno sredi kupa netreskov, ki so se tudi zelo namnožili. Tako sem skušala z mojo "vrtnarsko" žlico (beri: zelo stara aluminijasta žlica še od mojih staršev) izrezati sredino kupa netreskov s šopom narcis, pa se je žlica zlomila. Dokončala sem z vrtno lopatko.
Verjetno sem jih izkopala prezgodaj za pravo zrelost čebulic, saj so listi sicer v zgornjem delu suhi, ob zemlji pa še sočni. Sprašujem, kako naj z njimi zdaj: jih počasi v senci zasušim, jih še malo vlažim (imajo še nekaj zemlje, vsaj nekatere), je najbolje, da jih kar posadim?

Ne vem, kako to, da jih nisem čisto nič slikala v cvetju. Tule je eno korito, kjer je še najmanj narcis. Glavice s semeni sem potrgala, listje je pa tu še čisto zeleno.

_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

lpmami je napisal/a:
. Sprašujem, kako naj z njimi zdaj: jih počasi v senci zasušim, jih še malo vlažim (imajo še nekaj zemlje, vsaj nekatere), je najbolje, da jih kar posadim?

Tako ja, v senco z njimi! Nič vlažiti, počakaj, da se nadzemni del povsem posuši. Čebulic ni treba takoj posaditi, lahko čakajo nekje na suhem do konca oktobra.

In pa: čestitke, da skrbiš za korita. Vedno, ko gledam zanemarjena, si mislim, kako malo je pravzaprav treba, da bi izgledalo lepo. Le ena sočutna duša s par kanglicami vode in kakšno lopatko, da potegne ven odvečno rastje. Idealna prilika za dušo za tiste, ki imajo posluh za naravo, živijo pa v betonu.
tajci

Lepo korito. A tisti rožmarin preživi zimo?_________________Naj raste
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Ja, Tajči, preživel je zimo, pa še prav razbohotil se je. Sem ga spomladi obrezala približno za eno tretjino, tole nežno cvetje pa je slikano konec aprila. Nočem, da se v koritu preveč razbohoti kakšen trpežen grm, ker potem zaduši vse ostalo.

_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
tajci

Čudovit je. Meni vsako zimo zmrznejo._________________Naj raste
Odgovori