Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stoletna čebula
O, kako je lepa! Moja je pa dve leti imela le po par stebel, pustila sem jo v cvet, a letos kar ni več prišla ven _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Po moje ne znam delati z njo . Porabila sem samo par stebel kot mlado čebulo, nisem vedela, kaj moram še narediti, samo občudovat sem jo hodila . A se porabi tudi čebulica? Mogoče mi jo je res kaj pojedlo ..._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ko se dovolj razraste, jo lahko odrežeš s čebulico vred - tako kot jo vidiš v šopih na tržnicah. Seveda pa moraš vedno vsaj eno pustiti za naprej, da se naslednjič spet razdeli - enako, kot recimo šalotka.
"Potujoča" stoletnica je bolj trpežna kar se tiče razmnoževanja. Čebulčki, ki padejo na tla, se zagotovo ukoreninijo, semena iz one cvetoče (zimski luk) pa teže vzklijejo. Če pa že, se zelo težko obdržijo. Parkrat sem jo že takole prepustila samosejanju pa se je komajda katera obdržala. Jo je treba sejati in vzgajati v kontroliranem okolju, dokler se dovolj ne okrepi.
Jeseni ti bom (če hočeš, ali ne ) pripravila vrečko čebulčkov, da jih boš pometala na več koncev. Nekje bo že obstala. Pri meni raste in uspeva na okrasni brežini, na zeliščnem vrtu, na zelenjavnem vrtu in na zbiti trdi ilovici ob novi škarpi. Različna prst, različna lega (od žgočega celodnevnega sonca do samo dvourne osončenosti in pretežne svetle sence), a stoletnica se ne da!
Uporabim jo kot mlado čebulo, pri kuhanju namesto klasične čebule, v juhah namesto pora .... , z zelenjem vred .... povsod pride prav.
"Potujoča" stoletnica je bolj trpežna kar se tiče razmnoževanja. Čebulčki, ki padejo na tla, se zagotovo ukoreninijo, semena iz one cvetoče (zimski luk) pa teže vzklijejo. Če pa že, se zelo težko obdržijo. Parkrat sem jo že takole prepustila samosejanju pa se je komajda katera obdržala. Jo je treba sejati in vzgajati v kontroliranem okolju, dokler se dovolj ne okrepi.
Jeseni ti bom (če hočeš, ali ne ) pripravila vrečko čebulčkov, da jih boš pometala na več koncev. Nekje bo že obstala. Pri meni raste in uspeva na okrasni brežini, na zeliščnem vrtu, na zelenjavnem vrtu in na zbiti trdi ilovici ob novi škarpi. Različna prst, različna lega (od žgočega celodnevnega sonca do samo dvourne osončenosti in pretežne svetle sence), a stoletnica se ne da!
Uporabim jo kot mlado čebulo, pri kuhanju namesto klasične čebule, v juhah namesto pora .... , z zelenjem vred .... povsod pride prav.
O, hvala, je bom zelo vesela! V enem Ken Homovem receptu je mlada čebula in moram vedno dati por, ker je nimam _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Tajci hvala lepa! Ampak mislim, da bo Muhina dovolj 😉. Moje prostorske kapacitete so namreč žal zelo omejene _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)