Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sušeni paradižniki na soncu

Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

brbr je napisal/a:
Tonček, odlično ti gre. Jaz bom morala še počakati s sušenjem, ker se zrelih paradižnikov trenutno nabere le za tekoče potrebe...


Je pa zdaj idealno vreme za sušenje in bo treba za ta namen izbirat zgodnejše sorte oz. prej sejat in vzgajat pred presajanjem v loncih. Avgust ima v drugi polovici itak krajše dneve in je tudi manj sončnih dni.
Razmišljam, da bi mojemu češnjevcu za sušenje kot ime sorte dal naziv Urška po eni simpatični, prikupni in prijazni političarki.
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moji zgodnji so Sanka, ki pa so za sušenje malo preveliki, če bi jih dajala samo na pol, kar je najbolje.

Za sušenje sem letos sadila sorto Piccadilly, ki je ravno pravšnje velikosti. Ta pa še ne zori v polni meri - tu pa tam kakšen plod._________________naredimo svet lepši
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Sem poguglal, ker ne poznam Piccadillyja. A ni to preveč podolgovat za prečni prerez, da ostane osemenje pri sušenju?
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ja, je podolgovat: prereže se po dolgem. Iz polovičke nastane "posodica, ki ravno tako zadrži vso drobovje. Mislim, da je ravno prav velik za slastne grižljaje pozimi Very Happy
Lani sem sušila tudi Sanko, a sem jo rezala na četrtine, ker so se mi polovice zdele predebele za sušenje._________________naredimo svet lepši
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Pri nas ne sme manjkat sušeni paradižnik pri testeninah z zelenjavo, v rižoti, ki ji jaz pravim paella po slovensko, v srbsko-slovenskem pasulju, mineštrah itd...
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lani sem se želela malo bolj izobraziti o sušenju paradižnika. "Če kdo obvlada to zadevo, so to Italijani", sem si rekla in začela iskati njihove prispevke. Naletela sem tudi na tegale "strica Roberta" (povezava). Njegova navodila so mi bila zelo všeč-predvsem to, da paradižniki niso preveč posušeni. Namesto dodatkov, ki jih uporabi on, sem jaz v kozarčke dajala mešanico začimb: baziliko, origano, česen.

Shranek je bil odličen. Pojedli smo ga na kruhu/sendvičih. Odlično se poda k siru, recimo. Olje, ki je ostalo, pa je dolično za kuho.
Za letos imam ukaz, da pripravim čimveč kozarčkov.
Ker v videu Zio Roberto uporabi paradižnik Piccadilly in ker ga uporabljajo tudi pri drugih predstavitvah (iz njega kuhajo tudi mezgo), ga letos gojim tudi jaz. Je pa ena pomanjkljivost: ker nisem uspela dobiti originalnega semena, sem sejala seme, pobrano iz plodov, namenjenih prehrani. Izgleda, da je bila matična rastlina hibrid, tako se rastline, predvsem pa plodovi malo razlikujejo.

https://www.youtube.com/watch?v=UORVwpqm9Fo_________________naredimo svet lepši
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Si bom pogledal video.Nazadnje urejal/a Tonček 22 Avg 2022 06:52; skupaj popravljeno 1 krat
GrGr
Prispevkov: 611
Pridružen: To Maj 18, 2021 2:00 am
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Lani sem sušil Datterino, 2 sušilca, ne-povsem-posušene pa zalil z rafiniranim sončničnim oljem. Brez soli, z le pol ščepca suhih začimb na kozarček. VRHUNSKO!
Datterino (mi) je noro dober, zato bi ga bilo zalit z oljčnim oljem povsem mimo...
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Včeraj sem nastavila prva pladnja paradižnikov na sonce. Do večera so se malo posušili. Danes imamo pa redukcijo (dež in oblaki). Tako bom s sušenjem nadaljevala jutri (če bo dobava za silo vzpostavljena) Laughing_________________naredimo svet lepši
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ker je bilo sonca premalo, sem prvo rundo paradižnikov včeraj dosušila v sušilcu.
Danes pa sem na sonce, v toplo gredo na terasi, nastavila drugo rundo. Suši se Sanka - odbrala sem bolj majhne plodove, Boni MM in Piccadilly.

IMG-20220728-094305_________________naredimo svet lepši
Odgovori