Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Vrsta Breskve

tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Muha! Dobil sem enega boljših primerkov. Ker pa ne morem iz svoje kože, sem vcepil eno dobro pozno sorto, tako, da ima sedaj dva različna sadeža ob istem času.
tinko

Mravlja! Naredil sem izbor, šel v vrtnarijo, kupil in posadil. Tiste sorte, ki mi ne odgovarjajo, so nateg vrtnarije, ki mi je ponudila alternativno zamenjavo za nekatere, ki sem jih želel. V naslednjih treh letih sem prišel do vseh želenih sort, tako, da je moj izbor popolnjen in presežen s tistimi "naj naj bla bla".
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Ja razumem, to zadnje je pogosta "sorta" vsega sadja, žal - podlage pa iste sorte ali pa "jah-ta-je".

Tinko prav lepa hvala, mi bo v pomoč.
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Tinko

Ali lahko kaj več napišeš o Royal Glory.
Po literaturi je zelo aromatična in dobra, zato je ena od možnih sort za moj izbor za naslednjo menjavo (ko bo kakšna obstoječa za zamenjati).

In še to če napišeš, kje si jo kupil._________________lp
tinko

ck
Odvisno v katerem času želiš plodove. Je med zgodnjimi in je dobra. Po moji izbiri bi bila na prvem mestu Maria Marta. Nima pa pomladi velikih in lepih cvetov.
Trenutno zorijo Symhonie, Sunkrest in Veteran. Veteran je dobra, sočna in sladka sorta. Tudi za sokove.
Fayete in Cresthaven še ne zorita. Cresthaven je bolj za kompot, ker je čvrsto meso. A so vse ostale primerne, dokler niso preveč zrele. Tako, da te sorte ne bi več nabavljal.
Za cepljenje po mojem izboru še vedno priporočam breskev brez imena (tisto, ki je imela etiketo "nektarina Max").
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Tinko

Imel sem Simphony, Gloheven, Maycret, Sprincrest, Norman in Cresthaven.
Od nektarin pa Armking, Starkredgold in še eno pa se ne spomnim (imam napisano)

Najboljše so se mi obnesle Redhaven in Veteran, ki ju še imam in Norman (ki ga bom spet posadil).

Zanima me pa tvoja izkušnja z Royal Glory, ker si napisal, da jo imaš._________________lp
mravlja

ck, kaj se je zgodilo s tvojimi - jih je pobrala zima ali si jih kar sam ... ?
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Breskve zdržijo 8-10 let, potem se pa se začnejo sušiti. Poleg tega sem zmanjšal število breskovih dreves s 5 na 4. Nektarine pa sem opustil, ker so preobčutljive oz. so bolj občutljive kot breskve (pozeba, pokanje in gnitje plodov, ose in sršeni). Zgodnje breskve - Maycrest in Springcrest sem predčasno posekal, ker so redno pozeble zaradi zgodnjega cvetenja in je bilo posledično zelo malo plodov._________________lp
mravlja

ck, mogoče veš na katere podlage imaš / si imel cepljene breskve in nektarine?
ck

Odgovor Napisal/-a ck »

Mravlja

Trenutno so vse breskve na podlagi GF 677. Prej je bilo različno, kakor se je pač dobilo._________________lp
Odgovori