Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Levisticum officinale - navadni luštrek

BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Jaz imam luštrek v loncu že šesto leto zapored, zunaj, na mrazu, pa je vse b.p.. Ja, no, ker je v loncu nima enega metra premera, a vsekakor ni eno/dveletnica. Z vrta je moral, ker smo nekaj preurejali, pa je bil napoti, sedaj pa se še išče prostor, saj ne gre za majhno rastlino.
No, tudi na vrtu je bil trajnica. Zemlja je sicer težka, ilovnata, a na hribu (torej vsaj nekoliko odcedno).
Je pa res tudi to, da je mami že nekajkrat šel rakom žvižgat, ona pa ima bolj odcedna tla. Ji moram dat mojega, pa pretestiram še to.

Morda pa je odvisno tudi od sorte, če tu tudi obstajajo?
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Po mojih izkušnjah je odločilna stalna vlaga, polsenca pa zelo dobrodošla. Glede zemlje ni toliko izbirčen, lahko je ilovica, lahko je bolj kompostne sorte. Če raste na izpostavljenem mestu, bi bila dobrodošla stalna debela zastirka.

živa: poskusi še z zastirko - vsaj 10 cm. Ali pa ga, kot BorutL, posadiš v lonec, ki ga postaviš nekam v goščo višjih rastlin.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Muha, zevnik je pri nas (NM) zorano dno dolince, kjer se je vedno sadilo samo zelje in dve vrsti visokega fižola. Zemlja je črna, rahla, med sušo dobesedno prah. Tam raste hren kot za stavo (vabljeni na izkop Smile ). Zelje sem sadila tam po 20. letih premora, pa je bilo vseeno polno škodljivcev. ker je teren nižji, naj bi bilo malo hladneje, poleti ob 17 h pa je že senca zaradi brega na Z strani.

Ima že to zimo zastirko iz komposta, poleti jo ima tudi, ker je že tako dovolj plevela vsepovsod.

sem pa res en velik lol, vedno krivim voluharje, suho zimo...
Tile sejančki bodo dobili posteljico iz mreže proti voluharjem, ko bodo postali veliki in preseljeni v zemljo. Da kalijo tako dolgo, si pa nisem mislila. Vesela sem, da je seme vzklilo. Zelo previdno bom morala presadili v globok lonček, da ohranim koreninice.

Poročam naslednje leto v upanju na skromen šop napram temu na začetku teme.

V tem zevniku imam letos lep topinambur, ki je tudi imel svojo žično posteljico, spodaj pa ogromne rove. Moja zmaga._________________Lp, Živa
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Bom pogledal, če se ga bo dalo en del odkopati. Lani smo ga nekomu dali en del. Ko se ukorenini in je več let na stalnem mestu ne propade kar tako.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Tinko, prav_________________Lp, Živa
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Takole je moj korenjaček prikukal na plano:

IMG-20210330-091800_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Moj se pripravlja na cvetenje.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Si ostalo že porezala?

Jaz sem letos pohitela. Vsakič, ko sem čakala, da se grm še okrepi, so ga ravno v času čakanja napadle muhe in potem skoraj ni bilo listka, ki bi bil cel neoporečno zdrav. Letos so bili še vsi brez lis.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Ojoj, nisem vedela, hvala, porežem.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Aja, še to glede shranjevanja:

1. varianta - listje zvijemo trdno v cigaro, ovijemo s folijo, zamrznemo in potem po potrebi režemo stran. Meni osebno ta varianta ni bila najbolj všeč, ker so mi pri rezanju delčki leteli vsenaokoli.

2. varianta - listke tesno natlačimo v steklen kozarec in zamrznemo. Ker v njih ni tekočine, ni nevarnosti, ba bi kozarec pri zamrzovanju počil.

3. varianta - posušimo in shranimo liste

4. varianta - posušene liste takoj zmeljemo in shranimo v prahu.
Odgovori