Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Nizki stročji fižol Tema

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Iskra, s tistim za jest so lahko težave, če je zrnje zrastlo na bolni rastlini. Drugače pa je to dosti cenejša možnost.

Muha, super!_________________naredimo svet lepši
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

brbr, s semenenjem je pri meni tako: veliko bi ga morala posaditi za seme, ker ga veliko sadim za uživanje.
ko ga za vikend obtrgujem, to naredim temeljito. Embarassed Embarassed pri meni rad postane pikast, temnejše zelene pike se pojavijo, kot da bi bil masten na teh mestih._________________Lp, Živa
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

tri krat sem ga obiral zdaj
pa spet cveti
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Ko že govorimo o fižolu .... Wink

Gospa ki občasno prinese stročji fižol, se zadnje tedne pritožuje kako slabo ji raste. Stroki kar predčasno zaključijo z rastjo,
s samo nekaj bunkami (zrni).

Sprašujem zato, ker se nekaj takšnega nakazuje tudi pri meni Rolling Eyes ._________________mfranc
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Mfranc, vročina, suša in je tako. So pri žlahti pobrali mizek češnjevec, veliko strokov na vrhu praznih, v mnogih niso vsa zrna razvita, lupina mladega fižola zelo debela.
Tako pač je letos.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Saj; se mi pa fržmaga ko po veliko letih sadim fižol .... butnglava_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

S to sorto fižola imam težave pri vkuhavanju. Doslej sem vkuhavala Trionffo Violetto, s kisom, za solate in Berggold v slanici za enolončnice. Vse mi je dobro uspevalo in shranki so brez težav zdržali tudi dve leti.

Letos pa poskušam in poskušam vkuhati Temo v slanici. Čeprav so kozarci po ohlajanju tesno zaprti, sčasoma zavre. Pasterizilala sem jih celo nekaj dlje, kot je v receptu. V receptu je navodilo, da par dni po prvi pasterizacijo kozarce pasteriziramo ponovno. To sem naredila, a ne vem, če bo okus še vedno v redu.

Par kozarcev, pri katerih sem se zanesla, da bo tesnenje zdržalo, in pozabila pravočasno preveriti, je že šlo na kompost. Crying or Very sad Te sorte ne nameravam več saditi.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Zanimivo. Ali letos vkuhavaš tudi drugi dve sorti in pri njiju nimaš problemov?_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ja, trionffo violetto. Z njim nimam težav. Bergolda pa letos nimam. Tudi sicer opažam, da pri Temi nadlje traja, da je kuhana.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Muha, jaz pa vlagam samo Temo in nikoli nimam nobenih težav. Zelo hitro je kuhan, odlijem toliko te osoljene vode, da bo še vedno dovolj za vlivanje v kozarce, dodam jabolčni kis po občutku, res malo, za 7 kozarcev mogoče 4 dcl, ker ne maramo preveč kisle slolate, prevrem in nadevam v kozarce, zalijem s to vodo, zaprem in kot vse ostale vložnine, kozarce potopim v vodo, ki mora zavreti. poberem ven, nič ne zavijam, ko so ohlajeni, gredo v klet.

do sedaj se mi nikoli ni nič pokvarilo na ta način vlaganja._________________Lp, Živa
Odgovori