Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zamioculcas zamifolia - zamiokulkas

crtj-admin
Site Admin

Zamioculcas zamifolia - zamiokulkas

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS

Zelena sobna rastlina, primerna tudi za kotičke z manj svetlobe.
Dobro prenaša sušo, slabo pa premoker substrat, zato jo sadimo v propustno mešanico in ne pozabimo na dobro drenažo.

Svetujejo in tudi prakse kaže, naj bo v lončku raje bolj kot ne utesnjena. V večjega jo presadimo šele, ko gomolji lonček napolnijo do te mere, da se že nagiba k deformaciji (plastični) ali pokanju (glinasti).

Gnojenje: zmerno do redko z gnojili za zelene sobne rastline

Razmnoževanje: v glavnem z delitvijo gomoljev. Lahko pa se igramo tudi s potikanjem vejic, ki jih zaradi starosti odrežemo ali po nesreči zlomimo. Načinov je več:
- celo vejo damo v vodo, počakamo, da poženejo korenine posadimo v substrat za potaknjence in se odenemo v plašč potrpežljivosti ...
- vejo razrežemo na posamezne listke, vsak mora imeti pripadajoč del stebla, nakar jih posadimo v rahlo vlažen substrat za potaknjence, pokrijemo z naluknjano folijo in potrpežljivo čakamo ...

Uspela sta mi oba načina, odrasle rastline pa na ta način nisem vzgojila še nobene. Pri onih iz posamičnih listkov sem se naveličala čakati, da bo zraslo kaj več kot par listkov in sem gomolje zavrgla. Upam, da bo tokratna iz cele vejice hitrejša.

Nazadnje urejal/a muha 10 Jan 2023 11:03; skupaj popravljeno 2 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tole je prvi poskus potikanja cele vejice - najprej v vodo, ko je naredila korenine v substrat. To je bilo pred dobre pol leta. Potaknila sem 3 vejice, dve sta odmrli, tale je imela največ volje do reprodukcije:

Nazadnje urejal/a muha 09 Avg 2015 14:32; skupaj popravljeno 1 krat
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Škoda, da si zavrgla tiste majhne, jaz bi jih z veseljem mel Very Happy .
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Greeny, spet postaja ena od starejših vej rumenkasta. Lahko jo dobiš in sam poizkusiš prvo ali drugo varianto razmnoževanja.
greeny

Ah, dolgo se ne bomo videli, tako da ne bo šlo. Saj sem samo pripomnil... Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

muha je napisal/a:
Potaknila sem 3 vejice, dve sta odmrli, tale je imela največ volje do reprodukcije:

Trditev očitno ni bila pravilna. Danes iščem ustrezno posodico za nekaj drugega in mimogrede pogledam še v ajmar, kjer čakajo zavržene posode z zemljo vred, da se jih lotim. Čisto spodaj, pod kupom drugih lončkov, sem našla tegale malčka - na sliki levo Surprised Surprised . Od spomladi nič zalivan, nič svetlobe, pa se je zbudil skoraj istočasno, kot njegov bolj cartan bratec.

metuljc, v tretji lonček sem kar v isto zemljo posadila nekaj drugega in si ga spomladi dobila ti "v študijske namene". Ne čudi se, če bo kje kaj novega pogledalo iz zemlje.

Greeny - če si še zainteresiran, ga lahko dobiš.
greeny

Sem zainteresiran, hvala! Smile Zdaj pa bolje da ne gledam preveč po forumu do srečanja... Rolling Eyes
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Super Muha. Lepo ti je tole zraslo. Naša še ni primerna za razmnoževanje, Je pa res taka "zelo samostojna" lončnica. Jaz jo malo zalijem na vsakih 10 dni. Najboljše pri njej pa mi je, da preživi tudi v rahlo temnejših prostorih.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tudi meni bi bilo škoda rezati lepe čvrste vejice. Za potaknjence sem uporabila tiste , katerim so že pričeli rjaveti vrhnji listi.
Odgovori