Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2022

Odgovori
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Paradižnik dela na polno, letos celo tako zelo, da ga obiram z lestvijo Smile Je pa "kooončno" konkretno obgrizen od gosenic, zato sem včeraj prvič (sploh) poškropil s temi bakterijami https://www.metrob.si/izdelek/naravni-
insekticid-agree-wg-za-gosenice/. Pa da vidimo...

Navkljub hudo kratki karenci sem prej vse zrele pobral, jih dal sušit v sušilnik in čez par ur že zalil z oljem. Letos pa je posušenega, ufff! Smile

Sicer pa je letos gosenic na zelenjavi zelo malo - sploh glede na količino metuljev.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Dobra izbira.
Bacillus thuringiensis preverjeno delujejo. Tudi na gosenice pri kapusnicah.
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Bacillus thuringiensis je odlična zadeva proit vsem gosenicam in do določene mere tudi ličinkam koloradskega hrošča.
Problem nastopi le, če so gosenice znotraj ploda in s tem ne zaužijejo bakterije, ki bi jih pokončala.
GrGr
Kraj: Občina D.Toplice

Odgovor Napisal/-a GrGr »

Ja, res deluje - že po dnevu in pol opažene mrtve gosenice.
RIP
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Za vse, ki sladostrastno špricajo paradižnik s kalcijem po listih, sem našel en zanimiv članek: https://hgic.clemson.edu/gardening-myths-fix-blossom-end-rot-with-calcium-sprays . Med drugim piše tole:

... Calcium that is present in leaves is not able to move through the phloem into the fruit. In addition, the skin of the fruit is not able to directly absorb foliar-applied calcium. As a result, foliar calcium sprays are not effective.

...
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Hm, zanimivo. Zdaj vem, zakaj sem kalcij sicer kupila, pošpricala pa nisem - najbrž sem slutila, da ne bo pomagalo Laughing . Aja, ne - lena sem bila Rolling Eyes ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Če me spomin ne vara, sem čitala, da so za pomanjkanje kalcija krive visoke temperature - rastlina naj ne bi mogla črpati kalcija iz tal.

Moji paradižniki dobijo vodo enkrat tedensko. Ob dežju jih poškropim z mlekom/kefirjem ali sodo (letos, torej, zelo redko). Do zdaj niso imeli črnih plodov. No, mislim, da sem našla dva z malo črnim vrhom.
Verjetno je letos moj vrt v prednosti, ker je precej senčen in rasltine niso ves dan izpostavljene sončni pripeki. Tla pod rastlinami so močno zaraščena/pokrita s pleveli in tako (mogoče) ostajajo dovolj hladna, da preskrba nemoteno poteka. Ali pa imam samo sorte, ki so manj občutljive na pomanjkanje kalcija..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Glede škropljenja s kalcijem? Pri meni je doslej še vedno pomagalo. Kar se je že nakazovalo črnih pik, so se zasušile, na novih plodovih jih ni bilo.

Nisem pa delala primerjav, da bi nekaj sadik poškropila, nekaj pa ne (pri vsega skupaj 27 sadikah se ne igram), da bi dejstvo zaprmej lahko potrdila . Zanimivo pa je, da druga ob drugi v razmaku 20 cm rasteta dve rastlini San Marzano Lungo. Ena je pre-polna, zdrava, druga ima redkejše slabše razvite plodove in vse kažejo na pomanjkanje kalcija. Te dni gre ven.
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

copatka je napisal/a:
Hm, zanimivo. Zdaj vem, zakaj sem kalcij sicer kupila, pošpricala pa nisem - najbrž sem slutila, da ne bo pomagalo Laughing . Aja, ne - lena sem bila Rolling Eyes .

Po mojem pa ne gre za lenobo temveč za namig Sv. Radegunde ali še koga višjega po činu.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Tonček Laughing Laughing Laughing_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori