Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Petroselinum crispum - Peteršilj

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Takole izgleda danes setev iz avgusta 2016 - tip: listni peteršilj

Lani ni šel v cvet, rast ni bila preveč bujna, ker ga nisem skoraj nič dodatno gnojila, je pa vse leto dajal sprotno bero drobnih listkov.

Takole pa samosevci iz lanske jeseni:

Prezimljeni na okenski polici neogrevanega podstrešja, kjer je ob zadnjem mrazu jutranja temperatura padla do par stopinj pod ničlo. Zaščiteni s prozorno PE vrečko.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha, kakšno razkošje. Jaz ga imam tudi nekaj malega v loncu na balkonu in je tudi že odgnal nekaj listkov ampak s tvojim se ne more primerjati._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Zanima me, če so tudi peteršiljeva semena za kaj uporabna. Semenijo mi trije, pa bo verjetno precej semena._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 27 Jun 2024 20:33; skupaj popravljeno 1 krat
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Enkrat je bilo v oddaji Na vrtu prikazano, kako se pospeši kaljenje peteršilja. Bila je neka plastenka, v kateri so zmešali seme, milo in vodo, mivko ali ne vem točno kaj ... Potem so naredili utor v zemljo. Plastenko so preklompali in vsebino takoj nalili v utor ter vse pokrili z zemljo. Baje, da peteršilj že v enem tednu pride ven. Morda kdo ve, kaj točno se da noter? Hvala.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ni bilo milo, ampak škrob. Metka Gomboc in njena hčerka sta to pokazali, pa zanesljivo Fanči Perdih od Amaranta.
MARTINKA

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Iščem na netu, pa ne najdem nič. Kaj točno gre v plastenko?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

martinka, kolikor se spomnim, se skuha kot redek puding iz moke in vode, mlačnemu doda seme premeša in potem iz steklenice zliva v jarček, ki ga narediš v prst.
Ne drži me za besedo, se megleno spomnim samo.
Tule je nekaj.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kakorkoli, če boš sejala te dni, moraš posevek nujno prekriti. Najbolje s par plastmi časopisnega papirja (da ti ga veter ne odnese, prekriješ še s kopreno ali protitočno mrežo), in čez kak teden pričneš kukati podenj, če morda kaj že ne klije in ga je treba odkriti. Po mojih izkušnjah se obnese neprimerno bolje, kot koprena ali folija. Sitno je le, da moraš dnevno preverjati, da ne zamoriš vzklilih rastlinic.

Enako velja za korenje.
Ana

Odgovor Napisal/-a Ana »

Lep pozdrav,
moj peteršilj kupljen letos ni kalil. Kupila sem dva lončka peteršilja v semenarni. Do včeraj v enem tednu so ostale 3 stebla od peteršilja, le kdo ga je pojedel. včeraj pa sem posejala moj star seme peteršilja, pa da vidim, če bo kalil.
Ana
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Letos sem poskusno nekaj peteršilja posejala v multilončke (6.2.) in potem (24.3.) rastlinice presadila na vrt, istočasno pa posejala peteršilj tudi na gredo.

Zdaj imam na vrtu tri generacije peteršilja: lanskega, ki gre v cvet in bo za seme, predvzgojenega, ki je že pošteno velik in direktno sejanega, ki počasi postaja mali korenjaček. Zelo se zadovoljna in bom enako postopala tudi drugo leto.

IMG-20220526-105541 IMG-20220526-105604 IMG-20220526-105549_________________naredimo svet lepši
Odgovori