Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Figa, smokva - Ficus carica

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Lahko se reže tudi nekaj debelejše veje fige, a je treba rezati tik ob "členku" - na zunanji strani.
Vedno se ob deblu ne da rezati in je rez na "čep" nekakšen varnosti ukrep, odstrani se ga ob naslednji rezi, ko se zasuši.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Danes sem ven potegnila v senčko figo v loncu, ki mi jo je dal Bicike. Bila je mala vejica, ki sem jo imela v vodi, da je odgnala korenine.
Letos jo bom imela še v loncu, naslednje leto jo bom pa posadila na stalno mesto.

https://photos.app.goo.gl/ogvuciZHnb3tzazKA

https://photos.app.goo.gl/6fK1eMJUyk4sFVWZ6

https://photos.app.goo.gl/JHE1zSVEgDzrRBPJ7

lep pozdrav vsem
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Že kar lepo drevesce! Naj uspeva!
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Cinija, zelo dobro zgleda ta tvoja " ukoreninjena vejica"

Pravo drevesce

Lepo bodimo, Mil
turnogo

Odgovor Napisal/-a turnogo »

Pozdravljeni.
Ali že zorijo fige na slovenskem primorju?_________________Jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
Apple a day keeps the doctor away.
Hrast

Odgovor Napisal/-a Hrast »

Kdo ima figo Michurinska 10 , kako mu dela na celini in kakšnega okusa je?
Katere sorte so vam najbolj okusne?_________________Figa v srcu.
FB Slovenske fige
Dolenjska
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Dela OK, fige so relativno male, okus je močan, vendar pretežno sladek, za moj okus manjka kislina. Je pa veliko boljše kot ne imeti fig.

Po moje zelo primerno za sušenje, vendar ne morem poskusiti, ker sem naše po sili razmer že odrasle presajal, pri tem previdnostno močno porezal in se morajo najprej nazaj razviti.

Violeta = nekaj iz široke familije križem kražem Brown turkey je za moje pojme zelo okusna in po prvih 3-5 letih zanesljiva, kar se tiče zime in rodnosti.
NadaP

Odgovor Napisal/-a NadaP »

Figa nam odmetava nezrele plodove (cca 15), kaj bi bilo temu vzrok?

Je treba figo zalivati - močno, ali je dovolj občasno?_________________Vrt je harmonija narave in ljubezni vrtnarja!
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Vročina in pomanjkanje vode.

Zaliva se odvisno od velikosti drevesa in seveda presoje.
Posajeno lahko zalijemo 1-2x tedensko, vlončene pa, ko gredo temperature v te dni obljubljene višine, tudi 1-2x na dan. Raje zalivam manjkrat, a obilno.
Seveda je enostavneje, če jo imaš v bližini in ne x km stran.

Fige jasno pokažejo žejo z stanjem listov.
GregaS

Odgovor Napisal/-a GregaS »

Pozdravljeni!

Pred leti sem z Lošinja prinesel na Štajersko potaknjenec fige, ki se mi je na veselje prijel, ščitil sem ga par zim, da ni pozebel, je začel potem rasti v nebo... zdaj je že velik cca 4m. Letos je na moje veselje imel prvič gor veliko fig, ki so zrasle le do velikosti cca. 3cm, zdaj so pa vse popadale na tla... :// :( Fige so tako "votle".... Podobno se dogaja tudi pri sosedih že več let.
Sem malo forum za nazaj prebiral in ugotovil, da mogoče nimamo teh "figiih osic", ki bi oprašile fige.
Če je temu tako, ne obstaja druge rešitve, kot da figo posekamo, ker tako ne bo nikoli nič (dozorelih;)) plodov na njej.
ps.: letos sem kupil iz Mirosana "Štajerske fige", te pa bodo rodile; tudi brez osic, ne? ;)
Hvala za vse odgovore že vnaprej!
Grega
Odgovori