Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,

ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Copatka!
Z ovčjo volno nimam izkušenj, me pa zanima rezultat, ki ne more biti slab.
Sigurno bi volna preprečila vstop majskim hroščem in mimicam.
Poskusi in poročaj!
Lp. Ferdo_________________Narava vse povrne!
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

laksikon je napisal/a:
JernejZ je napisal/a:
Pri meni Patriot že en teden cveti, Bluetta, Blueray tudi začenjajo, čmrljic pa ni. Samo dve sem opazil do zdaj....

A nimate v okolici nobenega čebelnjaka? Pri meni čebele polno delajo na borovnicah, pravi živ žav...

Čebelnjaki so, samo ...
Sem tudi sam že "jamral" tu na gartlcu zaradi pomanjkanja čebel - če pogledam od kje je kdo, potem sva z JernejZ na kakih 7km razdalje ravnine Sorškega polja - in kaže, da imava oz. imamo enak problem. Ni mi všeč ...
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Čebele imajo preference, kaj vzamejo, kadar je več paš na voljo .. pri nas je trenutno v cvetu vse živo vključno s klasiko, kot je repica, vendar čebele pa so v veliki večini na oljčicah (multiflora).
JernejZ

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

Ja, mravlja, blizu sva in stanje res ni dobro. Čmrljev še vedno ni, divjih čebel letos zelo malo (pa imam pri hiši že več let trstičaste čebelnjake in navrtane luknje za samotarke), z domačiimi čebelami pa je tako, da je daljni sosed pred kratkim prestavil čebelnjak zaradi gradnje nove hiše, tako, da so, ampak mnogo manj kot prejšnja leta (ni bilo tistega tipičnega brenčanja v češnjah, pri katerih se bo verjetno še najbolj poznalo).
So pa borovnice trenutno v polnem cvetenju in krasno dišijo!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

A bi se dalo dogovoriti, da bi dotični čebelar par panjev začasno postavil v tvoj sadovnjak?
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Če so čebele blizu, pa je za nekatere spet moteče.
https://siol.net/novice/slovenija/koga-v-prekmurju-motijo-cebele-video-579086
JernejZ

Odgovor Napisal/-a JernejZ »

Ja, malo nas je "razvadil" tale sosed. Muha: sem že sam malo razmišljal v to smer, ampak so še drugi dejavniki vmes...
So pa ravno danes prišle na borovnice bolj številčno, pa tudi par čmrljev sem opazoval. Čeprav ta velikih, temnih zemeljskih čmrljev (Bombus terrestris), pa še ni, prejšnja leta jih je bilo tudi po 5-10 naenkrat na cca. 20 mladih grmih.
paprika

Odgovor Napisal/-a paprika »

Kar se tiče čebel so prave socialke..Te bodo izbrale pašo samo tam kjer bodo ocenile da bodo kaj nabrale..Trenutno je to Akacija,Javor...
Če bi bil velik nasad bi se del čebel ziher odločil za pašo na borovnicah...
Par borovnic pa še pogledale ne bodo...
matejos

Odgovor Napisal/-a matejos »

Poljaki imajo čebelnjake okoli nasadov, ničesar ne prepuščajo naključju_________________NM
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Stefan Sobkowiak jih je pa proč dal - iz nasada ... - pravi, da je oprašenega preveč in ima posledično več redčenja.
Odgovori