Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2022
Vsako leto imam pri ne-češnjevcih&ne-datljevcih težave s črnimo spodaj zaradi neodvzema Ca. VSE paradižnike imam v loncih, pod napušči, zaradi dežja. Letos sem za probodal na vrhu obilo žaganja, konkretnih opilkov od motorke, le bukev. Za zdaj se obnese prima, pa nisem gnojil s Ca sploh :)Tudi pri zalivanju pripomore, saj žaganje nardi dokaj trdno plast, skozi katero gre voda zlahka, izhlapevanje v kontra smeri pa očitno. Vidim tudi na vrtu, ki je pretežno prekrit z enako zastirko. Zorijo pa češnjevi že konkretno, datljevi tu&tam, ostalo pa se debeli na polno...
Zori Defiant, hibridni rdeči paradajzek, ki naj bi imel naslednje lastnosti:
- odporen na črno plesen (in razno)
- dokaj zgoden
- srednje velik
- zelo enakomerne oblike
- zelo klasičen okus (torej: brez izraženih sladkih not, brez umami komponente črnih)
- lepo mesnat
Trenutno kaže, da je vse res, le za tisto prvo še ne znam nič povedati, ker še ni bilo pojava plesni. Če še naprej ne bom znal, je to še boljše. Žogice so 150 do 200 g in izredno podobne med sabo, mesnatost je zelo dobra, okus prav tako, čeprav so mi osebno ljubši črni.
Na sliki male kugle Stupice, velike Defiant, jajčki neznanec iz vaške izmenjave.
Kot zanimivost (nima zveze s fotko), v pripravi, vendar še povsem bledo zelen, je "900 gramski iz Minusinska", ki bo kot kaže dejansko tako velik. Je srčast in sem se zato posebej tresel glede kalcija, vednar zaenkrat kaže OK. V teh krajih (sicer sredi Sibirije) imajo v avgustu festival paradižnika in tam nastopajo težke mrcine, rekord je nad 2 kg. Stran v angleščini: https://cmrks.ru/tomatodayen
Nazadnje urejal/a crtj 07 Jul 2022 08:35; skupaj popravljeno 1 krat
- odporen na črno plesen (in razno)
- dokaj zgoden
- srednje velik
- zelo enakomerne oblike
- zelo klasičen okus (torej: brez izraženih sladkih not, brez umami komponente črnih)
- lepo mesnat
Trenutno kaže, da je vse res, le za tisto prvo še ne znam nič povedati, ker še ni bilo pojava plesni. Če še naprej ne bom znal, je to še boljše. Žogice so 150 do 200 g in izredno podobne med sabo, mesnatost je zelo dobra, okus prav tako, čeprav so mi osebno ljubši črni.
Na sliki male kugle Stupice, velike Defiant, jajčki neznanec iz vaške izmenjave.
Kot zanimivost (nima zveze s fotko), v pripravi, vendar še povsem bledo zelen, je "900 gramski iz Minusinska", ki bo kot kaže dejansko tako velik. Je srčast in sem se zato posebej tresel glede kalcija, vednar zaenkrat kaže OK. V teh krajih (sicer sredi Sibirije) imajo v avgustu festival paradižnika in tam nastopajo težke mrcine, rekord je nad 2 kg. Stran v angleščini: https://cmrks.ru/tomatodayen
Nazadnje urejal/a crtj 07 Jul 2022 08:35; skupaj popravljeno 1 krat
- lpmami
- Prispevkov: 8375
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Črt je zapisal. "okus (torej: brez izraženih sladkih not, brez umami komponente črnih)"
A lahko malo opišeš ta okus?
Jaz od črnih poznam samo Woolly Blue Jay, ki me z okusom ni prepričal, z videzom pa, tako da sem ga nekajkrat imela na vrtu prav zaradi njegove dekorativnosti._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadjeNazadnje urejal/a lpmami 07 Jul 2022 09:07; skupaj popravljeno 2 krat
A lahko malo opišeš ta okus?
Jaz od črnih poznam samo Woolly Blue Jay, ki me z okusom ni prepričal, z videzom pa, tako da sem ga nekajkrat imela na vrtu prav zaradi njegove dekorativnosti._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadjeNazadnje urejal/a lpmami 07 Jul 2022 09:07; skupaj popravljeno 2 krat
Lpmami, Črni paradižniki večinoma izhajajo s črnomorskega področja, Ukrajina, Rusija ...
Bolj poznani so Black from Tula, Black Krim, Black Cherry, pa še veliko jih je.
Tvoj je t. i. indigo paradižnik, sorte ki so jim dodali modro/indigo barvo. Večina modrih pa nima specifični okus črnih, ki ga označimo z: dimljen, po zemlji, pikanten, itd.
Vidim pa, da se je meja med obemi kultivarji že skoraj zabrisala in so se indigo infiltrirali med črne ._________________mfranc
Bolj poznani so Black from Tula, Black Krim, Black Cherry, pa še veliko jih je.
Tvoj je t. i. indigo paradižnik, sorte ki so jim dodali modro/indigo barvo. Večina modrih pa nima specifični okus črnih, ki ga označimo z: dimljen, po zemlji, pikanten, itd.
Vidim pa, da se je meja med obemi kultivarji že skoraj zabrisala in so se indigo infiltrirali med črne ._________________mfranc
Lpmami, sprašuješ glede umami?
Umami se je v zadnjem času nekako prijelo kot japonsko ime za "peti okus" - sladko, kislo, grenko, slano, umami. Obstaja tudi jasna kemična podlaga tega okusa.
Slovenski opis: https://www.gurman.eu/leksikon/kulinaricna-terminologija/umami
(Značilni predstavnik so recimo gobe, starani siri, zeleni čaj... in tudi paradižniki različno intenzivno - angleška tabela: https://www.umamiinfo.com/richfood/ )
Zakaj pa to omenjam pri črnih paradajzkih: osebno sicer njihovemu okusu rečem, da imajo enako tako "prekajeno" noto, vendar je to nek približek nečesa, česar nisem znal boljše opisati. Opazil sem nakadno, da jih eni dajo v vrečo umami in bo za moje pojme kar OK.
Če si imela samo eno sorto in morda samo eno ali par sezon, niti ni rečeno, da si imela priložnost opaziti, ker kaka sezona se tudi ponesreči, so slabe razmere, ne razvijejo polnega okusa.
Nekaj črnih (v trgovini, s katero sem bil zadovoljen) - https://cultivetarue.fr/categorie-produit/tomatoes/?pa_couleur=black&lang=en&woof_parse_query=1
Umami se je v zadnjem času nekako prijelo kot japonsko ime za "peti okus" - sladko, kislo, grenko, slano, umami. Obstaja tudi jasna kemična podlaga tega okusa.
Slovenski opis: https://www.gurman.eu/leksikon/kulinaricna-terminologija/umami
(Značilni predstavnik so recimo gobe, starani siri, zeleni čaj... in tudi paradižniki različno intenzivno - angleška tabela: https://www.umamiinfo.com/richfood/ )
Zakaj pa to omenjam pri črnih paradajzkih: osebno sicer njihovemu okusu rečem, da imajo enako tako "prekajeno" noto, vendar je to nek približek nečesa, česar nisem znal boljše opisati. Opazil sem nakadno, da jih eni dajo v vrečo umami in bo za moje pojme kar OK.
Če si imela samo eno sorto in morda samo eno ali par sezon, niti ni rečeno, da si imela priložnost opaziti, ker kaka sezona se tudi ponesreči, so slabe razmere, ne razvijejo polnega okusa.
Nekaj črnih (v trgovini, s katero sem bil zadovoljen) - https://cultivetarue.fr/categorie-produit/tomatoes/?pa_couleur=black&lang=en&woof_parse_query=1