Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kumarna plesen

Odgovori
crtj-admin
Site Admin

Kumarna plesen

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Kumarna plesen, Kumarična plesen, Pseudoperonospora cubensis

Po letos lepem začetku rasti kumar, jo zopet imam, v neželjeni količini.

Kakšne izkušnje z borbo proti njej?_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Še vedno doslej je zmagala. Res pa nikoli nisem šla nadnjo s fitofarmacevtskimi pripomočki.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Miša Pušenjak svetuje, da posadimo kumare ponovno.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

jaz sem jih ponovno sejala po njenem nasvetu, pa niso nič naredile. ne vem, kako to. par let nazaj. tudi ne vem, če bi bile v tem vremenu zdrave, ker je idealno za bolezni. zemlja mokra in vroče.

očitno nas ima veliko to plesen. jaz sem škropila v soboto s Duaxo compo, vendar nisem merila, če je dve uri minilo, da ni deževalo. poročam naslednji teden, kakšno je stanje, ki ga bom videla ta vikend. sadila sem v rastlinjak in na prosto.

mogoče naslednje leto kupim kakšen hibrid, odporen na bolezni._________________Lp, Živa
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Načeloma se bolezen najbolj širi ob začetku dežja. Škropljenje uro pred padavinami je pravzaprav idealno. Verjetno FFS proti glivičnim boleznim bolj ali zavirajo samo začetek rasti glive na neki površini. Tam, kjer že vidimo posledice na listu, ne pomagajo, tak list je izgubljen.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ponavadi sem jih drugič sejala sredi junija. Letos jih nisem, ker sem svoje domače seme tako dobro spravila, da ga več ne najdem. Embarassed Sem pa vseeno pred par dnevi kupila in včeraj vtaknila v zemljo nekaj semen Marketmore.

Izkušnje s sejanjem v juniju: Rastlino vseeno napade plesen, a ker je mlajša, le uspe nekaj roditi tudi še septembra.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Letos prvič testiram bio proizvod Rasti P. Dobre bakterije, ki odženejo, blokirajo slabe. Več bom vedel konec sezone Wink . Ravno začetek je bil letos odličen, še nikoli nisem imel v štartu tako lepih grmičkov.

Čudežev pa ta pripravek ne dela!

Vremenske prilike; visoke temperature, vlaga, so že obetaven štart za to plesen.
Pa še, kumare imam že četrto leto na isti lokaciji, čeprav toplo priporočajo kolobarjenje - kumare naj bi se vrnile na isto mesto šele po štirih letih!

Pred kakšno kemijo bom poskusil tole:

1,5-2 ml Kelp tonica + 2,5 ml Bio-zela + 2 ml Labicuper zmešati v 1 liter mlačne vode in vsaj dvakrat na 7 dni poškropiti po rastlinah, ter jih hkrati še zaliti.

Optimist pa nisem, tole je čajčkanje, kot preventiva mogoče pomaga, ne pa v "pandemičnih razmerah" .... Rolling Eyes_________________mfranc
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Moje poročanje po tednu dni od škropljenja z Duaxo compo:
vsi oboleli listi so se posušili, tisti, ki poganjajo na konicah, so lepi. Solatnih kumar ni nič, čeprav je veliko cvetov, vložila sem pa za 7 kozarcev kumaric. torej ne učinkuje, z Ortivo ta vikend nisem.

v rastlinjaku bolezen počasi napreduje.

sem še 1x sejala kumare na prostoru, kjer sem pobrala brokoli. Dvomim, da bo kaj. Zaradi vročine sem jarek zalila, nasula preperel gnoj, seme, pokrila s preperelim gnojem, zalila, pokrila s suhim senom._________________Lp, Živa
Odgovori