Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Hibiscus - Hibiskus, Newbiscus - Hibiscus Mochetous

Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pri meni je pa ravno Fancy eye največji grm, pravzaprav grma, tvoj in Muhin. Le Mauvelous je dosegel podobno velikost, Kora alba in Red sky pa se nikakor ne razrasteta. Kora alba je letos še ožji, nekaj vej se je odlomilo.
Tole je Fancy eye, v kratkem bo zacvetel. Tudi meni je den najlepših, še posebej od daleč.

IMG-20220728-191732

Uporabniški avatar
Plamenka

Primerjava: temno rdeč sejanec vs Red sky. Žal ne morem ujeti pravih barv. Sejanec je bolj temen, Red sky pa preveč bleščeč in prežive barve.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mfranc je napisal/a:
Aja, tudi Fancy Eye cveti. Meni najlepši cvetovi od mojih Newbiscusov.

Škoda da je tako škrt s cvetovi v primerjavi z ostalimi Newbiscus
i ... roll:

Ga morda med rastjo krajšaš? Če ja, bi znal tu biti odgovor, saj ima ta še posebej zbite popke ravno na koncu glavnega poganjka. Na stranskih jih je dosti manj.
Uporabniški avatar
Plamenka

Fancy eye je zacvetel tudi pri meni. Cvetova sta pa majhna. Samo okoli 20cm premera. Mislim, da so bili druga leta večji.

Pa še ponovna slika mojega edinega z valovitimi cvetovi. Tokrat se detajli vidijo zelo dobro.

Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Lahko še sliko popka preden, se cvet odpre?
Uporabniški avatar
Plamenka

Jamar, takšni so popki:

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tale si je pa kar "volančke" privoščil! Zanimiv in lep.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Tega mi je dala Darso
Uporabniški avatar
Plamenka

Krasen cvet!
mfranc

Odgovor Napisal/-a mfranc »

muha je napisal/a:
mfranc je napisal/a:
Aja, tudi Fancy Eye cveti. Meni najlepši cvetovi od mojih Newbiscusov.

Škoda da je tako škrt s cvetovi v primerjavi z ostalimi Newbiscus
i ... roll:

Ga morda med rastjo krajšaš? Če ja, bi znal tu biti odgovor, saj ima ta še posebej zbite popke ravno na koncu glavnega poganjka. Na stranskih jih je dosti manj.

Muha, verjetno ga imaš na gredi? Jaz ga vsa leta gojim v loncu; morda mu pa drugo leto najdem prostor (četudi začasen) nekje na vrtu. Me zanima kako se tam obnaša, v loncu je vendarle hendikepiran.
Se mi pa v loncu obnaša kot sem opisal, lonci z Newbiscusi so v vrsti in ravno Fanci Eye ima najmanj popkov.

Krajšanje: navodila za to je objavila firma ki jih goji/prodaja. S krajšanjem (na začetku rasti) se doseže to, da pridobi grm veliko enako močnih poganjkov s cvetovi, in dobimo košat, nižji grm.

https://i.pinimg.com/564x/44/2c/d5/442cd58bcd61d067663ece56fceaebc3.jpg

Moji prvi hibiskusi so imeli dvometersko "gajžlo", na vrhu cvet, ostali poganjki po steblu pa zelo šibki. Res pa je, da večletne, močne korenine tudi naredijo širok, košat grm. Vendar je neskrajšan mauvelous zrastel preko dveh metrov, zato jih ponovno krajšam.

Je pa možno da se "izdelek" krajšanja razlikuje od sort; Kora Alba naredi sama veliko enakovrednih poganjkov in ustvari lep grm; celo preveč nizek je pri meni v rondoju in odstopa od rdečega in roza hibiskusa. Izgleda, da je po naravi bolj šibke rasti? Ali pa pri meni. Lahko bi grm z gnojenjem povišal; v rondoju so grmi čisto skupaj, povišal bi tudi ostala dva, efekt bi bil še slabši._________________mfranc
Odgovori