Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Lubenica - Citrullus lanatus

Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Saj ne krivim ne sorte, ne lubenic samih, le optimalnih pogojev niso imele, kar mi je čisto logično. Jaz pač rotiram na dve leti, eno leto lubenice, drugo melone Wink

Zdaj si me pa dobila s tole vitico. Vse sem preštudirala o viticah in 'spoon' lističih, a kaj ko je meni mucka vitice obgrizla, ko so bile še zelene Shocked
Kar riskirala bom, pa eno utrgala, ker je že dolgo iste velikosti in ob trkanju lepo doni Cool_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Utrgala vse, ko sem ugotovila, da je prva že kar na meji. Samo, kar ni začela fermentirati, še dva dni pa bi bila neužitna Laughing

Hvala za opozorilo Wink_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

No tole z viticami pa se lahko zgodi ja in potem smo Confused nestrpen

Me veseli, da si še za las ujela pravo zrelost. Wink saj ko se spomnim tele velikanke, mi je še zmerom mal žal, da sem toliko časa čakala. Crying or Very sad Wink

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

No, da ne boste mislili, da lubenice rastejo zgolj ljubljančanom, pa gorenjcem, "podgurcem" (Novomeščani), pa ..., drugim, in tretjim ...

Tudi pri nas jih imamo. Ja, in to take, dobre. Edino na wc ženejo, a so preveč slastne, da bi to predstavljalo oviro.

Sorta je "seme od ene cepljene" in težko ocenjujem kako rodna je. Kot sestavni del vrtnarije mi je ostal velik, velik kompostni kup. Širok kakšna dva metra, visok meter, dolg pa verjetno dvajset. Tukaj sadim lubenice, že štiri leta. Spomladi jih naštepam po sredini (po grebenu) in sem kot "pravi" moški tudi moder (trmast) ter jim ne napravim namakanja.
Filozofija je preprosta: "enostavno se morajo malo potruditi tudi same." , seveda pa, vsako poletje več ali manj obžalujem to pomladansko stoičnost. Bolj kot ne jih je kljub vsemu veliko, za vsak dan ena. Lansko leto do konca oktobra, v resnici preveč.
Pobiram jih po A-A podobnih kriterijih, torej ko se prične sušiti kocen(pecelj,...) pa tudi po zelo svetlem obarvanju med progami. Kot na sliki, lahko tudi svetleje. Prezrele so resnično redke, nekako kar stojijo. Lansko leto sem poizkusil še z temno zelenimi plodovi (semenarna, rdeča, klasična vrečka) in nisem bil zadovoljen. V sredini so postajale tako hitro mehke in vodene, da jih je dve tretjine končalo kar na kompostu.
Trenutno ne vidim razloga, za iskanje še kakšnega hibrida, ker mi obstoječa "genetika" krasno funkcionira.

Danes je v resnici nisem pojedel, ker dežuje in nekako ne paše.
Aye-Aye

Laughing , ja juglans, potem ti gre pa bolje, kot nam, takole kar vsak dan eno. Cool No morda bo meni tudi kdaj ratalo tako, število. Imam pa podoben problem, ob suši težko na njivi zalivam, ko je treba s samokolnico vodo pripeljat, vsako pomlad zamudim, da bi kaj pametnega uštimala, da se potem ne bi bilo treba tako rekreirat v vročini. Smile
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

mah, sam osebno vidim problem zalivanja bolj v količini vode, ki jo nameri števec, deset kubikov je en dva tri, na mesec kar več deset njih, vsaj dva polna meseca zalivanja sta potrebna, pred tem še pomladansko prilivanje ....

Je pa zagotovo resnica, da ko jem nekaj okusnega iz vrta, ne zamenjam za blokovsko življenje pred tem sedanjim za nič na svetu. Porabljena voda je prav tako nekje zelo zadaj.
miha34

Odgovor Napisal/-a miha34 »

Aye-Aye je napisal/a:
Letos sem mislila da ne bo nič z lubenicami, saj je bilo v juniju zelo mrzlo in mokro in so le stežka napredovale in ko je bilo končno zelo toplo, zanimivo je, da jim tista dolgotrajna vročina ni koristila saj so kar zakrknile, no vseeno je uspelo dozoreti štirim, ostale, ki so se sedaj formirale pa najbrž ne bodo. Malo so zato manjše a vseeno sladke. Tole je sorta orangeglo, meni daleč najokusnejša. Wink

Aye-Aye, kako velike (težke) pa s,o tale sorta orangeglo (ob normalnem začetku poletja)? Izgledajo zelo okusne. Very Happy
Aye-Aye

ja tam od 4 do 8 kg, lahko celo večja če je samo ena na rastlino, okusna pa je zelo še sedaj, zanimivo. Very Happy
Aye-Aye

Kdo bi pa takšnele srčaste jedel? Shocked Laughing Kaj si še vse ne bodo spomnili.
TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Za darilo je pa dobra, ane? Laughing
Lansko leto mi je skoraj uspelo vzgojiti trikotno bučo, vendar sem malce prevelik kalup naredil - tako da oblika ni prišla toliko do izraza.
Odgovori