Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2022

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

brbr je napisal/a:
Popolnoma dozorel prvi plod paradižnika Sanka. Še ene trije iste sorte so oranžni, veliko pa je belih - bodo kmalu rdeči. Juhu, zaenkrat kaže, da se bomo letos najedli paradižnika in ga bo dovolj tudi za shranke...

Brbr, si ga že kje ocenila?_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

tajci je napisal/a:

Kdaj potrgate vrhove, ko predvidite, da ne bo več dozorelo, ali 6, 7 etaža?

V začetku avgusta, ne glede na etažo. Po mojih izkušnjah rabi paradižnik, vsaj tule pri meni, 2 meseca od cveta do zrelosti. September je še kar ugoden za paradižnike, oktober pa le, če imamo srečo.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mfranc, ne še, še nabiram podatke. Kar se okusa tiče, ga bom verjetno prinesla na kakšno srečanje, da bo vsak sam presodil o njegovi kvaliteti... Glede na to, kakšna gurmanska paradajzarska druščina ste, se bojim dajati kakršno koli oceno glede okusa Embarassed

Začela sem ga gojiti predvsem zaradi njegove zgodnosti. No, pa me je prepričal tudi z drugimi lastnostmi._________________naredimo svet lepši
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Meni so pa moji itak vedno najboljšega okusa, jih nič ne ocenjujem ali primerjam z drugimi 🤣._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Sva že dve... Mislim, da nas naši/domači paradižniki nekako udomačijo in so zato za nas najboljši. In prav je tako._________________naredimo svet lepši
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Po dolgem času se še jaz javljam. Prvi zrel paradižnik sem pojedla 30..6.
Tam nekje od 5. julija pa ga 2 veliki familiji imamo že kar dosti za naše potrebe. Najprej je dozorel Gold heart, za njim Volovsko srce, potem Maglia rossa, Blusch, sedaj pa nekaj dni že tudi Polarbear in in ostali češnjevci po malem. Uživajmo v dobri letini._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Marija, lepo te je spet brat. Par dni nazaj je dozorel "tvoj" prvi Rab orjak. Tudi ostale sortze že konkretno sledijo. Ne vem pa, kako mi je uspelo, da imam letos več težav z kalcijevo gnilobo in to na vseh rastiščih. Približno polovica zorečih ima vsaj manjše tovrstne okvare.Je pa zanimivo spremljati, kako okusnost narašča iz preveč sočno vodene v tiste prave arome, ki jih pričakujem v naslednjih dneh.
mfranc

MarijaV, lepo pozdravljena! Lepo, da se še ukvarjaš z paradižniki. Ti želim, da se boš še mnogo let!

brbr je napisal/a:
Sva že dve... Mislim, da nas naši/domači paradižniki nekako udomačijo in so zato za nas najboljši. In prav je tako.

Brbr, meni se ne mudi, v bistvu moram do prihodnje sezone najti kakšno ne previsoko sorto, za lončni, zgodnejši pridelek. Upam, da mi bo uspelo, tole letošnje čakanje na domače paradižnike je zelo stresno Very Happy_________________mfranc
brbr

MrijaV, kuku, si spet tu Very Happy Super!

Mfranc,
če želiš, lahko prideš naokoli in si sam ogledaš/probaš Sanko.

Moram pa povedat, da so bile v vrečki s semeni (kupljena lani preko spleta) ene tri sorte paradižnikov: dve sorti bolj nizki, cca 1m ali malo več, ena z bolj okroglimi plodovi, druga z bolj podolgovatimi. Ta z okroglimi je taka kot Sanko predstavljajo na spetu. Tretja pa je bil zelo visok košat paradižnik s, kot ringlo velikimi plodovi.
Letos so rastline po višini precej izenačene, le nekaj rastlin je zelo nizkih. te bodo dale bolj malo pridelka, se mi zdi.

Sem pa prečitala, da sanka ni najbolj primeren za gojenje v loncih, ker slabo rodi..._________________naredimo svet lepši
mfranc

Brbr, bova "na liniji", trenutno vegetiram, če se ohladi, se mogoče javim.

Še prej se na spletu izobrazim, po spominu se mi zdi, da pa ga ravno priporočajo za v lonce!? Confused_________________mfranc
Odgovori