Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2022

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

crtj je napisal/a:
Morda pa se vendarle bolj pozna, če si dvometraš in torej z glavo skoraj v tistem delu, kot pa če si denimo jagoda. S tem se tolažim Smile

Morala; rastline, držte se bolj pri tleh! Paradajzki pa tako radi rinejo pod strop Very Happy ._________________mfranc
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ponosno povem, da se je oranžno obarval prvi paradižnik na vrtu. Sorta Piccadilly, sejan je bil 4.3. Žal ne morem priložiti slikice, ker imam prazen telefon, polnilec pa je z g.Brbr na službeni poti Evil or Very Mad_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Čestitam!
Pri meni zori edinole Gold Nugget. Ža kak teden da vsak dan po dva do 3 zrele plodove. Naslednja bosta Whippersnapper in Maglia Rossa, čez 10 do 14 dni, predvidevam.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Prvi zreli - Stupice. Zanimivo, ker se drugi v neposredni bližini še niso niti obelili. Okus ... nekje je treba začeti Smile

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Jaz še čakam na prvi zrel plod. Bo pa kmalu, še ta mesec. Zagadka v loncu.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Seveda, saj je Stupice eden najzgodnejših paradižnikov. Čestitke!
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Letos sem prvič kupil viseči paradižnik, sicer je droben vendar sem obral že kar nekaj plodov. okusen je
eta

Odgovor Napisal/-a eta »

Nekje dva tedna pobiramo prve rdeče plodove Maskotke. Imam dve sadiki na terasi v pol metrskih posodah za rože obešenih na balkonu. Je povešavi in že nekaj let brez njega ne gre. Vedno je prvi, zelo okusen. Balkončkarji so še Veranda red, ki ke tudi že obarvan in 42 days, ki bo rdeč v naslednjih dneh. Zaenkrat je vse top.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Popolnoma dozorel prvi plod paradižnika Sanka. Še ene trije iste sorte so oranžni, veliko pa je belih - bodo kmalu rdeči. Juhu, zaenkrat kaže, da se bomo letos najedli paradižnika in ga bo dovolj tudi za shranke...

IMG-20220627-130651
tole je Sanka

IMG-20220623-101605
tole pa Piccadilly, dozorel 21.6.

Druge sorte (Lučo, Gigante senza semi, San Marzano nano, Super Roma, Tasmanian Chocolate, Zebrice) so tudi lepo obloženi s plodovi in cvetovi, zorijo pa še ne. Belo se barvajo še plodovi paradižnika Boni MM.

Dokler na vrtu ne bo polnega zagona zorenja, se bomo morali zadovoljiti s paradižniki z balkona: 42 Days smo skoraj že pojedli, zdaj na novo cvetijo. Zdaj zorita sorti Kalinka Malinka in Balkon zauber. So pa letos moji balkončkarji v zelo slabem stanju - listi rumenijo, v rasti zaostajajo,... Verjetno je kriva zemlja v kateri rastejo._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Na vrtu se barva Maglia Rossa, več drugih kaže znake, da se bodo kmalu - bom videla, če se bodo res.

Včeraj sem vse v pričakovanju vročih dni foliarno nakrmila s kalcijem (predvsem San Marzano Lungo je podvržen pomanjkanju kalcija), danes pa še preventivno s Protifert LMW. Posebej po zadnjih etažah cvetov, da vidim, ali bo to morda kaj preprečilo odpadanje zaradi vročine, saj naj bi ravno to škropivo rastlinam pomagalo prebroditi šoke. Če bo vročinski val vztrajal, čez 7 dni ponovim vajo.
Odgovori