Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Orehovec
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Orehovec
(Prenos iz arhiva)
crtj je napisal/a: |
free image hosting |
Melona je napisal/a: |
Zjutraj nastavljen sončku. Pa pet kozarcev višnjevega kompota je tudi že pod dekico, skleda višenj je pa v fazi razkoščičevanja za v skrinjo, kjer bodo čakale na pot v štrudelj. |
copatka je napisal/a: | ||
Mene pa to zelo zanima, sem ravno danes namočila orehe in googlala, če kje najdem ta podatek . Na našem koncu ga itak delajo drugače - najprej samo namočijo in na sonce, šele kasneje dodajo v vodi raztopljen sladkor. In zraven nič drugega. Jaz bi ga rada naredila kako drugače, predvsem manj sladkega. V enem receptu ga celo zavijejo v črn polivinil in nič na sonce, da se ohrani čim več vitaminov. Mi lahko zaupaš, kako ga ti delaš? Tudi ti dodajaš limone, pomaranče, klinčke, cimet? A se ne izgubi preveč okusa in vonja orehov, če vse to dodaš? Zaenkrat so moji samo namočeni v sadjevec in še razmišljam, kako naprej . |
crtj je napisal/a: |
Delam tako: - sadjevec ali tropinovec 40% - orehi so približno 3/4 od 4,2 L kozarca, kar glede na prostor med njimi pomeni, da na koncu volumsko pride delež tekočine cca polovica - zraven gre 1 skorjica cimeta - 10 klinčkov - skorjica 1 bio pomaranče in pol skorjice bio limone, ali je res bio, ve samo ona (na splošno mi gre dosti bolj skupaj z orehi aroma pomaranče kot limone, stvar okusa) - letos poskusno tudi 10 zrn kave - relativno malo sladkorja, recimo 1 cm na dno 4,2 L kozarca, dodano je že takoj zato, ker sem nekoč nekje prebral, da pomaga pri izluženju snovi iz orehov; kasneje potem dodaš po okusu, če je potrebno - če imam pri roki strok vanilije, dam še to; enega ali vsaj polovico na kozarec Količine so popolnoma neznanstvene in neobčutljive, nastale so kot smiselni približek skozi leta. Sploh ni rečeno, da ne bi povečanje ali zmanjšanje česa zadeve še izboljšalo, vendar je moj krog potrošnikov tipično zelo zadovoljen z rezultatom. Potem se to namaka do nadaljnega in pretoči nekoč med septembrom in novim letom, kakor se kdo spomni, nakar postane dobro sredi pomladi, res zelo dobro pa po2 letih. To je zelo pomembno upoštevati, namreč to, da je zadeva v času pretočenja razmeroma grozna, je normalno. Po moje ni nič kategorično narobe s tem, da imaš, kot praviš, najprej samo orehe v alkoholu in šele potem dokončno oblikuješ okus. Načeloma ni skrbi, da bi pri teh količinah karkoli premagalo okus samih orehov, ker so res brutalni. Res pa je, da več kot je sestavin, bolj je to džungla in se porazgubijo posamezne note. Naša letošnja mešanica je po moje skupaj s kavo že morda prek roba, ampak boom videli. |
copatka je napisal/a: |
Crtj, najlepša hvala! In kam ga daš ti zoreti - na sonce ali ne? Če boš kdaj srečal tisti link, bom hvaležna, če mi ga pošlješ. Saj jaz sem ga pred par leti že delala po "šparovnem" savinjskem receptu, zadnji dve leti ni bilo orehov, letos so pa spet zelo polni. En štamperle sem ga še imela kot vzorček za naslednjič - saj tudi brez dodanih vonjav ni slab, je pa čisto presladek (na 1 liter sadjevca dajo 25 dkg sladkorja in 1/4 litra vode ). Bom letos dodala vonjave in manj sladkala, pa da vidimo, kako bo všeč preizkuševalcem . Super, Muha, med recepti sem ga tudi jaz iskala, pa ga ni bilo . |
crtj je napisal/a: |
Naš stoji ves čas izven direktnega sonca. Absolutno je velika razlika - paleta okusov je širša in hkrati bolj nežna (daleč pa od sramežljivosti). |
Ne vem, v čem je point dajat na sonce, jaz ga imam v kuhinji zgoraj na elementu, kjer je tudi najtopleje pri nas. Sonce marsikaj uniči ali pa spremeni v slabo, da sploh ne omenjam raznih oljnih maceratov. Mešat je treba pogosto, jaz se trudim pa ga vsak dan, včasih par krat na dan.
Imam tudi eno rundo iz leta 2019 v kleti brez sladkorja in je zelo dober. Vsi ga hvalijo, ko ga poskusijo. Ne vem, katere začimbe sem vse dal noter, bral sem razne recepte in nekaj kombiniral...
Imam tudi eno rundo iz leta 2019 v kleti brez sladkorja in je zelo dober. Vsi ga hvalijo, ko ga poskusijo. Ne vem, katere začimbe sem vse dal noter, bral sem razne recepte in nekaj kombiniral...
Cinija, ja, to je savinjski "ta šparovni" recept . Mene so tukaj tako učili, le da dodajo zraven še vodo in veliko sladkorja._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)