Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Grah - Pisum sativum
Naša pomladna proizvodnja bo kot kaže okoli 8-10 kg luščenega.
To je dovolj, da se v hladnem delu leta vsak teden grah nekam doda, ni pa toliko, da bi vsak teden nastopal kot samostojna jed (juha recimo). Vendar nisem prepričan, da želim luščiti toliko graha, kot bi ga bilo potrebno za to drugo.
Sorta je bila American wonder, sejano prav sredi marca in potem še en teden kasneje, pobrano v prvem in drugem tednu junija. Bilo je nekje 35 dolžinskih metrov. Ni velik pridelek, je pa OK glede na vloženi čas in posledično preraščenost s konkurenco
Naslednje leto bi želel preizkusiti Maestro, če bom dobro načrtoval prostor in če se mi bo dalo postavljati oporo, sicer pa ponovimo.
Mogoče ena posebnost lokacije je v tem, da je bilo prejšnjo sezono zaorano čuda suhega kurjega gnoja, kar je močno spremenilo prej precej lončarsko sestavo zemlje.
AB, kar se tiče poletja, našel sem en članek, ki je zanimiv zato, ker
- je iz 1977 (po moje je fajn, da se čim bolj oddaljimo od današnjega časa, da bi našli stvari, ki niso samo stvar trenutne mode)
- pravi, da grah načeloma mirno uspeva in rodi tudi skozi poletje, če le ima dovolj vode; da je torej enostavno zelo žejen, ne pa da bi ga mučila recimo osončenost ali temperatura sama po sebi (članek govori o zvezni državi New Mexico, ki je res močno nad našim stanjem glede vročine).
https://www.motherearthnews.com/organic-gardening/how-to-grow-peas-zmaz77mjzbon/
Sicer se mi nekaj sanja na pol glave, da nad 30 C (tam nekje) pri mnogih rastlinah ne teče več fotosinteza (ali je okrnjena), česa pa z vodo ne moremo rešiti in je lahko problem, razen če smo rastlina s fotosinteznim procesom C4 ... Gotovo to temo pozna Metuljc bolj natančno.
Berem tudi, da je dobra za poletje sorta Wando ki se po hitrem pregledu dobi tudi pri nas. Vendar ima baje strok okrogel vrh namesto zašiljenega in ga je težje odpreti pri luščenju.
Načeloma nameravam avgusta znova poskusiti z grahom (dotlej bom že malo pozabil na izkušnjo luščenja , da bi morda uspeli pobrati pridelek v oktobru - če bo uspela setev v še vedno poletnih razmerah in če poskusa ne prekine zgodnje-oktobrska nula, ki se občasno zgodi.
To spodaj sta dve kili, zdaj gresta na blanširanje in v skrinjo.
To je dovolj, da se v hladnem delu leta vsak teden grah nekam doda, ni pa toliko, da bi vsak teden nastopal kot samostojna jed (juha recimo). Vendar nisem prepričan, da želim luščiti toliko graha, kot bi ga bilo potrebno za to drugo.
Sorta je bila American wonder, sejano prav sredi marca in potem še en teden kasneje, pobrano v prvem in drugem tednu junija. Bilo je nekje 35 dolžinskih metrov. Ni velik pridelek, je pa OK glede na vloženi čas in posledično preraščenost s konkurenco
Naslednje leto bi želel preizkusiti Maestro, če bom dobro načrtoval prostor in če se mi bo dalo postavljati oporo, sicer pa ponovimo.
Mogoče ena posebnost lokacije je v tem, da je bilo prejšnjo sezono zaorano čuda suhega kurjega gnoja, kar je močno spremenilo prej precej lončarsko sestavo zemlje.
AB, kar se tiče poletja, našel sem en članek, ki je zanimiv zato, ker
- je iz 1977 (po moje je fajn, da se čim bolj oddaljimo od današnjega časa, da bi našli stvari, ki niso samo stvar trenutne mode)
- pravi, da grah načeloma mirno uspeva in rodi tudi skozi poletje, če le ima dovolj vode; da je torej enostavno zelo žejen, ne pa da bi ga mučila recimo osončenost ali temperatura sama po sebi (članek govori o zvezni državi New Mexico, ki je res močno nad našim stanjem glede vročine).
https://www.motherearthnews.com/organic-gardening/how-to-grow-peas-zmaz77mjzbon/
Sicer se mi nekaj sanja na pol glave, da nad 30 C (tam nekje) pri mnogih rastlinah ne teče več fotosinteza (ali je okrnjena), česa pa z vodo ne moremo rešiti in je lahko problem, razen če smo rastlina s fotosinteznim procesom C4 ... Gotovo to temo pozna Metuljc bolj natančno.
Berem tudi, da je dobra za poletje sorta Wando ki se po hitrem pregledu dobi tudi pri nas. Vendar ima baje strok okrogel vrh namesto zašiljenega in ga je težje odpreti pri luščenju.
Načeloma nameravam avgusta znova poskusiti z grahom (dotlej bom že malo pozabil na izkušnjo luščenja , da bi morda uspeli pobrati pridelek v oktobru - če bo uspela setev v še vedno poletnih razmerah in če poskusa ne prekine zgodnje-oktobrska nula, ki se občasno zgodi.
To spodaj sta dve kili, zdaj gresta na blanširanje in v skrinjo.
-
- Prispevkov: 5230
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Tudi mi ne blanširamo. Vseeno dobro obstane - dokler obstane. Običajno premalo časa...
Ampak crtj, "kilažo" imaš pa vzorno, tudi "metražo".
Če napravim nek samooskrbni pre-račun in številke zaradi lažjega računanja rahlo zaokrožim: 36m1 (36m2) "linije" = ca. 9kg graha -> 4m1 = 1kg -> 1m1 = 1/4kg graha.
Si bo treba zapomniti.
Ampak crtj, "kilažo" imaš pa vzorno, tudi "metražo".
Če napravim nek samooskrbni pre-račun in številke zaradi lažjega računanja rahlo zaokrožim: 36m1 (36m2) "linije" = ca. 9kg graha -> 4m1 = 1kg -> 1m1 = 1/4kg graha.
Si bo treba zapomniti.
No, še moje poročilo: pred vikendom sem pobrala grah z njive. Posejan je bil 14.4. Posejala sem cca 40tekočih metrov.
Pobrala sem vsega, tudi veliko nezrelih strokov, ker v tej suši in vročini ne bo preživel (se mi zdi). Vsega zelenja je bilo cca 9kg, po odbiranju mladih strokov (bodo poskusno za kuhanje) in luščenju, izplen dozorelega graha znaša 3.9kg. V primerjavi s tabo, Crtj, "nimam za burek", a sem vseeno zadovoljna. Glede na sušne razmere na njivi, nisem pričakovala tolikšne bere... Če sem iskrena, sem bila celo presenečena, da so rastline sploh še žive.
Jaz grah pred zamrzovanjem blanširam. V knjigah o zamrzovanju pravijo, da se z blanišranjem na hitro ustavilo procesi v zelenjavi in s tem ohrani več snovi. Seveda se ohrani tusdi, če ga ne blanširaš...
Sem pa zadnjič preverjala primeren čas sajenja zapisan na vrečkah različnih sort graha. Povsod je navedeno, da se ga lahko seje vse poletje. Tudi junija in julija. _________________naredimo svet lepši
Pobrala sem vsega, tudi veliko nezrelih strokov, ker v tej suši in vročini ne bo preživel (se mi zdi). Vsega zelenja je bilo cca 9kg, po odbiranju mladih strokov (bodo poskusno za kuhanje) in luščenju, izplen dozorelega graha znaša 3.9kg. V primerjavi s tabo, Crtj, "nimam za burek", a sem vseeno zadovoljna. Glede na sušne razmere na njivi, nisem pričakovala tolikšne bere... Če sem iskrena, sem bila celo presenečena, da so rastline sploh še žive.
Jaz grah pred zamrzovanjem blanširam. V knjigah o zamrzovanju pravijo, da se z blanišranjem na hitro ustavilo procesi v zelenjavi in s tem ohrani več snovi. Seveda se ohrani tusdi, če ga ne blanširaš...
Sem pa zadnjič preverjala primeren čas sajenja zapisan na vrečkah različnih sort graha. Povsod je navedeno, da se ga lahko seje vse poletje. Tudi junija in julija. _________________naredimo svet lepši
Brbr, sigurno se poznajo vremenski vzorci, letos sta LJ in MS malo zamenjali vloge glede sušnosti / mokrosti - brez tega bi tudi moja lako ćemo vzgoja dala dosti slabše rezultate.
Je pa s tem potrjeno tisto iz prej podanega članka - da je grah res ekstra žejna kultura.
Kar ni tako fajn, ker še zlasti v razmerah bolj razgibanih okoljskih dejavnikov si želimo gojiti takšne reči, ki rade rastejo v raznoraznih razmerah in ne takšnih, ki so izbirčne.
Nekoč v šoli smo enim rekli evrotopne in v drugim stenotopne, zapomnili pa prek tega, da je Evropa večja od stene.
Ekola, luščenje je pri koncu, bravo naši. Do jesenske runde, če bo vse OK.
Je pa s tem potrjeno tisto iz prej podanega članka - da je grah res ekstra žejna kultura.
Kar ni tako fajn, ker še zlasti v razmerah bolj razgibanih okoljskih dejavnikov si želimo gojiti takšne reči, ki rade rastejo v raznoraznih razmerah in ne takšnih, ki so izbirčne.
Nekoč v šoli smo enim rekli evrotopne in v drugim stenotopne, zapomnili pa prek tega, da je Evropa večja od stene.
Ekola, luščenje je pri koncu, bravo naši. Do jesenske runde, če bo vse OK.