Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Nashi

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Nashi

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
javrgar
Prispevkov: 242
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a javrgar »

Kdaj se obira nashi ? Sadeži se še trdno držijo pecljev, če pa katerega odpadlega poskusim, pa so trpki.


____________________
California
Prispevkov: 33
Pridružen: Če Jun 27, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a California »

Včeraj sem dejansko ubežal s košaro Našija. Vzrok sršeni in ose. Letos so nenasitni. Ostane le prazna lupina. Sadeži so sočni in sladki._________________Lep pozdrav
Vlado
Igy
Prispevkov: 523
Pridružen: To Jun 04, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Igy »

Tudi jaz sem jih moral previdno obrati, drugače ne bi nič ostalo za nas.
Sedaj jih zorim in upam, da trpkost izgine.
Tisti res zreli so zelo dobri._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
javrgar
Prispevkov: 242
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a javrgar »

prvi pridelek sem obral pred enim tednom. Na otip so še vedno bili pretrdi, tudi od peclja niso šli kar tako, a sršeni so jih nekaj že krepko načeli, pa sem vse potrgal.
Zgleda, da so sršeni nori na nashi, ker imam pasti (plastenke z malinovcem) nastavljene po vseh drevesih, a le tista na nashiju je bila nabito polna sršenov.
So pa obrani sadeži kljub trdoti takoj za jest, ni treba čakati na neko mehčanje, zorenje. Oblike kot jabolka, okus kot hruška, a z aromo "šnopsa".____________________
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Pri nas raste Shinko. Zdaj je na opis še prav čvrst, od stebla ne gre zlahka, pa tudi sladkorji še niso kaj posebej visoki. Je pa letos bil zelo poln in morda premalo redčen, tako da morda višji ne bodo. Lahko se ga je, tudi ose poskušajo. Vseeno bom še nekaj časa počakal s pobiranjem.
pep
Prispevkov: 1303
Pridružen: To Sep 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pep »

Moji našiji počasi zorijo, na njih sem polovil sršenov in os za izvoz, zdaj pa jih skoraj ni več, tako, da bo ostalo dosti še zame. Lani nisem pojedel niti enega edinega, vse mi je onišil mrčes in to neke muhe, ki jih letos ni.
Še nasvet, nikar ne trgajte od sršenov poškodovanih sadežev z drevesa, ker gredo potem takoj na zdrave.
Marjeta
Prispevkov: 295
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Marjeta »

Ravno iščem kaj več o nashiju. Zanima me, če jih je potrebno škropiti. Najdem različne informacije, kako ravnate v praksi?

Kaj pa končna višina drevesa? Nisem namreč prepričana, če gre tudi pri nashiju tako kot pri hruškah in jabalanah, da je višina odvisna od podlage in imaš lahko visokodebelno ali nizkodebelno drevo.

Vesela bi bila tudi priporočila glede sort, Sicer iščem po spletu in se marsikaj najde, a takih informacij ni nikoli preveč.
javrgar
Prispevkov: 242
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a javrgar »

jaz nisem nič škropil in obrezoval.
Kot piše na listku, je podlaga hruškov sejanec. Višina drevesa me ne moti, ker je dovolj prostora.
O sortah ne vem nič; kupil sem pač tisto, ki so jo trenutno imeli na zalogi. Če imaš dovolj prostora, kupi več sort. Saj so najbrž vse bolj ali manj jedilne.____________________
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Prispevkov: 5421
Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

crtj je napisal/a:
Pri nas raste Shinko. Zdaj je na opis še prav čvrst, od stebla ne gre zlahka, pa tudi sladkorji še niso kaj posebej visoki. Je pa letos bil zelo poln in morda premalo redčen, tako da morda višji ne bodo. Lahko se ga je, tudi ose poskušajo. Vseeno bom še nekaj časa počakal s pobiranjem.


Po dodatnem tednu sladkorji precej boljši, vendar so boljši tudi pri tistih, ki sem jih že tisti dan pobral in so ležali na mizi. Kakorkoli, zdaj je to solidno užitno. Škoda je le, da tako zelo sočen sadež ne zori sredi poletja.
Odgovori