Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Koleraba - podzemna
-
- Kraj: Domžale
AB, dobra je omaka iz nje, lahko napišem, kako jo narediš.
Pa tole je super: https://www.kulinarika.net/recepti/8329/enoloncnice/koleraba-krompir-in-fizol-po-gebarsko/
Pa tole je super: https://www.kulinarika.net/recepti/8329/enoloncnice/koleraba-krompir-in-fizol-po-gebarsko/
-
- Kraj: Domžale
Za zgodnejše pobiranje že. Tista okrog Svete Ane je pa za ozimnico. Vseeno jo mislim posejati te dni, najbrž kar jutri. Če jo boš kasneje presajala, bo itak toliko zastala v rasti, da si bosta s tisto o Sveti Ani v rasti kar enakovredni . Večkrat zasledujem, raznorazne rastline, kako se obnašajo presajene nasproti onim, ki so sejane direktno. 2 do 3 tedne razlike je med njimi, da tega, da imajo presajene slabšo globinsko korenino, niti ne omenjam. V suši je to lahko pomembno.
Ne gre za to, da bi se gruda otresla, to po mojih izkušnjah v glavnem sploh ni problem, če sadilno jamico dodobra namočimo - ustvarimo blato na dnu, da se oprime korenin. Pač pa, da je v naravi rastline, da z eno korenino poskuša seči čim globje navzdol. Še sploh v suši. V kontejnerčku pa tista najbolj aktivna korenina hitro zadene ob dno in se prične zavijati naokrog. In tudi nima želje iti navzdol, če pa je pridno z vrha oskrbovana z vodo. In preden dojame, če dojame, da gre lahko v globino, da mora tam poiskati vlago.... Sprašujem se tudi, če se morda v kontejnerju ne razvije več enakovrednih? Ali pa, ko ob sajenju rahljamo vozel korenin, morda potrgamo ravno napačne?
Še najmanj se to pozna pri radičih, ti so iznajdljivi. Pri solatah je pa razlika ogromna. Kupljene sadike iz kontejnerčkov, so naredile plitke in obširne korenine in jih je bilo lahko izpuliti. Tiste iz direktne setve so pa imele pošten "koren" v globino, jih je bilo nujno odrezat, ker so se puljejnju pošteno upirale.
Sedaj, kako je konkretno s kolerabo, tega nisem podrobno proučevala, mislim si pa, da ni kaj dosti drugače.
Še najmanj se to pozna pri radičih, ti so iznajdljivi. Pri solatah je pa razlika ogromna. Kupljene sadike iz kontejnerčkov, so naredile plitke in obširne korenine in jih je bilo lahko izpuliti. Tiste iz direktne setve so pa imele pošten "koren" v globino, jih je bilo nujno odrezat, ker so se puljejnju pošteno upirale.
Sedaj, kako je konkretno s kolerabo, tega nisem podrobno proučevala, mislim si pa, da ni kaj dosti drugače.
V naši vasi pri NM smo vedno sejali celo njivo kolerabe za hrano prašičem pozimi in seveda za nas, in to po požetem žitu, kar se je pri nas zgodilo letos dva tedna nazaj. konec julija sem jo že okopavala (se spomnim, ker je bila neznosna vročina in jaz ob 4 h na njivi) ali prvi teden avgusta. pobrali smo jo, ko je kdaj bil že led na njej.
Očitno je različno od pokrajine do pokrajine.
sedaj presajam kolerabo tja, kjer ni prišla ven in zmeraj iz njive. Ne delam si več sadik, ni vredno. spomladi zgodaj sejem direktno na njivo in presajam, da imam poleti svežo.
Letos je še nisem sejala, sama se je zasejala, ker je seme padlo dol (sem jo semenila). če bo obstala, bom videla. prejšnjo nedeljo sem osmukane veje vrgla na en kup med čebulo, nekaj semen je definitivno še v stročkih.
ko sem sadila spomladi kolerabo za seme, ni kaj prida naredila. Lani jeseni sem jo pustila ćez zimo in je naredila seme..
sama jo sejem tudi po pobranem krompirju, ki je približno takrat, kot pišete, sredi julija._________________Lp, Živa
Očitno je različno od pokrajine do pokrajine.
sedaj presajam kolerabo tja, kjer ni prišla ven in zmeraj iz njive. Ne delam si več sadik, ni vredno. spomladi zgodaj sejem direktno na njivo in presajam, da imam poleti svežo.
Letos je še nisem sejala, sama se je zasejala, ker je seme padlo dol (sem jo semenila). če bo obstala, bom videla. prejšnjo nedeljo sem osmukane veje vrgla na en kup med čebulo, nekaj semen je definitivno še v stročkih.
ko sem sadila spomladi kolerabo za seme, ni kaj prida naredila. Lani jeseni sem jo pustila ćez zimo in je naredila seme..
sama jo sejem tudi po pobranem krompirju, ki je približno takrat, kot pišete, sredi julija._________________Lp, Živa